Historien om en bornholmer med mange musikalske interesser…

Det et de færreste, der ikke kender Musikhuzet og Middelaldercentrets Torben Severinsen – konstant dukker han op og giver en hjælpende hånd til de mange musikalske arrangementer på Bornholm, tager billeder og langer fadøl over baren. Og hans historie og karriereforløb er en ægte og spændende Bornholmer-historie…

Torben Severisen fotograf Torben Ager (Foto: Torben Ager)

 

PORTRÆT: Der rører sig ikke meget i det bornholmske musikliv, i alt fald indenfor den mere ungdommelige del af slagsen, som 56-årige Torben Severinsen ikke på en eller anden måde har noget med at gøre.

Det kan være sig i Musikhuzet i Rønne, det kan være sig Sound of Summer, hvor han tager billeder, og stået for administration af billetsalget – eller det kan være som frivillig, når Ekkodalhuset laver en af de meget populære koncerter i Ekkodalen. Og når turisterne strømmer til Middelaldercentret ved Østerlars, så er han såmænd også salgsleder ved indgangen og kiosken der.

Musik og foto

Her kan man vist rolig sige, at manden er Bornholmer med et meget stort B: Født i Aakirkeby og været rundt i mange afkroge af bornholmerlivet – både erhvervsmæssigt og privat. Listen over de foreninger og aktiviteter, som Torben har været en del af, er alenlang. I dag er han administrativ medarbejder i Musikhuzet i Rønne – og leder af fotogruppen sammesteds.

Idræt og kultur

Tidligere er der mange, der har haft glæde af Torbens entusiasme og arbejdsindsats: Hammershus Fairtrade Concert, Bornholms Kulturuge, Lokalrådet Bornholm, Destination Bornholm og skam også Nyker Idrætsforening og meget mere.

I dag har vi sat ham i stævne på en café i Rønne.

Hvis vi skulle skrive hele hans spændende Bornholmerhistorie, så kunne vi fylde – ja, ikke flere sider, men en hel bog.

Fra Aakirkeby

Aakirkeby-drengen havde som mange andre planer og drømme om sin fremtid: Det drejede sig meget om noget med radioer, noget med teknik – eller hvorfor ikke en bank?

Også isenkram var noget, der tiltalte Torben, men der var rift om lærepladserne, så det endte med en ansøgning til Kvickly i Rønne, der lå der, hvor Imerco i dag har lokaler. Brugsen Kvickly havde en isenkramsafdeling, og det smagte da lidt af fugl.

Ansat i Brugsen

Torben blev ansat, men ikke i isenkram: Direktør Sperling ansatte ham som lærling med en påmindelse om, at der med jobbet fulgte forpligtelsen til at stable sukker og svedsker – og det gjorde Torben så, hvilket iøvrigt skulle medførte en længere karriere i Brugsen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben Severinsen foran Kulturbutikken og Musikhuzet (Foto: Torben Ager)

 

Han fik sin detailhandleruddannelse i 1983, blev senere afdelingsleder i vinafdelingen, fik ansvaret for de spritnye betalingsterminaler, da de blev indført, og blev senere førstemand i Klemensker. Og arbejdet i brugsen var langt fra slut. Mere om det senere.

Gift med Hanne

Undervejs havde han mødt sin kone på arbejdspladsen, Hanne – og de har for længst holdt sølvbryllup.

Men Torben syntes ikke det var en god idé, at mand og kone jobbede samme sted, så han begyndte en ny karriere som sælger. Det var med produkter som Colgate-tandpasta og Dynamo-vaskepulver, men da daværende Bornholmstrafikken startede op med taxfree-shop i 1989 begyndte han en ny karriere som butikschef på Jens Kofoed – et job han passede de næste 10 år.

