Ugens opskrift: Gammeldags oksekødsuppe

Så er det suppetid: Hyg dig hjemme i køkkenet og tilbered en god gang gammeldags oksekødsuppe.

Skøn oksekødsuppe med opskrift fra madensverden.dk. (Foto:madensverden.dk)

 

Det er koldt, det er mørkt – og vi tilbringer tiden hjemme mere end nogensinde før. Men andre ord, det er tid til at hygge sig indendøre, og et glimrende sted at tilbringe sin tid er i køkkenet. Enten alene med lidt god musik – eller flere med en god flaske vin, hyggelig snak og en skøn duft af dejlig mad.

Og lige nu er det tid til en god gang suppe. Og der er mange at vælge imellem: Med en blender et det nemt at fremtrylle de lækreste supper, asparges, tomat, blomkål, gulerod eller kartoffelsuppe.

Den nemmeste måde er en terning med hønsekødsboullion, grøntsag efter smag, og så en tur i blenderen. Evt. tilført lidt piskefløde – og så krydderier efter smag. Et godt brød – og et helt måltid er hjemme.

Men nu, hvor vi har tiden til det, hvorfor så ikke tilberede en god, gammeldags oksekødsuppe?

Den kan tilberedes med oksetværreb, der dagen efter kan spises med en god og stærk peberrodssauce, eller også kan man benytte denne opskrift, der er fundet på en glimrende madside, madensverden.dk.

Det er ganske enkelt en fremragende madside med et væld af inspiration og opskrifter, der ikke kræver den store kokkeuddannelse. Siden er skabt af Holger Rørby Madsen, der tilmed har den gode egenskab, at han er begejstret for Bornholm, hvor han tilbringer mange gode stunder i sin ferielejlighed i Gudhjem.

Madensverden.dk er en af Danmarks største madsider med 1.7 mio brugere hver måned, så man føler sig ikke alene, når man er inde på den side…

Her kommer sidens opskrift på en god, gammeldags oksekødsuppe:

 

Ingredienser

  • 1,2 kilo kraftben suppeben
  • 2 gulerødder
  • 1 stor persillerod
  • 2 porretoppe
  • 2 toppe fra knoldselleri
  • 2,5 liter vand
  • 2 teskefulde salt
  • 2 teskefulde peberkorn
  • 2 teskefulde timian tørret
  • 2 laurbærblade

Til suppeurter bruges

  • 2 porrer i skiver
  • 3 gulerødder i små tern
  • 0,5 knoldselleri i små tern

Sådan gør du

  • Kom suppeben (kraftben) i en stor suppegryde, og hæld vand over. Kog op.
  • Skær gulerødder og persillerod i grove tern, og kom dem ved.
  • Hak toppe fra porrer og knoldselleri groft, og læg også dem ned i suppen.
  • Tilsæt også salt, peberkorn, laurbærblade og timian, og kog suppen op.
  • Skum oksekødssuppen med en hulske, og skru ned for varmen.
  • Læg låg på og lad nu oksekødssuppen simre i tre timer. Om nødvendigt skummes en gang mere.
  • Fisk så kraftben og de udkogte grønsager op med en hulske, og kassér dem.
  • Sigt oksekødssuppen over i en skål.
  • Vask suppegryden af, og læg et rent viskestykke (et lag) ned i sigten, og hæld nu suppen igennem ned i suppegryden, så du får fjernet de sidste urenheder.
  • Nu kan du stille din oksekødssuppe væk indtil du skal bruge den – eller straks gå i gang med sidste del.
  • Kog suppen op (du kan eventuelt koge den lidt ind), og smag den til med salt og måske lidt friskkværnet peber.
  • Kom de klargjorte suppeurter i, og lad dem koge med i fem minutter. De skal ikke koges helt ud, men heller ikke være rå.

Så er der suppe til alle, kød og melboller kan tilsættes efter behag, og hertil kan drikkes alt efter smag: Mineralvand, et godt glas øl eller vin.

Tak til madensverden.dk for opskriften og velbekomme.

Seneste artikler

Fik du læst?