130 geder og en håndfuld grisebasser i Østerlars

På Lykkelund gedemejeri ved Østerlars er der hele 130 geder og en håndfuld grisebasser  – på græs. Og mange andre dyr også…

Gederne på Lykkelund levere gedemælk, der bliver til velsmagende produkter. (Fotos: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

Der er travlt på Lykkelund gedemejeri ved Østerlars i denne måned. Årets første produktion af rødkitost er i gang og godt 300 liter gedemælk er pasteuriseret og hældt på forme.

For Lene Schrøder og Lene Mortensen er det femte sæson der tages hul på, når dørene åbnes til Lykkelund i påsken.

Ud over oste sælger parret også ni forskellige varianter af deres egenproducerede is – lavet på gedemælk – samt
gedekød og pølser.

”Vi havde egentlig en intention om at lade andre forhandle vores varer også, men vores produktion dækker kun lige, hvad vores egne kunder køber”, fortæller Lene Schrøder, da jeg møder hende i stalden – omringet af hundrede geder, der kærligt og nysgerrigt snuser til os og gnasker i min frakke, mens min kollega Louise Ekholdt, forsøger at filme
interviewet til Ø-tv, med ged nummer 626 under kamerastativet.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Dyrlæge Lene Schrøder med nogle af sine dejlige geder på Lykkelund gedemejeri.

 

”Vi har lige nu 50 voksne geder og 70 kid, der alle blev født i februar”, svarer Lene, da jeg undrende spørger, om ikke det er lidt tidligt med kid?

Jeg synes at mindes dengang, da lam og kid blev født i påsken.

Hun tilføjer: ”Jo, men det er ikke så koldt i Danmark, at man ikke kan have kid i februar. Og får vi dem senere kan vi ikke nå at få mælk nok til vores
mejeriproduktion, for vi lader altid kiddene dige hos deres mor den første måned, før vi begynder at malke”.

Gederne, der er af dansk malkerace, giver dagligt omkring 25 liter mælk tilsammen, indtil kiddene vænnes fra. Derefter giver de 50 liter daglig i de måneder, de malkes. Det gør de fra marts til november. I vintermånederne er nogle af dem drægtige, mens andre gøres golde. En ged er drægtig i ca. fem måneder  – og læmmer som regel et eller to kid.

Gårdbutik, cafe og legeplads

De færdige produkter sælges i gårdbutikken, der støder op til cafeen. Her kan man drikke kaffe og spise kage, mens man kigger på gederne, når de er på fold. Man kan også lade børnene lege på naturlegepladsen eller sætte sig i haven med sin madkurv.

”Men vi har jo ikke kun geder at passe her”, smiler Lene – og nævner alle de andre dyr på Lykkelund – æsler, får, påfugle, ænder, kaniner, marsvin, hunde, katte og brogede “Kunekune” grise – der tilsammen udgør dyreflokken på besøgsgården, som blev startet sidste år.

Arbejde er der nok af

Selv om der altid er noget at se til på Lykkelund, arbejder Lene Schrøder endnu en periode tre dage om ugen på Sjælland.

”Jeg er dyrlæge og Lene er uddannet veterinærsygeplejerske. Vi har i mere end 20 år, haft egen praksis i Nordsjælland, og selv om klinikken nu er solgt, så er jeg købt med på deltid i en årrække”, fortæller Lene, der ser frem til den dag, hun kan bruge alt sin tid hjemme på Lykkelund.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Louise Ekholdt fra Ø-TV fik nye venner på Lykkelund.

 

”Der er så meget, vi gerne vil. For eksempel vil vi gerne lave en fast skæreost og så kunne jeg godt forestille mig, at vi skal have endnu flere smagsvarianter i vores is sortiment. Kaffesmag måske, selvom det nok bliver en udfordring at smage den til, da jeg ikke selv drikker kaffe”, slutter Lene med glimt i øjet, inden hun går hen for at fodre æslerne.

Læs mere om Lykkelund Gedemejeri på www.gedemejeri.dk, eller se programmet ”Mad med mere-Lykkelund” der vises på Ø-tv Bornholm og på Youtube fra april.

Seneste artikler

Fik du læst?