El-chef håber på mild vinter – ubehagelige regninger på vej

Priserne på strøm er siden begyndelsen af september måned buldret i vejret. På Bornholm. I Danmark. I Europa.  Det er dyrt, og det forbliver dyrt at holde stikkontakten i bund. Skal man ikke have slået hul i budgetterne, så er der kun én vej frem: Spar på strømmen!

Forbrugerne kan håbe på en mild vinter…

 

Peter K. Rustand tager – som en del af sit arbejde – dagligt (som i mange gange dagligt) pulsen på priserne på Nordpool – den nordiske børs for energi.

“September måned har vist os nogle af de højeste elpriser, siden det frie elmarked blev indført for næsten 20 år siden. Priserne er i oktober faldet en anelse, men jeg forventer, at priserne vil ligge i et højt niveau de næste to-tre måneder”, siger Peter K. Rustand, afdelingschef i kundeservice, salg og marketing hos Bornholms Energi & Forsyning og fortsætter:

Svingende priser

“Lige nu svinger priserne på strøm meget, og markedet er generelt præget at nervøsitet og usikkerhed. Her i fjerde kvartal kan vi konstatere, at den rene elpris er fordoblet i forhold til samme periode sidste år på vores kvartalsprodukt, som de fleste af vores kunder benytter.”

15 pct. stigning

Det betyder ifølge elhandelschefen, at en almindelig kunde uden elvarme alene som følge af de stigende priser, skal forvente en 15 procent højere elregning. Den rene elpris slår heldigvis ikke fuldt igennem på forbrugerregningerne, da el er kraftigt reguleret af en række afgifter.

Peter K. Rustand: “Er man på vores kvartalsprodukt, så har man en vis grad af beskyttelse imod de store udsving i priserne, og en fordobling af den rene elpris er faktisk billigt sluppet, når man ser på, hvor vildt det er på markedet lige nu.

Peter K. Rustand – advarer om høje el-regninger

 

Har man valgt vores spot-produkt, hvor prisen følger markedet time for time, så har vi set priser helt oppe over tre kroner per kWh (ren elpris uden afgifter). Her kan der for nogle blive tale om en decideret ubehagelig regning.”

Peter K. Rustand opfordrer til, at man allerede nu kontakter Bornholms Energi & Forsyning for en løsning, hvis man kan se, at regningen bliver uoverkommelig. Det gælder både for privat- og erhvervskunder.

Håber på mild vinter

“Der er desværre ikke så meget, vi kan gøre for at fremtrylle lavere priser. Både gas, olie, CO2 og andre råvarer er også steget voldsomt i pris, som følge af ekstraordinær stor efterspørgsel efter pandemien. Samtidig har der været mindre produktion fra vind- og vandkraft, end vi er vant til, hvilket igen presser priserne op. Jeg håber på en mild og våd vinter med masser af blæst. Det vil hjælpe med at tage toppen af priserne. Vi kan alene opfordre til, at man generelt sparer så meget som muligt på strømmen”, slutter Peter K. Rusland.

Derfor er det svært at forudsige

Eksperterne peger en lang række grunde til at strømpriserne er gået amok:

Den globale økonomi er ved at komme i omdrejninger igen. Det skaber en stor efterspørgsel efter energi. Samtidig mangler Europa gas fra Rusland. Prisen stiger. CO2-kvoterne stiger. Det milde vejr har givet mindre vindkraft og mindre vandkraft.

“Jeg tror godt, det kan blive værre. Vi er ikke engang rigtigt i fyringssæsonen endnu, og det vil afhænge af den vinter, vi ser ind i. Bliver det en kold vinter i Europa, i Rusland og i Kina, så giver det ekstra skub til efterspørgslen efter energi,” sagde chefanalytiker Louise Aggerstrøm fra Danske Bank på et webinar holdt af Dansk Energi i begyndelsen af oktober.

 

 

Fik du læst?