Hvad med bopælspligten?

GUDHJEM: Ved årets første arrangement på Gudhjem Museum er emnet det evigt aktuelle: Virkningerne af ophævelse af bopælspligt i en række byer. Senere kommer foredrag om Østersøens tilstand og polarforskeren Ejnar Mikkelsen.

Gudhjem – stadig bopælspligt

 

Foredraget om bopælspligt udspringer af et forskningsprojekt, som gennemføres af Center for Regional- og Turismeforskning i Hasle. Projektet har den meget sigende titel: ”Bopælspligt som planlægningsværktøj i landdistrikterne – en fugl på taget eller en gøgeunge i reden?”

Bopælspligten er et særligt dansk planlægningsværktøj, der nu bliver undersøgt og belyst. Forskningsprojektet analyserer effekterne af den bølge af ophævelser, der er skyllet hen over Danmark efter finanskrisen.

Ulighed i landdistrikter
Hvilke dynamikker skaber ophævelse af bopælspligt i forhold til adgang til boliger og lokal beboersammensætning? Hvordan påvirker det ulighed i landdistrikterne? I Gudhjem og en række andre byer på Bornholm er bopælspligten stadig gældende, men hvilken betydning har det for byerne, at den er ophævet andre steder i nabolaget?

Efter foredraget er der afsat tid til spørgsmål og debat om emnet, som er relevant for borgerne – ikke bare i Gudhjem, men på hele øen.

Foredragsholder er Anders Hedetoft, chefkonsulent på forskningscentret. Arrangementet foregår på Gudhjem Museum, onsdag 24. januar kl. 19. Der er gratis adgang for alle interesserede.

Polarforskeren i Grønland
De næste foredrag på Gudhjem Museum bliver i februar og marts om henholdsvis Østersøens tilstand og en beretning om polarforskeren Ejnar Mikkelsens togt gennem livet og Grønlands ødemarker. Det er dermed vidt forskellige temaer, som tages op af Gudhjem By- og Museumsforening denne vinter, lyder det fra foreningens Hanne Strøby.

Seneste artikler

Fik du læst?

Brand i hegn og skur

  POLITI: Lørdag kl. aften fik Bornholms Politi en anmeldelse om brand i Pedersker. Politi og brandvæsen rykkede ud og kunne konstatere, at der var

Læs mere »