Bornholmere på besøg i EU

FÆLLESSKAB: Da Bornholm i marts overtog formandskabet i Euroregion Baltic samarbejdet, var det med fire mål for øje, som nu efter årets tredje og sidste Styrelsesmøde ser ud til alle at blive indfriet.

Mikael Benzon sammen med de to bornholmske ungdomsrepræsentanter, Sofie Christiansen og Amar Dlakic – begge udpeget af Ungerådet

 

Det går godt for det bornholmske formandsskab i Euroregion Baltic samarbejdet.

Det oplyser kommunalbestyrelsesmedlem Mikael Benzon, der netop med en bornholmsk delegation er returneret fra et par dages møder i Bruxelles.

På turen var udover Styrelsesmødet bl.a. også indlagt møder med nøglepersoner i Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Energi samt møder med flere regionale Bruxelleskontorer.

Fælles kontor
Alle møder blev holdt i “Greater Copenhagen EU Office”, der er et fælles kontor i Bruxelles for regioner, kommuner og universiteter øst for Storebælt.

De fire mål for vort formandskab i Euroregion Baltic var, at vi i år skulle markere samarbejdets 25 års jubilæum, styrke ungdomssamarbejdet, styrke den fælles indsats for klima og grøn omstilling samt styrke vores organisation, fortæller Mikael Bentzon, der fortsætter:

Godt jubilæum
“Jubilæet fik vi godt markeret, da vi overtog formandskabet i marts på Bornholm. I maj mødtes vi i Karlskrona og her fik vi etableret en særlig Task Force indenfor klima og grøn omstilling, som nu har haft sine første par møder og er i fuld gang med arbejdet.

Endelig har de sidste par dages møde i Bruxelles virkelig styrket vores ungdomssamarbejde, med unge deltagere fra hele Euroregion Baltic området. Fra Bornholm deltog Sofie Christiansen og Amar Dlakic fra Ungerådet på Bornholm. Sofie er fra Bornholm udpeget som medlem og Amar som stedfortræder i Euroregion Baltic’s ungdomsstyrelse,” siger Mikael Benzon.

Styrke organisationen
“Endelig har vi brugt året til at arbejde på en styrkelse af vores organisation, således at Euroregion Baltic i lighed med ca. 80 andre europæiske samarbejder opnår sin egen formelle EU-status. Det vil gøre meget lettere at hente støtte fra EU og at få genetableret et fælles sekretariat,” slutter Mikael Benzon.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Fra Euroregion Baltic styrelsesmødet  med formandskabet for bordenden, i midten formanden Mikael Benzon og til højre for ham næstformanden Peter Löfström fra den svenske Kronoberg-region. De bistås af sekretariatslederne Niels Chresten Andersen, Bornholm (tv) og Slawomir Demkowicz-Dobrzanski, Kronoberg (helt th.)

 

Euroregion Baltic er et politisk samarbejde, der blev etableret i 1998 og består af de svenske regioner Blekinge, Kalmar og Kronoberg, af den litauiske Klaipeda-region, de to polske regioner Pommern og Warmia-Mazury, samt Bornholm.

Grøn omstilling
Samarbejdet har især fokus på klima og den grønne omstilling, miljøet i Østersøen og ungdomssamarbejde.

Som kommunalbestyrelsens repræsentanter er udpeget Mikael Benzon og Heidi Burgedahl, hvor førstnævnte i marts blev valgt som formand for samarbejdet. Formandskabet gælder for et år, og Bornholm afløses i februar 2024 af den svenske Kronoberg-region.