Suveræn fortælling fra det sorteste kapitel i Europas historie

Det er 8. marts og her er en bogserie om fantastiske kvinder: Den ene er Lea Kampes roman “En engel i Warszawa” er endnu et rystende vidnesbyrd om et af de sorteste kapitler i Europas historie – det bedste, og det værste, er, at romanen er baseret på en sand historie

Jøder i warszawa på vej til kz-lejrenes gaskamre.

 

Endnu en bog om de tyske nazisters bestialske adfærd?

Ja, for det er mere aktuelt end nogensinde at blive mindet om, hvor galt det kan gå, hvis man overlader landes regeringer til psykopatiske galninge.

Vi har et par stykker omkring os lige nu…

De tyske nazister – og de var mange, skulle vi hilse og sige, brutale adfærd og voldskriminalle aktioner i Polens hovedstad Warszawa har fået endnu en historie publiceret:

Rædselsvækkende historie

Det er den tyskfødte forfatter, Lea Kampe, der har begået en usædvanlig velskrevet historie om de polske kvinde Irena Sendler, der sammen med en række veninder – jødiske og ikke-jødiske – leverer en heltemodig indsats i Warszawa under den tyske besættelse.

De fleste kender efterhånden den rædselsvækkende historie om vore tyske naboers skændige behandling af, ikke alene jøder, men hele den polske befolkning under anden verdenskrig.

Værst naturligvis for jøderne, der – for os i dag – helt uforståelige nærmest blev udslettetet ved henrettelser i millionvis enten ved gas, skydning eller andre bestialske metoder.

Og det værste, men også det bedste, ved Lea kampes fortælling er, at den er baseret på en sand fortælling.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Hvordan det går for den heltemodige Irena og hendes veninder må man selv læse sig frem til i den tragiske, men også livsbekræftende og fængslende fortælling om de frygtelige år i den polske hovedstad.

Ufatteligt, når man i dag besøger den spændende og livlige Warszawa, at det trods alt ikke er mere end en menneskealders¨ siden, at byen var helvede på jord.

Handlingen: Den 29-årige, polske  socialrådgiver Irena forsøger alt for at hjælpe det jødiske folk. Hun gemmer f.eks. en lille pige, der er blevet forladt af desperate forældre under et falsk navn hos en ikke-jødisk familie. Hvad der begynder som en modig handling, bliver til en storstilet redningsaktion.

Nobels Fredspris

Irena smugler flere og flere børn med falske ariske identiteter ud af ghettoen. Hun tænker aldrig på at give op, selvom hendes liv er i konstant fare. Men Irena skal ikke kun bekymre sig om sit eget liv. For Adam, hendes store kærlighed, er jøde.

Irena Sendler (1910-2008) reddede 2.500 jødiske børn fra den sikre død ved at smugle dem ud af ghettoen et efter et. Hun håbede på at kunne bringe børnene tilbage til deres forældre efter krigen og gemte derfor deres navn på sedler i et syltetøjsglas.

I oktober 1943 blev hun anholdt og under tortur afhørt af Gestapo, men hun afslørede ingen information om hverken sit netværk eller børnene. I 2007 var hun i spil til Nobels fredspris.

Ny serie om kvinder

“Historiens enestående” kvinder er en ny serie fra forlaget Gutkind, som i romanform fortæller om en række kvinder, der – udover at være enestående på hvert deres område – har skabt historie, der inspirerer den dag i dag.

En engel i Warszawa
Lea Lampe
362 sider/ 249,95 kr.
Gutkind

Seneste artikler

Fik du læst?