Ny Masterclass giver viden om bæredygtig praksis i keramik

KERAMIK: Bornholm er kendt for sine mange dygtige kunsthåndværkere langt ud over øens grænser. I en ny efteruddannelse deler to førende danske og bornholmske keramikere, Anne Mette Hjortshøj og Christina Schou Christensen, ud af deres viden og praksis inden for bæredygtig keramisk produktion.

Keramik

 

Keramikere står i dag på skuldrene af en industriproduktion, der har tømt planetens ressourcer i århundreder. Det er nødvendigt, at der skabes nye løsninger inden for alle fagområder, herunder keramik og kunsthåndværk. Kan vi genoverveje og genanvende keramiske materialer? Er det tid til at revidere koncepter og opfattelser af æstetiske konventioner?

Svarene er forskellige, og den nye masterclass er et tilbud til keramikere, som kan hjælpe dem til at komme tættere på helt nye bæredygtige keramikpraksisser for fremtiden.

Bæredygtig praksis
På Bornholm arbejdes der allerede intensivt med forskellige metoder til bæredygtig praksis, bl.a. inden for genanvendelse af brugt glas og keramik og andre restprodukter som knuses og benyttes til nye produkter og glasurer.

De to instruktører på kurset praktiserer forskellige traditioner inden for keramik, men de deler den samme passion for konstant at udvikle deres praksis i nye, bæredygtige retninger.

Lokale materialer
Christina Schou Christensen arbejder eksperimentelt med skulpturelle glasurer ved hjælp af lokale materialer, underviser i materiale-udvikling, holder kurser og udvikler nye materialer baseret på knust højtbrændt affald.

Anne Mette Hjortshøj bruger ler og materialer fra Bornholm, direkte fra det omkringliggende landskab og kyst. Hendes krukker er træfyret og saltglaseret.

Nye løsninger
Masterclassen er tilrettelagt i et tæt samarbejde mellem Maker’s Island Bornholm og European Ceramic Context 2024 og sætter fokus på nye løsninger og svar inden for bæredygtig fremstilling og praksis. Den holdes på Det Kongelige Akademi i Nexø til oktober og tilmeldingen er nu åben.

Udstillingsleder ved Det Kongelige Akademi og leder af European Ceramic Context, Susanne Jøker, siger:

”European Ceramic Context 2024 gennemføres i bæredygtighedens tegn. Masterclassen er en unik mulighed for keramiske fagfolk fra hele Europa til at komme til Bornholm og udvikle nye færdigheder, udforske nye teknikker og låse kunstnerisk potentiale op under vejledning af lokale erfarne undervisere som Anne Mette Hjortshøj og Christina Schou Christensen, samtidig med at de også skaber netværk med medstuderende, deler ideer og inspirerer hinanden”.

For professionelle

Efteruddannelsen henvender sig til professionelle keramikere i Europa, i Danmark og på Bornholm. For at blive optaget på kurset skal man have en videregående uddannelse indenfor kunsthåndværk eller være medlem af en kunsthåndværkerforening i Danmark eller i udlandet. Der er 12 pladser på kurset. Tilmelding sker via Maker’s Island website og på European Ceramic Context website, og der er et deltagergebyr på 5250 kr. Frist for tilmelding er 1. oktober.

European Ceramic Context 2024 åbner til september to store udstillinger på Bornholms Center for Kunsthåndværk og Hjorts Fabrik der viser 65 værker og projekter fra hele Europa med fokus på bæredygtighed. Udstillingerne og åbningsweekenden 13.-15. september er i år en del af Bornholm Craft Weeks.

Seneste artikler

Fik du læst?