Bornholmske fødevare og turistfolk på studietur til Gøteborg

En flok turisme- og fødevarefolk fra Bornholm er for nylig kommet retur fra Gøteborg, hvor to travle inspirationsdage har givet ny viden og nye ideer. Gøteborg har for sjette år i træk opnået førstepladsen som verdens mest bæredygtig destination, så gruppen havde før turen store forventninger.

Bornholmske turist og fødevarefolk var på et spændende studiebesøg i Gøteborg.

 

Studieturen til Gøteborg blev arrangeret som en del af projektet ”Bæredygtige Spisesteder og madoplevelser på en solskinsø” som Bornholms Landbrug & Fødevarer er projektleder på.

Projektets partnere, BOFA, Destination Bornholm og Gourmet Bornholm deltager i projektet sammen med Horesta, Business Center Bornholm og Bornholms Regionskommune, der undervejs har arbejdet med certificering af spisesteder, både Green Restaurant og Økologisk Spisemærke, men også med udvikling af bæredygtige madoplevelser.

Gode resultater

Gøteborg kan dokumentere gode resultater på begge områder, og det var den primære årsag til, at turen gik til Sveriges tredjestørste by. Pernille Kofod Lydolph, Direktør for Destination Bornholm uddyber:

”Som destinationsselskab har vi i nogen tid bemærket Gøteborgs arbejde med bæredygtighed. Og det var værdifuldt at se og høre om de tiltag, man arbejder med i området. Arbejdet bliver bakket op økonomisk, og det betyder også, at indsatserne går stødt fremad. Grønne, bæredygtige kræver store ressourcer og nogen grad af risikovillighed hos virksomhederne, og det er afgørende, at de kan tilbydes god og kvalificeret hjælp i processen. Vi så nogle spændende eksempler på konkrete tiltag, hvor virksomheder bliver involveret, herunder blandt andet systematiseret arbejde med madspild og ”grøn” kommunikation til forbrugere. Det var meget inspirerende”.

Velkommen mulighed

Studieturen var desuden en velkommen mulighed for at styrke netværk. Gruppen på 11 deltagere talte både spisesteder, fødevare- og turismeorganisationer, fødevareproducenter og regionskommunen inkl. BOFA. Johnny Fagerlund fra Small Batch fik masser af inspiration med hjem, men understreger også, at studieture kan noget særligt: ”Vi var der alle med samme formål og kunne udveksle egne erfaringer undervejs og med besøgsstederne, men på sådan en tur er der også tid til at lære hinanden bedre at kende, og det er altid godt. Jeg fik helt personligt udvidet min horisont for vegetarisk mad, og jeg har vist aldrig været sundere”, slutter Johnny med et smil.

Workshop til februar

De mange erfaringer fra både projektets aktiviteter og studieturen bliver nu samlet sammen på en workshop torsdag 9. februar. Her præsenterer projektgruppen en række erfaringer, men kommer også med nogle anbefalinger til Bornholms arbejde med bæredygtighed, når det handler om samspillet mellem turisme og fødevarer. Og så bliver alle deltagerne naturligvis inviteret til at tænke med på nye muligheder og forretningsområder.

”Vi sender invitation ud efter nytår og ser frem til en god dag, som forhåbentlig kan bidrage til at gøre Bornholm til en endnu mere attraktiv destination og samtidig understøtte de ambitiøse målsætninger for Energiø Bornholm”, fortæller Elisabeth Falk, som leder projektet og er konsulent hos Bornholms Landbrug & Fødevarer”.

Seneste artikler

Fik du læst?