Drilleri på bådene

Torben siger med et smil, at Jens Kofoed var det bedste skib og fortæller om gensidigt drilleri mellem besætningerne på Jens Kofoed og Povl Anker. Man at besætningerne på begge skibe til gengæld sluttede sig sammen mod personalet i land – det var værre at arbejde der end på et andet skib, siger Torben Severinsen med et stort smil, mens fotografen Torben Ager, der sejlede med som kokkeelev dengang, smiler med.

Blev purser

Da Torben Severinsen senere fik job hos rederiet på land, så fandt han ud af, at han i alle årene havde taget fejl: Nu var det dem ombord på skibene, der blev drillet…

Taxfree blev lukket i 1999, bl.a. på grund af nogle EU-regler, og så overtog Torben jobbet som purser ombord. En purser er chef for al det, som kaptajn og maskinmester ikke står for.

Villum Clausen

Karrieren fortsatte på hurtigfærgen Villum Clausen, da den blev sat i søen i år 2000. Og Torben blev serviceinspektør og skulle koordinere servicen ombord på alle rederiets færger. Han prøvede også kræfter med jobbet som indkøbsleder og tog sig af indkøb til shoppen i form af chokolade og parfume – og uniformer til personalet m.m. Alt, hvad der blev solgt ombord, alt hvad der blev spist ombord gik gennem Torben.

Gik i land

Da den daværende marketingschef stoppede i 2005, så gik Torben i land og fik kontor i Rønne – og fik bl. a. et godt samarbejde med Destination Bornholms daværende marketingschef, den nuværende direktør, Pernille Kofod Lydolph.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben Severinsen – let til smil og latter.  (Foto: Torben Ager)

 

Rederiet på det tidspunkt hed Nordic Ferry Services og det overtog ruter til bl.a. Als, Langeland, Samsø og Fanø – og havde pludselig 14 færger, så Torben fik rigtig meget at gøre – også med at rejse rundt på ruterne og følte lige pludselig, at han hele tiden var på rejse. Det blev besluttet at dele stillingen i to, hvorefter Torben blev indkøbschef – og den føromtalte Pernille blev marketingschef.

Men efter to spændende år skete det pludselig noget helt andet….

Brugsen i Vestermarie

“Vi skulle jo rationalisere, og jeg var selv med til de første møder, men da jeg efterhånden fik færre og færre mødeindkaldelser, så kunne jeg godt mærke, hvilken vej det gik”, siger han med et nyt stort smil tog tilføjer, at der var tre mand og en kvinde, der fik en fyreseddel på det tidspunkt.

Gode råd var dyre. Skulle han fortsætte i rederibranchen – ikke nemt som bosiddende på Bornholm – eller vende tilbage til Brugsen?

Det endte med det sidste: Posten som uddeler i Vestermarie var ledig, og 1. maj 2010 fik Brugsen i Vestermarie ny uddeler.

Lukkede i Nyker

Torben blev i Vestermarie i et års tid, men så fik han en opfordring om at komme til Nyker og overtager Brugsen der. Forretningen var kørt helt i bund, og opgaven lød på at holde liv i butikken i to år mere – det lykkedes at holde Brugsen i Nyker kørende i over seks år, men da både Rema 1000 og Lidl kom til, så blev opgaven umulig, og Brugsen i Nyker blev lukket.

 Brugsen var rigtig tilfreds med Torbens indsats, det samme var en række leverandører, der ikke blev snydt for deres betaling, fordi forretningen i samråd med bestyrelsen blev lukket ned i god ro og orden. Men for mange borgere i Nyker var og er Torben manden, der lukkede Brugsen, og det måtte han høre meget for, bl. a. på de sociale medier. Og man tror det måske ikke, men den dag i dag er der enkelte folk, der ikke hilser på “manden, der lukkede Brugsen i Nyker”.

I Netto

Der kom hurtigt et nyt jobtilbud fra regionschefen fra Netto: Var det noget med at blive leder af Netto i Allinge?

Det syntes Torben lød godt, og sagde ja til jobbet.

