De har papir på de kan hjælpe mennesker med psykiske vanskeligheder

Otte nyuddannede såkaldte peers er klar til at støtte mennesker med psykiske vanskeligheder

Otte nyuddannede peers er klar til at arbejde med mennesker med psykiske vanskeligheder. Th Betina Holmes fra Projekt Peer Bornholm.

 

Gennem egne levede erfaringer med psykiske vanskeligheder støtter de såkaldte peers andre personer med lignende vanskeligheder. I fredags fik otte nyuddannede peers overrakt deres bevis af Bornholms borgmester, Jacob Trøst.

Peers-støtte, som kan oversættes til ”ligestillet støtte” er et tilbud for mennesker med psykiske vanskeligheder. Peer-uddannede kan hjælpe med at varetage opgaver såsom følgeskab til jobcentret eller arbejde med at komme sig efter psykisk sårbarhed.

Bedre forståelse

En af de nyuddannede peers sætter her ord på, hvilken betydning uddannelsen har haft:

”Med peer-uddannelsen har jeg fået en ny og bedre forståelse for min egen recovery proces blandt andet ved at fortælle om min egen historie og lytte til de andre deltageres historier. Jeg har i min egen recovery flere gange savnet at snakke med en, der selv har prøvet at sidde på bunden af et sort hul, men som efterfølgende er kommet sig. Det kunne havet givet mig et tiltrængt håb, da det var værst.”

Hjælp og støtte

SIND Bornholm og Center for Psykiatri og Handicap står sammen bag peer-uddannelsen, der primært er målrettet mennesker, som har personlig erfaring med psykisk sårbarhed, recovery (genopretning) og er bruger af social – eller behandlingspsykiatrien. Uddannelsen har til formål at sætte deltagerne i stand til at omforme disse levede erfaringer til erfaringskompetencer, som de kan bruge i arbejdet som peer-støtte for andre med psykisk sårbarhed.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Eksamensbevis blev overrakt af Bornholms borgmester Jacob Trøst (Kons.)

 

Peer-uddannelsen strækker sig over tre måneder med en dags undervisning om ugen. På uddannelsen arbejder deltagerne bl.a. med at bearbejde egen levede erfaring med psykisk sygdom, at arbejde med udgangspunkt i andres ønsker og holdninger til et godt hverdagsliv samt være mere afklaret med egne erfaringer, og hvordan det kan give mening at bruge dem.