“Det var kun børn af byens spidser, der fik lov at spille teater…”

Formanden for Bornholmsk Amatørscene, Bodil Lundqvist, fik som barn ikke lov at deltage i skolens årlige teaterforestilling – men det kom hun så sandelig til senere, fortæller hun i denne historie om et spændende teaterliv…

Bodil Lundqvist fotograferet i hendes smukke gårdhave i Rønne (Foto: Torben Ager)

 

Der var engang en pige, der lidt skuffet så til, mens hendes kammerater i skolen medvirkede i skolens årlige teaterforestilling.

“Jeg havde siden skoletiden en stor lyst til at spille teater, men fik aldrig en rolle, når der blev spillet teater på skolen, selv om jeg virkelig havde lyst til at være med,” siger Bodil Lundqvist med et smil. Hun er dog senere så rigeligt kommet på de skrå brædder: Hun er formand for Bornholmsk Amatørscene.

Amatørscenen opfører stykker på Rønne Theater i alle lige år – og da der var aflysning i 2020 på grund af corona, så glæder alle sig til den næste forestilling her i år:

“Det er meget vigtigt for Bornholmsk Amatørscene, at vi fortsat kan bevare og ikke mindst udbrede det bornholmske sprog, så vi også i tiden fremover kan glæde vores publikum og medlemmer. Til vor næste forestilling ”FORTUNA – Lokkans Godinja” har vi fået 11 dygtige amatørskuespillere – unge som gamle, som alle mestrer det bornholmske sprog. Instruktionen står Brian Horst Sørensen for. Der er premiere torsdag 10. november, og der er allerede solgt to hele forestillinger,” fortæller Bodil Lundqvist.

Amatørscenen siden 1985

Vi er på besøg i hendes hjem i Rønne og beundrer bl.a. hendes dejlige gårdhave.

Men vi er ikke på havebesøg, vi vil gerne høre lidt om hendes passion for teater – og i særdeleshed for Bornholmsk Amatørscene, som hun har været med i siden 1985.

“Min første rolle var som en dansktalende, ung servitrice i forestillingen “Skuden hon vaggar” af H.P. Haagensen, fortæller Bodil og fortsætter:

“Det var en sjov forestilling at medvirke i – og jeg lærte en masse om Bornholmsk Amatørscene fra dag ét…”

Og så kan det nok være, at Bodil tog teater-revanche: Hun har medvirket i en lang række komedier i de 37 år, hun har været med i Amatørscenen – og er nu i sit 71. år i fuld gang med forberedelserne til forestillingen i november.

Fine folks børn 

Så hun har fået opfyldt sine teaterambitioner, men husker endnu den skuffelse, det var, ikke at kunne deltage i skolekomedierne som barn:

“Det var børn af byens “bedsteborgere”, som fik alle rollerne. Forstået på den måde, at de børn, der kom fra socialt laverestående familier ikke havde en chance. Der blev gjort forskel på børn dengang. Mine forældre hørte ikke til de forretningsdrivende i byen, far var “bare” matros på fragtskibet Østbornholm og mor var hjemmegående med seks piger. Så vi børn, der ikke måtte være med til at spille teater, vi sad bare dag ud og dag ind og så på, når de andre børn øvede på Nexø Skole,” husker Bodil.

Bodil Lundqvist  – endnu et rollehæfte (Foto: Torben Ager)

 

Men Bodil kunne ikke holdes fra scenen, og da hun flyttede hjemmefra som 18-årig gik turen til Svaneke, hvor hun kom med i “Svaneke Aktørerne” i 1971, hvor hun blev statist i “Rasmines Bryllup”. Forestillingen var instrueret af Ketty Thomsen – der var fiskeeksportør Thomsens kone..!

Bodil medvirkede senere i “Styrmand Karlsens flammer” som Nannet og husker endnu den lille vise, hun sang for Styrmand Karlsen.

Festlig tur med bussen

Bodil husker de sjove og gode år med “Svaneke Aktørerne”. Stykkerne opførtes også på Rønne Theater:

“Vi kørte samlet i bus til Rønne, og der var en leben og glæde både i teatret og i bussen ud og hjem. Det var en skøn tid”, husker hun.

