Overraskende teater fra Iran

Bornholms Teater slutter sæsonen med en særlig forestilling lørdag 25. marts på Rønne Theater, hvor iranske Nassim Soleimanpour fortolker en hel generations frustrationer i en vild, intens og yderst original teaterleg kaldet “Hvid Kanin Rød Kanin”.

Iransk forestilling på Rønne Theater. (Foto: Hilde Vanstraelen)

 

Så bydes på en spændende, iransk teaterforestilling: Historien starter i 2010, hvor iranske Nassim Soleimanpour havde rejseforbud fra Iran. Det vendte han dog til sin egen fordel og sender i stedet for sit manuskript til forestillingen “Hvid Kanin Rød Kanin” ud i verden med klare instrukser for hvordan og på hvilke betingelser, det skal opføres.

Forestillingen blev modtaget med åbne arme på alverdens scener, og her ca. 13 år efter er der sket rigtigt meget: Stykket har været spillet hundredvis af gange på ca. 20 forskellige sprog – og ofte af internationale stjerner som Whoopi Goldberg, John Hurt, Stephen Fry og Ken Loach – og Nassim Soleimanpour selv bor ikke længere i Iran, men i Berlin.

Blev fascineret
Teaterchef Jens Svane Boutrup har selv oplevet forestillingen og blev fascineret af dets helt særlige form og udtryk. Han siger: ”Nassim kræver, at stykket fremføres af en ny skuespiller, hver gang det opføres. Og ligesom publikum, er skuespilleren fuldstændig uforberedt på manuskriptets indhold. Skuespilleren optræder i en minimalistisk scenografi med få, men faste elementer, og modtager først på scenen en konvolut med manuskriptet, som han eller hun herefter læser op af. Overraskelsen er en del af magien. Skuespilleren – som i vores version er Kitt Maiken Mortensen – oplever handlingen samtidig med publikum, så man kan godt forberede sig på en teateroplevelse, hvor overraskelserne står i kø og ikke ret meget er, som det plejer.”

Selvom titlen umiddelbart leder tankerne hen på populære pelsklædte kæledyr, kan det godt røbes, at der ikke indgår levende dyr i forestillingen. Hvad titlen så betyder, må man en tur i teatret for at finde ud af.

Seneste artikler

Fik du læst?