Velkommen til en eventyrlig verden

UDSTILLING: Gudhjem Museum byder velkommen til et besøg i en eventyrlig verden, befolket af underjordiske væsner og ”andet godtfolk” En udstilling med papirklip og tegninger af Sabber, suppleret med nutidens klip af Ane Cecilie Mogensen.

“Ræven sover”

 

I Danmark er der en lang tradition fra omkring 1700-tallet for papirklip med en teknik, hvor papiret først foldes, så der opstår et symmetrisk mønster, når arbejdet til slut foldes ud igen. På samme måde, som vi selv har forsøgt os med et gækkebrev. Men her hører ligheden også op. Udstillingen på Gudhjem Museums værker er raffinerede, elegante og detaljerede i helt utrolig grad.

Mange af både Jens Jacob Sabber Jensen (1938-2005) og Ane Cecilies værker er symmetriske (som gækkebreve), men der er også eksempler på en anden teknik og tradition, der stammer fra silhuet-klippet.
Begge kunstneres værker er klippet frit i hånden med operationssaks, uden at motivet først er tegnet op.

Tegning med saks
I udstillingen ”Tegning med Saks”, der har titel efter Sabbers bog fra 1965, møder man et univers, befolket af sære væsener fra bornholmske sagn og myter. Naturens dyr, blomster og træer optræder side om side med trolde og havfruer. Det hele med en imponerende detaljerigdom. Mange klip er farvelagte, mens andre står i sort silhuet.

Udstillingen viser et stort antal af Sabbers klip fra de mange år, hvor han var aktiv på Bornholm. Værker som museet er taknemmelig for at have fået lov til at låne. Flere af klippene er i imponerende stort format

Sabbers arvtager
Ane Cecilie Mogensen kan betegnes som Sabbers arvtager – både, når det gælder teknikken og motivverdenen, og det er en stor glæde at kunstarten videreføres i den særlige bornholmske tradition.

Det er museets håb, at man med netop denne sommerudstilling har valgt et emne, som har en interesse, der rækker ud til både de kunstinteresserede og til dem, der ikke sædvanligvis har et museumsbesøg i ferieprogrammet – også helt oplagt for børnefamilier.

To workshops
I forbindelse med udstillingen holder Gudhjem Museum to workshops med Ane Cecilie henholdsvis lørdag 1. og lørdag 15. juli fra kl. 14 til 16. Der er fernisering på udstillingen med gratis adgang lørdag 27. maj kl. 14-16. Udstillingen kan ses fra søndag 28. maj til søndag 23. juli med ekstra åbningsdag 2. pinsedag, mandag 29. maj. Alle dage fra kl. 13 til 17.

 

Seneste artikler

Fik du læst?