Håndens arbejde

Samfundet skriger på unge, der vil tage den beslutning, at de vælger et arbejde, hvor der både er brug for hænder og kvikke hjerner.

Jeg tænker på håndværkeren, der er et solidt fundament i Danmark, hvor vi altid har været dygtige til at forarbejde og producere. For mig er det stadig en dejlig fornemmelse at ringe til en dygtig håndværker og få en reparation, der igen får det til at fungere, hvad enten det drejer sig om en tilstoppet køkkenvask eller fejl i husets elektriske system.

Alt for ofte møder man studenter, der tænker på at fortsætter studierne på et universitet eller tage til udlandet og finde sig selv, inden næsen vendes hjem i håb om at få et job; men endelig ikke noget med at få cement under neglene eller olie i hovedet.

På spørgsmålet om, hvad den unge vil gøre, hvis bilen går i stå, lyder svaret ofte: ”Det kan en polak vel fikse.” Og jeg må indrømme, at polakkerne kan fikse meget. I mit kvarter har der i årenes løb været en del arbejde med renovation. Når jeg har spurgt ind til arbejdet, er der ofte blevet svaret på polsk med indskudte engelske gloser.

Jeg havde en god oplevelse, da jeg ringede til elektrikeren for at få hjælp til mit automatiske tænd/sluk lys på stien op til huset. I telefonen lød det: ”Vi kommer med det samme.”

Mens jeg stod med åben mund og ikke fattede, at jeg ikke skulle vente i 14 dage, kom en ung elektriker op ad stien. På et øjeblik havde han lokaliseret fejlen. Han kørte straks hjem og hentede reservedele, og en halv time efter var han tilbage.  På to timer fik jeg løst problemet, og regningen var efterfølgende rimelig.

Men der var også den sjove historie med en ung håndværker, der skulle fikse noget for mig uden for huset. ”Kan du ikke lige hente en stol til mig,” sagde han og tilføjede: ”Jeg arbejder bedst, når jeg sidder ned.” Og senere fortalte han, at han ikke brugte slagbor, da han ikke ville have murstøv i lungerne!

Det kan man grine af, men det kan blive endnu mere interessant, når de unge kvinder i stort antal søger ind i håndværkerfagene. Ikke alene er de solide medarbejdere i firmaet, de ændrer også på jargonen, der følger med på arbejdspladsen. Ikke flere pin-up billeder i skurvognen.

Nye tider tårner sig op. Dyb respekt for dem, der får hjulene til at rulle i Danmark, mand som kvinde.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?