Den evige konflikt mellem turister og hverdagslivet på Bornholm

 

Nu begynder efteråret for alvor at sætte ind over Danmark  – og dagene bliver kortere. Det er mørkt, når vi står op – og skumringen sætter ind sidst på eftermiddagen. Samtidigt begynder hverdagen at indfinde sig på Bornholm – og på de mange andre skønne øer, vi har i Danmark.

Det har været en travl sommer på øerne. Bl.a. har den gratis færgesejlads midt i Corona-tiden betydet, at flere danske øer har haft et overvældende besøg af turister i år, og det har vel især Bornholm fået at mærke.

Jeg føler det som om, at halvdelen af min vennekreds har holdt ferie på øen, og virksomheder i turistbranchen, herunder hoteller, sommerhusejere, pensionater, museer, caféer og restauranter samt ikke mindst de fremragende isbutikker, der er på øen, har haft et overvældende besøg. Det samme gælder natuligvis en hel del af øens butikker, især dem i byer som Allinge, Gudhjem og Svaneke, der er tre af turisternes helt store favoritter.

Der er ikke mange, der ikke under de forretningsdrivende den ekstra omsætning, der er blevet dem til del på grund af den store turist-tilstrømning.

Jeg er i alt fald en af dem, der glædes, når restauratører og andre beretter om et kæmpe rykind, der for fleres vedkommende ligefrem har betydet, at de har måtte afvise mange gæster ved døren, hvis de pågældende ikke havde bestilt bord.

Jeg er naturligvis ked af, at de afviste ikke kunne få plads og god mad på deres udvalgte restaurant, men helt ærligt: Det er da bedre, end hvis restauratøren har måttet spejde forgæves i døren efter sultne gæster.

Jeg er naturligvis ikke blind for, at de fastboende, i f.eks. de tre nævnte  byer,  også drager et lettelsens suk, når vi når frem til denne tid. Joh, der er stadig turister på øen – og det er mit indtryk, at flere og flere hoteller og restauranter har besluttet at holde åbent hele året, fordi de forventer, at tilstrømningen af især danske turister vil vare ved meget længe endnu.

Det tror jeg, de gør ret i. Corona-smitten er ikke forbi endnu, snarere tværtimod, kan man vel sige, og familien Danmark holder sig i overført betydning indendøre i de kommende måneder. Og hvem ved – kommende år?

Bornholm vil i givet fald være en af de helt store vindere på turist-fronten. Til glæde for mange, til bekymring for andre.

Jeg forstår begge grupper.

Et stort antal turister er imidlertid på flere punkter afgørende for, at et godt hverdagsliv kan fungere på øen. Det er jo til glæde for alle, når flere butikker og restauranter holde åbent hele året – ligesom det naturligvis også har afgørende betydning for beskæftigelsen på øen – nu, hvor flere andre erhverv er fortid. Bornholm skal jo ikke ende som et museum.

Jeg kan anbefale filmen “Bait”, som jeg så forleden. En flot fortælling fra en lille og idyllisk fiskerby i det engelske grevskab Cornwall, der er smukt beliggende i det, man kan betegne som “Udkantsengland”.

Her ser fiskeren Martin til med stigende skepsis, mens det lille fiskerleje nærmest overrendes af feriegæster fra storbyerne.

Her oplever vi de konflikter, der skabes mellem fastboende fiskere – og de fiskere, der nu har overgivet sig til nye tider – og sejler rundt med turisterne i familiens fiskekutter.

Barndomshjemmet er solgt til velstående familier, der klager over motorstøjen fra de få kuttere, der endnu er tilbage og tøffer ud i den engelske kanal tidligt om morgenen.

Den konflikt og debat kender vi også her fra Bornholm.

Jeg har som nævnt sympati for synspunkter i begge lejre. Jeg forstår dem, der gerne ser penge i kassen til at drive forretning for og betale lønninger med. Hvoraf en del som bekendt havner i kommunekassen.

Til andre: Nu falder der lidt mere ro over øen i de kommende måneder.

Forhåbentligt vil der også i fremtiden være plads til alle på denne skønne plet i Østersøen.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?