Surfin’ Safari på Bornholm

38-årige Jani Keto er en af de mange surfere, der boltrer sig på bølgerne i havet omkring Bornholm

Jani Keto i fuld aktion i Østersøen (Foto: Anders Beier)

 

”Surfin’ Safari” er navnet på et legendarisk debutalbum, indspillet af The Beach Boys i 1962.

De berømte “surf-brødre” fra Californien var dog ikke meget for at surfe selv, og bandets storebror, Brian Wilson, har indrømmet, at han faktisk aldrig har surfet, fordi han altid har været bange for det.

Den angst kender 38-årige Jani Keto fra Svaneke ikke. Han er med i Bornholms Surf Club, og han har efterhånden adskillige år på bagen som surfer.

Han har dyrket sporten adskillige steder – og redet på bølger, der er højere end de godt 2,5 meter, som typisk er højden i vandet omkring Bornholm. F.eks. i Det Indiske Ocean ud for Sri Lanka.

De danske bølger er dog rigeligt høje, skulle vi hilse og sige. Men naturligvis ikke meget mod bølgerne f.eks. ved den portugisiske Atlanterhavsby Nazaré, hvor verdensrekorden tilhører en brasiliansk surfer, der i 2017 red på en bølge på næsten 25 meter – den højeste bølge en surfer nogensinde har redet på.

Men det kræver faktisk kun lidt seriøs træning i en uges tid, før man selv kan ride med bølgen, siger Jani, der dog understreger, at det naturligvis er forskelligt fra person til person. Men en uges træning vil være fint for de fleste. Naturligvis ikke for at surfe på Atlanterhavet. men mindre kan jo også gøre det. Og man er i alt fald surfer.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Jani – god beslutning at flytte til Bornholm (Foto: Toben Ager)

 

Og det er jo en lækker sportsgren, der ikke kræver andet end et surfbræt, eller surfboard, som Jani foretrækker at kalde det.

Sådan et fås for omkring 4.000 kr., men der er forskellige priser alt efter udgave og model. Her på øen kan man med fordel besøge Wuuds Skate & Surf Shop i Rønne, der ved alt om hvilken model, der er bedst egnet til begynderen. Og til den øvede med for den sags skyld.

 

Det er surfvejr i dag

I dag er Jani og kammeraterne fra surfklubben på stikkerne. Det blæser så meget, at Bornholmlinjen har aflyst et par afgange, så i aften er det afsted til Hasle og ud på vandet.

Surferne har naturligvis våddragter på og opholder sig gerne halvanden til to timer i vandet ad gangen.

Når det er blæsevejr, er der altid et eller andet sted på øen, hvor der er gode muligheder for surferne, der for nogles vedkommende har slået sig sammen i Bornholms Surf Club, som man kan læse mere om på klubbens side på Facebook. Klubbens medlemmer, godt et halvt hundrede stykker, dyrker sporten sammen, men mødes udenfor stranden ellers kun til en julefrokost, der til gengæld er super hyggelig.

Og surferne er altid flinke til at hjælpe nye på vej. Der er et godt sammenhold mellem surferne, siger Jani Keto, og der er altid nogen, der vil give en begynder en hjælpende hånd. Der findes dog også instruktører på øen, som kan undervise mod betaling.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Jani – i dag er det blæsevejr, og der skal surfes ved Hasle. (Foto: Torben Ager)

 

Jani er oprindelig fra byen Jakobstad i den svensktalende del af Finland. Han er endt i Danmark – på grund af kærlighed.

Han og kæresten har boet i København, men kom til Bornholm og Svaneke i 2017 for at være i bedre kontakt med naturen – og havet, velsagtens.

”En af de bedste beslutninger, vi har truffet”, siger Jani.

Jani arbejder stadig i København, på Mændenes Hjem i Istedgade, hvor han arbejder som paramediciner  – en stilling, der kan forklares som en mellemting mellem en Falckredder og sygeplejerske.

Han har arbejdet flere andre steder, bl.a. på Bispebjergs Hospital og på skadestuen i Ystad – og også prøvet kræfter på et pizzeria i Svaneke.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Smukke vaser lavet af – brugte surfboards.

 

Og så må vi endelig ikke glemme hans kunstneriske talenter, som han dyrker sammen med kæresten Sisse.

Sammen har de skabt det lille kunstfirma Si Ja Crafts, der fremstiller den smukkeste brugskunst ud af surfboards-materialer.

I parrets garage skabes de smukke produkter, skåle, lamper og smykker ud af genbrugsmateriale fra brugte surfboards.

Interesserede kan se de smukke resultater i butikken med det smukke kunsthåndværk, Postgade 21 i Svaneke.

Og nu er der lige tid til at snuppe et par billeder af Jani, inden turen går til Hasle.

Det er surf-vejr i dag…

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?