Tid til håndværksmæssig fordybelse i Tejn

LÆRLINGE: Torsdag  18. april præsenterer arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk “Lærlingenes Hus” for håndværkerne på Bornholm. Huset i Tejn har gennem de sidste seks år været byggeplads for 26 entusiastiske lærlinge fra alle dele af landet, der på egen hånd har renoveret den gamle og forfaldne bygning.

Lærlingene har selv renoveret huset

 

Formålet med renoveringen af “Lælringenes Hus” i Tejn var at vise, hvor dygtige de unge håndværkere er allerede under deres uddannelse og på den måde inspirere andre unge til at tage en faglig uddannelse. Det har samtidigt været en øvelse for lærlingene i selvstændigt at skulle arbejde sammen på tværs af forskellige fagområder.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Lærlingenes Hus

 

Arbejdet er sket med vægt på genbrug af materialer og klassiske byggeteknikker og huset historie. Så inden lærlingene gik i gang havde 24 arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademi kortlagt husets skjulte fortællinger og bygningsmæssige historie, så de blev grundlaget for lærlingenes renovering.

Opdagelse og fordybelse
“Nu præsenterer vi resultatet for de bornholmske håndværkere og fagfolk, som kan nyde huset og glæde sig over de flotte byggetraditioner, der er resultatet af lærlingenes arbejde. Der bliver mulighed for at gå på opdagelse i huset og fordybe sig i de mange små detaljer, der findes overalt – uanset hvilket fagområde man interesserer sig for. Som prikken over i’et har lærlinge fra bornholmske møbelpolstrere tilmed sørget for at møbler og inventar også viser deres faglige niveau,” fortæller direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Så flot er det blevet inden i huset

 

Huset, der er indstillet til renoverprisen 2024, er et eksempel på, hvordan fortidens byggetraditioner kan bevares og bringes op til nutidens krav uden at gå på kompromis med bæredygtighed og genbrug. Det gamle bindingsværkshus fra 1887 har gennemgået en totalrestaurering med nænsomme og respektfulde metoder og står dermed som et imponerede eksempel på fremtidens udfordring indenfor byggeteknik.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Huset har undervejs været grundlag for et forskningsprojekt under Danmarks Tekniske Universitet, som sammenlignede klimapåvirkningen ved at restaurere en bygninger frem for at rive den ned og bygge nyt. Det betød at de kunne dokumentere, at det er langt mere klimavenligt at renovere frem for at bygge nyt.

I fremtiden skal Lærlingenes Hus fungere som inspirationshus for håndværksbranchen og faguddannelserne. Desuden kan håndværkerne fremover leje huset til egne rekreative formål eller til aktiviteter i forbindelse med deres virksomhed.

Seneste artikler

Fik du læst?

Turismeskat på Bornholm?

DEBAT: Det er ret beskæmmende, at Minister for Byer og Landdistrikter Morten Dahlin slet ikke har forstået, hvad en turismeskat er, skriver Claus Larsen-Jensen, gruppeformand

Læs mere »