Det kontantløse samfund debateres på Folkemødet

Hus Forbi er på Folkemødet vært for debat om det kontantløse samfund og de problemer, der giver hjemløse og andre udsatte.

Kort og godt: Hjemløse vil ha’ kontanter…

 

Sidste år nedsatte regeringen en ”hurtigarbejdende arbejdsgruppe”, som blandt andet skulle finde ud af, hvordan hjemløse og andre udsatte, der ikke har mulighed for at hæve kontanter med kort kan få udbetalt deres offentlige ydelser.

Nu er der gået et år, men gruppen har ikke fremlagt én eneste konkret løsning, og dermed er der fortsat hjemløse og andre, som skal igennem alle mulige krumspring for at få adgang til deres egne penge.

Debat på Folkemødet

På et samråd før sommerferien sagde erhvervsminister Simon Kollerup, at regeringen i første omgang vil overlade det til kommunerne at lægge pres på pengeinstitutterne. Ny lovgivning ligger ikke lige for. Det er dog planen, at der skaloprettes et partnerskab med repræsentanter for præcis de samme organisationer, som var med i den hurtigtarbejdende arbejdsgruppe.

Spørgsmålet er, om der egentlig ikke bare er tale om en flaskehalsløsning. Det og meget andet vil blive diskuteret, når Hus Forbi er vært for en debat om det kontantløse samfund på Folkemødet på Bornholm. Den foregår i hjemløseorganisationen SANDs telt, plads A23, torsdag 16. juni klokken 14.

Deltagerne i debatten er Alternativets socialordfører Torsten Gejl, Finans Danmarks digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen og Hus Forbis redaktør, Poul Struve Nielsen. Ordstyrer er Jonas Kjærgaard, journalist på Hus Forbi.

Problemer med offentlige ydelser

Bankernes kontantkasser er forsvundet i takt med digitaliseringen, og kun få banker i udvalgte byer har filialer, hvor kontanter kan udbetales ved kassen. Offentlige ydelser som kontanthjælp og førtidspension skal udbetales via en bankkonto, og der er hjemløse og andre udsatte mennesker, som ikke kan få sådan én og slet ikke finde ud af Nem-ID og Mit-ID.

De fleste mennesker i Danmark klarer sig fint uden kontanter, men spørgsmålet er, hvorfor har politikere og pengeinstitutter så travlt med at få dem helt afskaffet.

Betalingssystemet

Som Hus Forbi-sælger Kasper Svamp for nylig kommenterede efter et nedbrud i betalingssystemet ved en musikfestival:

”En god grund til at bevare kontanter. Vi fjerner jo heller ikke trapperne, fordi man har opfundet elevatoren. ”

Er synlige på Folkemødet

Hus Forbi vil være synlig under hele Folkemødet. En af sælgerne, Søren Otto, har bygget en gabestok, som skal visualisere, hvordan hjemløse og socialt udsatte holdes fast i et system af regler, som for mange er umulige at leve op til.

Hjemløse Pernille en af dem – hun fik for ni måneder siden frataget sin kontanthjælp, fordi hun ikke har mulighed for at møde op på jobcentret hver morgen og bevise, at hun står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Hjemløses kontante problemer

Pernille og andre kan mødes i gabestokken:

Torsdag 16. juni klokken 15.30 på Nordlandsstranden
fredag 17. juni klokken 15 på Kæmpestranden
lørdag 18. juni klokken 15 på Nordlandsstranden

Artiklerne om hjemløses kontante problemer og Pernilles kamp med systemet kan læses i juni-udgaven af Hus Forbi. Der vil være rig mulighed for at købe avisen på Folkemødet.

Fik du læst?