Støtte til bornholmsk kunsthåndværk

En bevilling på over 600.000 kr.  fra Indenrigs- og Boligministeriets Landdistriktspulje giver mulighed for at fortsætte arbejdet med kunsthåndværkervirksomhedernes faglige og økonomiske udvikling samt formidle viden om Bornholm som Kunsthåndværkernes ø

Maja Frendrup – keramiker og formand for Arts and Craft Association Bornholm: Glæder sig over bevillingen.  (Foto: Rasmus Kvist Media)

.

Bevillingen fra ministeriet gives til projektet ”Kunsthåndværkernes Ø – erhvervsudvikling og landdistriktsudvikling hånd i hånd”. Det består af en række netværksaktiviteter med andre World Craft Regions i Europa samt faglig efteruddannelse for bornholmske kunsthåndværkere, samtidig med at disse aktiviteter og deres effekt dokumenteres.

Jobskabelse

Projektet vil derudover dokumentere, analysere og formidle hele forløbet, fra Bornholm opnåede status som Europas første World Craft Region i 2017, til den nuværende stærke kunsthåndværker-klynge, som øen nyder godt af – både direkte gennem kunsthåndværkervirksomhederne og deres omsætning og jobskabelse, og indirekte gennem at være en stadigt mere attraktiv turist- og bosætnings-destination, også på kunst- og kulturområdet.

Kunsthåndværkernes ø

Formidlingen vil blandt andet ske gennem en publikation. Der er meget at fortælle om i historien om Kunsthåndværkernes ø, bl.a. vigtige erfaringer og eksempler til inspiration og efterfølgelse for andre landdistrikter med særlige stærke niche-positioner samtidig med at udviklingen på Bornholm stadig er i rivende udvikling, og at meget mere kan læres, afprøves og gives liv i de kommende år.

Projektet gennemføres i partnerskabet Makers Island Bornholm med kunsthåndværkersammenslutningen Arts and Crafts Association Bornholm (ACAB) som drivkraft sammen med Bornholms Regionskommune og Center for Regional- og Turismeforskning som samarbejdspartner.

En nøglerolle

Bornholms Regionskommune har de seneste år haft en helt central og uundværlig koordinerende nøglerolle, gennem at have oprettet og finansieret et Makers Island Bornholm sekretariat, der varetager koordineringen mellem mange lokale aktører, og derigennem sikrer en vigtig synergi inden for kunsthåndværkererhvervet.

En stor styrke

Formand for Maker’s Island Bornholm styregruppe, Morten Riis, siger:

”Kunsthåndværket er utvivlsomt én af Bornholms store styrker, både som en integreret del af øens kultur, identitet og historie, men også som en sprællevende, inspirerende og energisk side af vores uddannelsesliv og arbejdsmarked. Derfor er jeg naturligvis rigtig glad for at vi kan fortsætte med dette arbejde og ikke mindst dokumentere og analysere på det og give erfaringer videre til andre.”

Tættere netværk

Formand for Arts and Craft Association Bornholm, Maja Frendrup, siger:

”Vi glæder os over bevillingen og ser frem til at tage fat på arbejdet. Det bliver især spændende at skabe tættere netværk og udveksling med de andre World Craft Regions i Europa og lære af hinandens erfaringer”.

Samarbejdet

Makers Island Bornholm er et samarbejde mellem aktørerne inden for kunsthåndværket på Bornholm. Samarbejdet skal udmønte Bornholms titel som World Craft Region i konkrete aktiviteter, der sikrer synergier, promovering, kompetenceudvikling og internationalisering. Bag Makers Island Bornholm står Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Det Kongelige Akademi i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm med Bornholms Regionskommune i spidsen.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Ventetid…

 Mon ikke vi alle har prøvet at vente og vente, så vi næsten ikke kunne holde det ud? Det kræver al vores tålmodighed, men vi

Læs mere »