Børn udstiller deres kunstskatte

Grønbechs Gård i Hasle udfordrer æstetikken, når øens børnehaver udstiller kunst-skatte på Bornholms Center for kunsthåndværk.

Børn udstiller deres skatte, ofte gemt i bukselommer, på Grønbechs Gård.

 

Af Pernille Lindblom

”Man kan lære af hinanden, ved at vise andre, hvad man tillægger værdi”, forklarer formidler på Grønbechs Gård i Hasle Pia Kofoed Frederiksen om projektet, hvor hun og centerleder Mai Ørsted har inviteret de bornholmske børnehaver til at komme og udstille børnenes egne ”skatte”.

”Jeg har selv børn, og er ikke uvant med at beundre finurlige fund, samlet og gemt i bukselommer” smiler Pia Kofoed Frederiksen. ”Børn samler fine ting op fra jorden som små ravne, hvad enten det er naturlige ting, eller noget der af os voksne, ville betegnes som skrald. De tænker ikke over fundet, men tillægger det en umiddelbar værdi. Præcis som de udstillende kunsthåndværkere her på Grønbechs Gård tillægger deres værker en mere analytisk værdi”.

Det samme udgangspunkt

Der er selvfølgelig forskel. Kunsthåndværkerne har jo både tænkt og arbejdet med materialet, for at kunne skabe det udtryk de ønsker i deres værk. Men udgangspunktet er det samme, mener Pia Kofoed, for det starter med naturens egne rå materialer.

Produkter til salg

”Glaspusteren bruger sand, keramikeren bruger ler og tekstilhåndværkeren bruger uld,” forklarer Pia mig, mens vi venter på Hasle Naturbørnehave som er de første til at komme og udstille deres skatte. ”Ved at udstille elementer som børnene har samlet, zoomer vi ind og splitter noget op, som normalt er del af en større helhed” siger Pia, og fortsætter: ”Her på museet, har vi mange produkter til salg, indenfor diverse kunsthåndværk. Derfor, er referencen til børnenes udstillede skatte i alt sin enkelthed, at de hører til blandt de andre flotte ting, vi udstiller her på stedet.”

En skrue, en hårelastik og et udvalg af sten

Hasle Naturbørnehave kommer forventningsfuldt gående mod museet, hånd i hånd og med tunge lommer. Nogle af børnene har båret skatte for dem, der ingen lommer har. De 23 børn og seks  voksne har forud for besøget på Grønbechs Gård været i skoven og samle ting, som de synes er fine.

Børnene får en god tilgang til fremtidige museumsbesøg på Grønbech Gård.

 

Pia byder dem velkommen udenfor i solen og spørger børnene, om de ved hvad at udstille betyder. Ingen svarer.

”Det betyder at stille og give plads” forklarer hun, og fortæller børnene, at der er gjort et fint podie med dug og opsatser klar til netop at udstille deres skatte på museet.

“Min mor hedder også Pia…”

”Jeg har fundet en sten,” fortæller Matteo, der skal i skole efter sommerferien.

”Hvorfor har du samlet lige præcis den sten op?” spørger Pia, mens alle lytter.

”Fordi den ligner en champignon” forklarer Matteo.

”Min mor hedder også Pia,” er der én, der siger, mens en dreng stolt fremviser en skrue, som han samlede op fordi den skinnede i solen. Og så fordi den ikke skulle ligge og flyde i naturen.

Undrer sig sammen

Pia tager sig tid til at lytte til børnene og undre sig sammen med dem over former, farver, lys og skygger.

”Børnenes taktilsans, bliver udfordret, når de putter noget i lommen” fortæller hun, inden hun leder flokken ind på museet og op på første sal, hvor der er gjort klar til skattene på en dug, syet af tekstildesigner Iben Birch Bech.

En ad gangen går børnene frem og placere deres fund. Agern-hatte, farvet glas, plast og grankogler i forskellige udgaver lægges side om side med små stykker granit og sten.

Derefter får børnene lov at se sig om blandt ”de voksnes” kunst, hvor naturens materialer også er til at få øje på.

Den bornholmske natur

”Børnene oplever de samme elementer og objekter som de selv har fundet, eller som de færdes med til daglig, som en del af en anden sammenhæng, her i udstillingen” fortæller Pia og peger på en sten der er lagt i en porcelænsmasse som del af et værk af ACAB kunstneren Heidi Bach Hinze.

Der bliver også tid til at kigge på kunstneren Sara Vinderslev Mirkhani´s værker, blandt andet bestående af en stor hvid keramik skulptur, formet som en pubbe, lagt på et leje af mørk jord, og guldsmeden Anders E´s fingerringe, der også bærer præg af den bornholmske natur.

Kunst og kultur

”Vi har et ansvar for at give kommende generationer gode museumsoplevelser i deres barndom,” mener Pia. “Det ansvar vil vi gerne tage på os her på Grønbechs Gård”.

”Tilfældige fund kan være lige så værdifulde for nogen, som et stykke kunsthåndværk er for andre” siger hun og tilføjer, at ved at udstille ting på museet, der i sin egen form måske ikke er noget særligt, tuner man mere ind på genstanden som beskuer, hvilket giver en glæde til den der har samlet den op. I dette tilfælde, børnene.

”Vi er vel alle både jægere og samlere  i en eller anden forstand,” siger Pia og tilføjer, at i naturen er der så meget at se på, at det bliver let at overse.

“Kunstskatte” velkomne

”Ved at invitere børnene indenfor udfordrer vi æstetikken og giver plads til ting, som man normalt ikke tillægger værdi i en kulturel habitus. Det gør vi i samspil med både børn, kunsthåndværkere og ledelse” slutter Pia, og håber at mange af øens børnehaver vil gøre som Hasle Naturbørnehave og aflægge hende og Grønbechs Gård et besøg.

Børn kan komme med deres skatte indtil sommerferien.

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?