LOF inviterer til online-sommerhøjskole om Danmarks Kulturhistorier. Her kan man blive klogere på Danmarks fantastiske kulturhistorier og oplev nogle af landets største seværdigheder – hjemme fra sin egen stue.
Højskole er noget mange forbinder med fysiske fællesskaber, fællessang, fællesspisning, kram og levende ord. Men sådan behøver det ikke at være.
Med online-højskolen ”Danmarks Kulturhistorier,” udfordrer LOF højskolens traditionelle form. Deltagerne mødes på den digitale platform Zoom første gang torsdag 23. juli fra kl. 10 til 12.
Herefter er der undervisning hver tirsdag og torsdag formiddag frem til tirsdag 11. august. På disse dage foldes Danmarkshistorien ud af dygtige fortællere med speciale i netop den seværdighed, dagens højskole handler om. Ligesom på en traditionel højskole bliver deltagerne en del af et læringsfællesskab. Hver dag startes med morgensamling og sang, og dagens tema diskuteres undervejs.
Idéen til online-højskolen udspringer af lysten til at skabe folkeoplysning på nye måder, der inkluderer mennesker, som af den ene eller den anden grund ikke har mulighed for at være med fysisk. Selvom folkeoplysningen ofte fremhæver de fysiske møder som sin styrke, mener LOF, at man som oplysningsforbund også har et særligt ansvar for at skabe tilbud til dem, der føler sig sårbare på grund af smitterisiko.
”På grund af Corona-nedlukningen har mange mennesker lige nu brug for inspiration sammen med andre. I den periode, hvor LOF var lukket ned, fik vi nogle gode erfaringer med onlineundervisning. Vi oplevede, at vi nåede ud til deltagere, der normalt ikke har mulighed for at komme hos os, og at det bestemt er muligt at opbygge den fællesskabsfølelse, der skal til for at skabe læring med fokus på dialog og meningsudveksling,” siger skoleleder Aage Larsen fra LOF Bornholm.
Fra Guldhorn til Grundtvig
Deltagerne på højskolen kommer godt rundt i Danmarkshistorien, mens de opdager unikke steder i landet. De skal besøge Geopark Odsherred, Danmarks eneste UNESCO Global Geopark. Her fortæller geolog Jacob Walløe Hansen blandt andet om bronzealderfundet Solvognen, der dukkede op i Trundholm Mose. Lidt længere mod øst bruger forfatter og historiker Anders Lundt Hansen Æbelholt Kloster og Gurre Slot som afsæt til fortællinger om middelalderens Europa, og i Danmarks østligste hjørne fortæller naturvejleder
Ole Fassel om den spændende historie om Hammershus og de bornholmske befriere.
I Hobro finder vi en af Danmarks fem ringborge, den imponerende vikingeborg Fyrkat. Cirka samtidig med opførelsen af Fyrkat i 980 begyndte den første bydannelse i Viborg. Her fortæller middelalderarkæolog Jesper Hjermind om, hvordan danske konger blev hyldet i byen fra år 1027 og 600 år frem. Og så er der få højskoler uden Grundtvig, hvis kiste blev kørt i særtog fra København til Køge, hvor han er begravet. Grundtvigforsker Lone Kølle Martinsen giver deltagerne et indblik i Grundtvigs liv og store kærlighed til kvinder Gud og Danmark.
Inspiration til besøg
Skoleleder Aage Larsen fra LOF Bornholm ser det som en stor styrke i, at højskolen kan dække over et stort geografisk område. Sommerhøjskolen er nemlig også tænkt som inspiration til de mange danskere, der i år holder sommerferie herhjemme.
”Fordi vi underviser online, har vi mulighed for at få oplægsholdere fra hele landet og dermed høre de mange lokale fortællinger, fra folk, der har et særligt kendskab til netop det område. Det, tror vi, er med til at skabe en helt unik højskoleoplevelse. Derudover håber vi, at højskolen inspirerer deltagerne til selv at besøge nogle af de seværdigheder, vi lærer om eller nogle tilsvarende i deres eget lokalområde”, slutter skoleleder Aage Larsen, der opfordrer interesserede til at læse mere på lof.dk/bornholm.