Alt levende gror i mørket

I disse forårsdage, hvor lyset og solen får mere og mere magt, så grønnes træer, buske, og liv spirer frem overalt.

De allerfleste mennesker foretrækker lyset fremfor mørket.

Vinteren er for mig en mørk tid. Kun hvis ”sneen dækker mark og mose”, er det, som om lyset viser sit strålende ansigt. Alt den hvide sne, som vi i vores del af landet ikke har set meget af denne vinter, kan ligefrem skære så meget i øjnene, at et par solbriller kan være løsningen.

Men nu denne søndag skulle forårsvarme og lyset/ solen sætte sit præg på os.

Jeg læste i en bog af forfatteren Rhena Taylor ordene ” Alt levende gror i mørket!”

Forfatteren fortæller, hun kom til at vælte en hyacint, hvis løg var sat under et kræmmerhus for i mørke at få rødder og blomst til at gro, og hun blev så forbavset, da der ud af løget var vokset et helt bundt af rødder, som foldede sig ud, da de kom ud af hyacintglasset!

Det slog hende: Alt levende gror i mørket.

Vi oplever tit vore mørke stunder i livet, som noget goldt og ødelæggende. Ja, vi kan finde os selv med mørke tanker og med stor tvivl på alt og alle – måske allermest på os selv!

Hvorfor sker alt dette mig? Hvorfor er det lige mig, der rammes af kræft eller anden livstruende sygdom? Hvorfor skulle jeg/ vi havne i så stor en økonomisk krise? Hvorfor er det lige mig, som nu skal gå arbejdsløs? Hvorfor er det mig, som bliver mobbet og talt dårligt om?

Vi stiller spørgsmålene med et ”hvorfor”?

Ganske forståeligt! Helt og aldeles menneskeligt!

Måske kunne vi prøve at se vores ulykkelige situation på en anden måde.

Måske skulle vore spørgsmål formuleres anderledes: ”Hvad mon Gud vil bruge dette til i mit liv?” ”Hvad slags liv kan dette mørke føre mig ind i?”

Jeg vil gerne slå fast, at det ikke er den gode Gud, som sidder i sin himmel og tænker: ”Hvad skal jeg nu plage det menneske med? Skal det være sygdom, et mistet barn eller ægtefælle, en økonomisk fallit situation eller noget andet slemt?”

Det fantastiske ved Gud er, at han kan bruge alt det mørke til et eller andet positivt i mit liv.

I Gammel Testamente i Bibelen blev Josef smidt i en brønd af sine brødre og bagefter solgt til slavehandlere, som tog ham med til Ægypten. Det endte med, at Josef fik en kæmpestor stilling, og da brødrene kom til Ægypten for at købe korn, fordi der var hungersnød i deres eget land, da var det deres bror Josef, som solgte korn til dem. Efter en hel masse spændende ting der skete, endte det med, at Josef fortalte sine brødre, at han var deres bror, og han sagde: ”I udtænkte ondt mod mig, men Gud vendte jeres ondskab til det gode”.

På en eller anden måde ligger der skjulte velsignelser fra Gud gemt til os i selv det værste mørke i vores liv.

Vi ser det ikke, når alt er svært, men vi må minde os selv og andre om, at det er sådan.

”Det er i livets mørke dage, at vi lærer de vigtigste ting om Guds kærlighed!” Sådan skriver Forfatter Rhena Taylor i sin bog, hvor hun fortæller om den svære årrække, hvor hun passede sin alzheimer ramte far.

Som hun også skriver, så er det i mørket, alt levende gror!

Da du og jeg lå i mors mave, var vi bestemt også i mørket. Der voksede vi fra undfangelsen til fødslen. Først der kom vi ud i lyset og livet.

I vinterens mørke så næsten alt i naturen ud, som alt var dødt, men nu grønnes træer, som vi måske ville have fældet, hvis vi ikke vidste bedre.

Er du midt i dit livs mørke – midt i en kæmpe krise, hvad det end måtte være, så vid, at der er håb forude!

Digteren Christel Wiinglad, som lige har udgivet digtsamlingen ”Deep Purple” skriver: ”Efter et meget stort mørke kommer altid et pludseligt, helt utroligt, helt uventet lys”.

Den, der har vist os det allerstærkest, var Jesus selv. Ud af gravens mørke gik Jesus lyslevende, og han siger til dig: ”Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys”.

Jeg forstår det sådan, at Jesus er i dit mørke, hvor forfærdeligt det end måtte være, og han er dit lys  – både, mens du har det svært her i livet, og når du engang skal gennem dødens port indtil LIVET!

Kærlig hilsen

Agnethe Zimino
Pens. sognepræst

Seneste artikler

Fik du læst?

Fik konfiskeret kniv

  POLITI: I forbindelse med Toldstyrelsens kontrol ved færgen fra Sassnitz blev føreren af en personbil fundet i besiddelse af en kniv uden anerkendelsesværdigt formål.

Læs mere »