Foreslår at frede Paradisbakkerne

NATUR: Paradisbakkerne midt på Bornholm er et enestående landskab med store naturværdier. Derfor foreslår Danmarks Naturfredningsforening at frede området til gavn for kommende generationer.

Paradisbakkerne – foreslås fredet

I den østlige del af det store skovområde i hjertet af Bornholm ligger Paradisbakkerne på en grundfjeldsknude hævet 30-50 meter over terræn.

Det imponerende kuperede klippeterræn med de mange sprækkedale og skovområder vekslende med lysåbne naturområder danner et smukt og enestående landskabsbillede, der også er hjemsted for en mangfoldighed af planter og dyr.

Arter som skov-gøgelilje, plettet gøgeurt, ægbladet fliglæbe, tyndakset gøgeurt, vand-portulak, fløjls-mælkehat og engperlemorsommerfugl vidner om en meget høj naturværdi, der kun er få steder i Danmark forundt.

Et særligt ansvar
I nogle af områdets mange søer findes bl.a. løvfrøer og stor vandsalamander, og er man heldig, kan man opleve ynglende traner. Alle tre er arter, som Danmark har et særligt ansvar for at beskytte.

Midt i Paradisbakkerne ligger desuden Årsdale Ret, et hedeområde, som rummer de bedst bevarede rester af den oprindelige højlyng, der strakte sig over store dele af Bornholm indtil for ca. 200 år siden. Dertil naturtypen indlandsklippe, som i Danmark kun findes på Bornholm. På denne type klippe vokser den ekstremt sjældne bregne Nordisk Radeløv.

Fredning skal sikre sjælden natur, men skal også løfte områdets samlede biodiversitet

Malurt i bægeret
Fra et naturperspektiv er der dog også lidt malurt i bægeret, da dele af skovene i Paradisbakkerne i mange år har været brugt til intensiv drift med ikke-hjemmehørende træarter som douglasgran og sitkagran, der ikke huser levesteder for nær så mange tilknyttede arter som fx eg og bøg. Det betyder, at biodiversiteten i disse områder er lavere end i resten af Paradisbakkerne.

For Michael Stoltze, bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, handler det om at sikre de særlige naturværdier i tide.

“Vi befinder os i en biodiversitetskrise, og det er afgørende, at vi sikrer den eksisterende særlige natur og arbejder for at øge naturværdierne i området. I Paradisbakkernes kulturlandskab kan man i dag plante træer, som ikke naturligt hører hjemme i Danmark. Det medfører lavere biodiversitet, så det vil vi gerne forhindre. Desuden vil vi gerne styrke indsatsen med at vedligeholde og skabe flere lysåbne og artsrige områder. Den udvikling kan en fredning sikre,” siger han.

Fortsat skovdrift
En fredning betyder imidlertid ikke, at skovdriften må ophøre.

“Vi foreslår blandt andet konkret, at man i flere skovområder overgår til en mere skånsom, såkaldt naturnær drift, der er bedre for naturen. Samtidig lægger vi op til, at man i forbindelse med skovdrift er forpligtet til kun at bruge hjemmehørende træarter og at lade noget af træet ligge i skovbunden – det er nemlig helt grundlæggende for mange arter,” afslutter Michael Stoltze.

Har modtaget forslaget
Fredningsnævnet har nu modtaget fredningsforslaget, og næste skridt er at nævnet vil holde et offentligt møde og en besigtigelse i området.

Fredningsnævnet træffer afgørelse om fredning inden for to år efter at sagen er rejst. Afgørelsen af, om området skal fredes eller ej, kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Seneste artikler

Fik du læst?