I 1979 meldte Bodil sig ind i Nexø Amatørscene, og det var her, at skuespilleriet begyndte for alvor, siger hun.

“Jeg lagde ud i 1980 med at sige ja til en rolle i “Sneenglen” – en enakter af Lewis John Carlino. Et fint lille stykke på en time – og kun to medvirkende. Men også et barsk temmelig barsk stykke om en mand, der opsøger en prostitueret – for at mindes sin kæreste. Stykket opføre vi senere til Nordisk teaterfestival i Aabo i Finland, og jeg må tilstå, at jeg var rystende nervøs…”

Senere opførtes “Sneenglen” også ved indvielse af Nexø Amatørscenes “Det lille hus” i Kirkestræde i 1980.

“Her mødte jeg min gamle klasselærer Brårup Hansen: “Jeg vidste ikke, du kunne spille teater”, sagde han.

“Nej, det fik jeg jo ikke lov til”, svarede jeg…

De mange revyer

Herefter spillede Bodil med i rigtig mange revyer: De kom som perler på en snor, “Balka Strand Revyen”, “90’er Revyen” i Rønne og “John Mogensen Cabaret’en”, der spillede for fulde huse i Rønne Theater.

“Her fik jeg virkelig lov til at bruge min sangstemme, og det fik mig senere til at drage rundt på Bornholm og underholde med bornholmske viser, filmmelodier, revyer m.m.”

Bodil fortæller med begejstring om stykket “Under åben himmel”, der blev spillet på Klint i Paradisbakkerne – et stykke om Martin Andersen Nexøs barndom. Her medvirkede også Bodils børn Per og Ditte.

“Forestillingen spillede i hele tre år, tænke sig at hele 125 personer hvert år drog afsted til Klint hver dag i juli i de tre år, hvor forestillingen blev spillet…”

Køb ørred, køb ørred…

Karrieren som amatørskuespiller har også omfattet jobbet som instruktør: Det var da Folkets Hus bestyrelse  (Birte West og Carsten Kofoed) i 1985 spurgte, om Bodil ville komme og rette på deres revy:

“Det blev en sjov tid i ni år, hvor jeg instruerede revyerne på Folkets Hus. Bodil husker især denne vise:

“Ja, fisk skal man prise
I dem er der spræl…
Hvem vil ikke spise en lækker forel
Ja måske en ørred direkte fra farm
Skønt farmen den stinker som bagerste tarm
Køb ørred, køb ørred,
En ørred så rød, fra morgen til aften er vissen og død
Køn ørred, køb ørred,
En ørred så rød, fra morgen til aften er vissen og død”

Visen blev afsluttet med, at skuespillerne smed fisk ud til publikum – dog vaccumpakkede…

Visen var med på programmet, fordi det dengang var på tale at lave et dambrug i Snogebæk.

Bakkesangerinde

Og Bodil har da også prøve at spille med som “Bakkesangerinde”. Det foregik i fire år, bl. a. på Villa Nova – på samme tid som hun passede jobbet som turistchef på Hasle Turistbureau.

Og Bodil er ikke bleg for at rose andre, der har hjulpet hende undervejs. Det gælder således Steen Norén. “Uden ham var jeg ikke blevet til noget på scenen”, erklærer hun.

Bodil har været formand for Bornholms Amatørscene siden 2007. Og opgaverne er mange:

Bodil skal være med til at finde instruktør, skuespillere, kostumer, lave spilleplan og arrangeret øvedage, booke Rønne Theater, holde masser af møder med de mange implicerede, fremstille plakater, annoncer og programmer, holde sminkekurser, bestille blomster til premieren, arrangere diverse fester – og så skal hun jo også lige huske at læse på sin egen rolle i stykket også.

Men…det kan mærkes: Glæden og entusiasmen er som for over 50 år siden, da hun debuterede for “Svaneke Aktørerne”.

Ægte teaterglæde…

 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?