Det blev dog til et kort bekendtskab.

“Dét dér Netto var slet ikke noget for mig, det var totalt topstyret, og jeg var vant til stor selvstændighed i Brugsen, hvor jeg jo nærmest var en slags administrerende direktør. I Netto var jeg jo bare en slags opfylder, så det blev hurtigt overstået.

Middelaldercentret

I stedet søgte Torben job som salgsleder ved indgangen og kiosken i Middelaldercentret med dets mange besøgende, og det job har han nu på tredje sæson samt altså det administrative arbejde for Musikhuzet, som han løser på timebasis samt tager sig af kontakten til pressen.

For Musikhuzet spiller en særlig rolle for Torben. Han har altid været bruger af huset og for nogle år siden begyndte han at arbejde som frivillig, fordi han her kunne kombinere sine interesser for musik og foto: I dag leverer han f.eks. billeder til flere medier, bl.a. Bornholmnyt.dk fra de mange spændende begivenheder, der finder sted på stedet. Han sidder tillige med i bestyrelsen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben Kim larsen tatoveret på underarmen (Foto: Torben Ager)

 

At arbejde med musik og fotografi er altså Torbens helt store interesser.

Og så er der en til.

Kim Larsen

For hvis man ser godt efter, så får man øje på en tatovering på Torbens højre underarm – et kontrafej af Kim Larsen.

For Torbens fascination af Kim har stået på, siden Torben som 12-årig i 1976 overværede sin første koncert med Gasolin i Nordlandshallen. To år senere så han gruppen samme sted – og det skulle vise sig at være den sidste koncert, som Gasolin gav på dansk jord.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben på scenen til Kim Larsen-mindekoncert, der blev holdt i Musikhuzet i oktober 2018. (Foto: Torben Ager):

 

Senere begyndte Torben alt følge Kim Larsen, det blev til mere end 130 koncerter, som Torben overværede.

Hans samling af musik af Kim Larsen og Gasolin består af vinyl, cd’ere og kassettebånd, udklip og alt andet, man kan samle på om det emne.

På Teater Bremen

Interessen for Kim Larsen og hans musik har givet Torben et imponerende netværk over hele Skandinavien bestående af andre fans. Det er blevet til venner nu, men de ses jo ikke så ofte mere efter den populære sanger ikke er blandt os mere.

Torben har også medvirket i et show “Gasolin i hverdag og fest” på Teater Bremen i København med brødrene Anders og Peter Lund Madsen, hvor han udfyldte rollen som Gasolin-ekspert – og slap godt fra det…

Torben var også kommentator i TV2 efter Kim Larsens død og storyteller i Musikhuzet, da Simon Sandby arrangerede sit mindeshow der.

Så det er ikke lige Kim Larsen eller Gasolin, man skal udfordre ham i.

Ikke at han praler af det. Slet ikke. Han vil måske endda synes, det er lige i overkanten at nævne det her.

Men det gør vi. For det hører med til historien om Torben.

Som ikke slutter her.

For der stadig mange kapitler i historien om dette musiske menneske, der ikke er skrevet.

Laver podcast

I mellemtiden kan man lytte til hans podcast på Bornholms Stemme: “Musik med Seve”.

Det er hver lørdag kl. 14, han frigiver en ny podcast.  Og ellers på lydbiblioteket.

Vores møde med Torben Severinsen er ved at være slut. Den travle mand skal videre til et nyt møde.

Hvordan får han tid til det hele?

Svaret kommer prompte:

“Det handler om to ting – planlægning – og en forstående kone…”

PS: Og tillykke, for resten…på lørdag fylder Torben 57 år…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Brand i hegn og skur

  POLITI: Lørdag kl. aften fik Bornholms Politi en anmeldelse om brand i Pedersker. Politi og brandvæsen rykkede ud og kunne konstatere, at der var

Læs mere »