Hård kritik af erhvervsklimaet

KOMMUNEVALG: I den nuværende kommunale valgkamp er det ifølge Venstres borgmesterkandidat Søren Schow reelt set kun Venstre, der taler om Bornholms største absolut udfordringer. Nemlig et ekstremt dårligt erhvervsklima og en enorm mangel på arbejdskraft. 

Søren Schow –  vores erhvervsklima er iskoldt… (Foto: Torben Ager)

 

“De sidste par år har der været forsøg på at forklare, at det går rigtig godt på Bornholm. Overordnet set er der dog grund til stor bekymring. Vores lokale erhvervsklima er iskoldt, og vi mangler bornholmere, der kan træde ind på arbejdsmarkedet. Hvis det ikke ændrer sig, hæmmer det den økonomiske vækst og truer vores velfærd. Så enkelt er det…”

Det siger Venstres borgmesterkandidat Søren Schow, der opfordrer bornholmerne til at sætte hælene hårdt i jorden og stille langt større krav til de politikere, der ønsker at blive valgt til kommunalbestyrelsen tirsdag 16. november. De bør ifølge Venstres spidskandidat simpelthen vise mere format og beskæftige sig med de store spørgsmål.

Arbejdsstyrken daler

“Den nuværende valgdebat er totalt blottet for indhold, der handler om vækst og udvikling”, siger Søren Schow og fortsætter: “Der er overhovedet ingen politiske bud på, hvad Bornholm skal leve af de næste mange år og, hvordan vi når derhen. Og der er ingen ordentlig debat om, hvordan vi dels tiltrækker medarbejdere til de bornholmske arbejdspladser, og dels hvordan vi skaber nogle vilkår, der gør det nemmere at drive og udvikle vores lokale virksomheder.”

Ifølge Danmarks Statistik var der den 1. januar 2018 ialt 39.632 indbyggere på Bornholm. Tre år efter, altså 1. januar 2021, er vi 39.570 bornholmere. Det er et lille fald på 62. I begyndelsen af tredje kvartal i år var der så 39.739 på øen. Omkring 100 flere end for knapt 4 år siden.

Ingen bevægelse

“Der er reelt set ingen bevægelse, og der gøres ikke nok for tilflytningen” siger Søren Schow og tilføjer: “Samtidig går nogle politikere rundt og fortæller, at vi har positiv nettotilflytning. Problemet er bare det, at den grundlæggende mangel på arbejdskraft ikke er løst. Tværtimod. Arbejdsstyrken daler.”

Ryggraden i arbejdsstyrken

Befolkningsgruppen ”De 25 til 65-årige” udgjorde pr. 1. januar 2018 præcis 20.000 bornholmere. Her i begyndelsen af tredje kvartal 2021 er der 19.637 bornholmere i den aldersgruppe.

“Det er altså mere end 350 færre i den aldersgruppe. Det svarer i øvrigt til et fald på knap to pct. Hvis vi antager, at netop den gruppe udgør rygraden i arbejdsstyrken, går det ikke godt med tilflytningen og befolkningsudviklingen. Det er heller ikke overraskende, at ledigheden er meget lav. Den holdes blandt andet kunstigt nede af et fald i arbejdsstyrken, siger Søren Schow.

Iskoldt erhvervsklima

“Bortset fra at vi skal være flere bornholmere, skal der selvfølgelig være arbejdspladser. Det kræver, at vi værner om vores lokale virksomheder og sikrer så gode rammebetingelser som overhovedet muligt, så vores virksomheder kan konkurrere og vokse,” siger Søren Schow .

Dansk Industri kom med deres seneste erhvervsundersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, for en måneds tid siden. Her blev Bornholm den dårligst placerede kommune i landet.

Vi er nummer sjok

Bornholm indtager sidstepladsen. “Det kan ikke blive dårligere”, siger Søren Schow (V) og fortsætter: “Gode betingelser for vores virksomheder er en forudsætning for at skabe arbejdspladser. Og arbejdspladser er en forudsætning for, at arbejdsstyrken kan vokse, og vi får en stabil vækst. Alle bornholmere burde spørge deres lokale politikere om, hvad de har gjort de seneste år, og hvad de konkret har tænkt sig at gøre de kommende år for at sikre bedre betingelser for de lokale virksomheder og tiltrække nye bornholmere.”

Beskæmmende

Ifølge Søren Schow er det ligefrem beskæmmende, at der ikke er flere politikere, der vil debattere det og komme med deres bud på mulige løsninger.

“I Budget 22 eksempelvis er det lykkes at holde personskatterne og erhvervsafgifterne er holdt i ro. Andre forslog de skulle sættes op”, siger Søren Schow  og fortsætter: “Tilflytterservice er sikret de kommende fire år. Andre ville lukke den. Sagsbehandlingen inden for miljøområdet og byggeriet styrkes nu. Nogle var ligeglade. Den grønne dagsorden er løftet endnu mere. Visse ville ikke. Det er blot nogle eksempler. Og Venstre har presset på i hele valgperioden, og vi har mange konkrete bud på, hvad der burde ske på Bornholm.”

2.000 flere bornholmere

Den nuværende kommunalbestyrelse er tidligere præsenteret for en analyse, der peger på, at 2.000 flere bornholmere, altså 42.00 bornholmere, spredt sådan jævnt aldersmæssigt vil betyde, at der overordnet set kommer en bornholmsk bruttoværditilvækst på 640 mio. kr. årligt, og Bornholms Regionskommune vil kunne løfte velfærden med mange, mange millioner kroner årligt.

“Erhvervsklimaet, indsatsen for mere tilflytning og en udvidelse af arbejdsstyrken burde være blandt de helt centrale spørgsmål, som bornholmerne burde bekymre sig allermest om, og som bornholmerne burde kræve svar på fra de politikere, der bejler til en plads i vores kommunalbestyrelse, slutter Søren Schow.

 

Seneste artikler

Fik du læst?