I 1983 udkom et fremragende og fornøjeligt skrift, ”Hverdagskost og Højtidsmad” med undertitlen: ”Årets rundt i det bornholmske køkken”.
Forfatteren var Hansaage Bøggild, der med blink i øjet skriver i en inskription skriver:
”Til min kone, som undrende –
men slet ikke uimponret –
har fulgt og støttet disse madskriblerier,
vel vidende, at mad og lignende
kan jeg ikke lave.”
Nej, det er muligt, men fortælle, det kan Hansaage Bøggild, og vi vil vende tilbage til alle hans fortællinger og opskrifter fra Bornholm.
Her kommer opskriften på
SOMMERSILD
- Sild er specielt ikke til at stå for den sommerdag, hvor køkkenhaven for første gang byder på lækre aspargeskartofler.
- Den friske, nylagte høstsild, kølig, salt og fast, udvandes i en til to timer, endelig ikke mere, karakteren af frisk saltsild skal bevares.
- Gøres i stand og lægges hen over en isblok eller knust is på et fad.
- Der pyntes med masser af hakket purløg og små dildkviste.
- Retten sættes i køleskabet til den skal serveres med de rygende varme, pillede kartofler og koldt smør til – samt øl og brændevin.
Velbekomme.