Spændende teaterkoncert om Bornholm i 1658

Bornholms Teater kører øen rundt med spændende teaterkoncert om dengang den svenske kommandant havde sat sig tilrette på Hammershus
1658-holdet i kampopstilling: Fra venstre er det Jonas Munck Hansen, Christine Gaski, Margit Watt-Boolsen (stående), Signe Mannov, Hanne Hedelund og Sune Skuldbøl Vraa. Foto: Anders Beier/Mindgap

 

Mens regn- og tordenbyger truer det vestlige Danmark, sætter de frygtløse folk på Bornholms Teater deres lid til, at højtrykket holder sig stabilt over klippeøen så længe som muligt. Onsdag blændes der nemlig op for premieren på country teaterkoncerten “1658 – Balladen om Bornholms befrielse” på Galløkken i Rønne, og så går det ellers i raske fjed ud i det bornholmske landskab med forestillinger på ni forskellige lokaliteter.

Forestillingen i Rønne er en lukket premiere, men den vender tilbage til Rønne de fire første dage i september. Inden da skal den først til Nexø, Allinge, Åkirkeby og Dueodde. Og efter Rønne er det så Hasle, Klemensker, Svaneke og til sidst Gudhjem, der får fornøjelsen af at lægge “åbent hus” til teaterkoncerten. De præcise spillesteder kan ses på teatrets hjemmeside.

Teaterchef Jens Svane Boutrup siger: ”Vi er i gang med de sidste, hektiske forberedelser til premieren i morgen, og hele holdet arbejder som piskede for at få alt klart. Selvom forestillingen jo er gratis for alle, skal vi alligevel afgrænse spillepladsen og skabe sikre rammer for publikum. Og Covid19-situationen har bestem ikke gjort dét arbejde nemmere. Bl.a. er det et krav, at publikum skal sidde ned under forestillingen, så man skal selv medbringe noget at sidde på, og grundet afstandskrav er der heller ikke plads til så mange mennesker ad gangen. Derfor må vi desværre også tage det forbehold, at publikum kan blive henvist til en anden spilledag, hvis pladsen er fuld. Folk bliver lukket ind efter først-til-mølle- princippet, men de kan så trøste sig med, at baren åbner kl. 18.30, hvilket er 1 time førforestillingen starter.”

Hele øen rundt

Skuespillerholdet består af Christine Gaski, Hanne Hedelund, Signe Mannov, Margit Watt- Boolsen, Jonas Munck Hansen og Sune Skuldbøl Vraa. Ud over Rønne skal de også til henh. Nexø, Allinge, Åkirkeby, Dueodde, Hasle, Klemensker, Svaneke og Gudhjem med lastvognen, der både fungerer som transport og scene.

Selve historien handler om 1658, hvor svenskerne med den svenske kommandant Johan Prinzenskjold havde sat sig magtfuldt til rette på Hammershus. Herfra tog han fat på at gøre bornholmerne svenske, men det gik som bekendt ikke helt som planlagt, da øboerne ville det anderledes. Forestillingen varer ca. 70 min.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »