Tina får Gudhjem Mølle til at snurre

CAFÉLIV: Det er en dynamisk dame, Tina Schwartz, der står for løjerne i Gudhjem Mølle – Danmarks største. Møllen byder på café, butik, “møllemuseum” og en fantastisk udsigt. Og så kan man næsten høre historien i de gamle mølle, fortæller Tina.

Tione Schwartz – mølle- og cafébestyrer. (Foto: Torben Ager)

 

Man bliver budt velkommen på jysk, når man træder ind i den spændende og hyggelige Gudhjem Mølle – Danmarks største og i hele fem etager.

Det er ganske gratis at komme indenfor, og “møllebestyrer” Tina Schwartz har skabt et hyggeligt “mølleunivers” med lille café – inde- og udendørs, samt en spændende møllebutik med mange gaveideer, gastronomiske specialiteter, øl fra Bornholm og meget mere.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Kom indenfor og oplev den spændende butik. (Foto: Finn Edvard)

 

“Turisterne synes, det er spændende at komme indenfor og drikke kaffe og spise en kage i den gamle mølle”, siger Tina Schwartz, der egentligt er fra Fredericia, men via kærlighed nu er endt her på Bornholm.

Og det med det jyske er svært at høre – det er efterhånden kun rigtige sønderjyder og bornholmere, der via dialekten afslører deres fødested.

Men Tine er ikke østjyde for ingenting: I det østjyske landskab er der også gamle møller, måske ikke så velbevarede og med café og sager som i Gudhjem – men de er der.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Gudhjem Mølle. (Aktivfoto)

 

Og Tina beder os om at lytte….være helt stille…så kan man høre møllen.

“Ja, ja, nogle morer sig lidt, når jeg fortæller det, men man kan altså høre møllen…det knager og brager….lige så stille…men lydene, de er der.”

Og jo, nu synes jeg også, at jeg kan høre det. fornemme den gamle mølles utrolige historie, bønderne, der kom hertil, mølleren og hans familie…

Møllen er helt tilbage fra 1893 – og har en lang og spændende historie. Og man skal besøge møllen, sætte sig ned med en øl eller kopi kaffe – og lytte til historien. Være stille, bruge fantasien…

(Artiklen fortsætter under billedet)

Gå op i møllen for at træde tilbage i historien. (Foto: Finn Edvard)

 

Møllen er inspireret af hollandske vindmøller og kaldes også ’’Kullmanns Mølle’’ efter Matts Kullmann, som lod møllen bygge i i 1893 til sønnen Christian.

Den blev opført af møllebyggerfirmaet Rasmussen fra Odense, som skabte en efter tidens forhold ’’ypperlig’’ mølle. Familien Kullmann drev møllen indtil 1944, hvor kornfirmaet Asmussen fra København overtog driften.

Møllen blev senere overtaget af Bornholms Korn, der drev den til 1962. Nogle år senere blev inventaret fjernet, og møllen er siden da blevet anvendt til forskellige formål.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Lige nu er der spændende kunst i møllen. (Foto: Finn Edvard)

 

I 2005 havde møllen kongeligt besøg, da Prins Henrik var med til at indvie ’’Bornholms Gourmet Center’’ i Gudhjem Mølle.

Nu er der atter kommet liv i møllen – til glæde for lokale og især turister. Og Tine har mange og gode planer for møllen, hvor der også skal inviteres til “Jul på Møllen”, når den tid kommer…

Det er som sagt gratis at komme ind i møllen, men vil man op i de øvrige etager og se en seværdig mølleudstilling og den fantastiske udsigt, så koster det en flad 50’er…

Der er åbent daglig fra kl. 10 til 17.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?