Bornholmerne har opdaget skovens helende effekt

NATUR: Skovbegravelsespladser, naturterapi og skovbadning er blomstret op i de bornholmske skove. Uanset formålet med et besøg i skoven, skal man kende reglerne, når man færdes under trækronerne.

Bornholmerne er flittige brugere af skovene på øen.

 

Ifølge Dansk Skovforening har ni ud af ti danskere været en tur i skoven inden for det seneste år, men for flere handler det ikke længere kun om en rask gåtur. Skovbegravelsespladser, naturterapi og skovbadning er spiret op af skovbunden de senere år, også i skovene på Bornholm, som udgør et areal på øen på 12.235 hektar.

Selvom en stor del af skovene er private, er det stadig tilladt at besøge mange af dem i dagtimerne, såfremt man holder sig på veje og stier. Og det er blevet populært at besøge skovene for andet end den klassiske gåturs skyld. Det oplever Ea Holten Pedersen, der er formand for Ibsker Husmandsplantage på omkring 270 hektar.

Respekt for dyr og planter
“Jeg taler med mange, der bruger skoven aktivt også udover den regulære gåtur, og som oplever en nærmest helende effekt af at opholde sig i skoven. Det kan næsten lyde fjollet, men der er noget om det, og det er også noget, jeg selv mærker, når jeg er herude. Uanset om man vil lave yoga under trækronerne, dyrke skovbadning eller bruge skoven som terapi, så synes jeg, man skal være velkommen. Så længe man gør det med respekt for de dyr og planter, der bor i skoven, siger Ea Holten Pedersen, der har udlagt et stykke af skoven ved Ibsker Husmandsplantage til skovbegravelsesplads.”

Som yoga – vi skal lige lære det

Modsat hvad navnet antyder, har skovbadning intet med blanke skovsøer at gøre. Det er en slags yoga for sindet eller mental wellness, hvor man bader sine sanser i skovens indtryk. Fænomenet hedder Shinrin Yoku og stammer fra Japan, hvor det kan ordineres af lægen til patienter med blandt andet stress eller depression.

I bedre humør
“Når man går en tur i skoven, får tankerne ofte frit spil, og det gør vores humør bedre. Når man skovbader, er man til stede i sine sanser og arbejder aktivt med det. Man giver slip på sine tanker og går i stedet ind i sansernes indtryk. Man bliver forbundet med naturen, når man har opmærksomheden på sanserne i naturen. Et af mine mål med at invitere flere mennesker ud i skovene er også at skabe en dybere relation til naturen. Så vil vi jo også være mere interesserede i at passe bedre på den, forklarer Thuri Kledal, der er uddannet biolog, skovbadningsguide og naturterapeut.”

Sådan må du bruge skoven
Med den tiltagende brug er det ifølge Ea Holten Pedersen vigtigt at vide, hvordan man bør færdes i de bornholmske skove.

“Man må faktisk bruge stort set al skov i landet, uanset om det er offentligt eller privat ejet, men man skal være opmærksom på skiltning, for der kan være visse undtagelser. Det er vigtigt at kende reglerne,” siger Ea Holten Pedersen og anbefaler at følge Naturbeskyttelseslovens regler.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Brand i hegn og skur

  POLITI: Lørdag kl. aften fik Bornholms Politi en anmeldelse om brand i Pedersker. Politi og brandvæsen rykkede ud og kunne konstatere, at der var

Læs mere »