Stor interesse blandt bornholmerne for at være lægdommer

Interessen blandt øens borgere for at stille sig til rådighed som lægdommer har vist sig at være ganske stor. Alligevel opfordres især unge og danske statsborgere med anden etnisk oprindelse end dansk til at melde sig for at sikre en så bred repræsentation som mulig.

Bornholmerne vil gerne være lægdommere

 

Her i januar var det politisk udpegede udvalg, kaldet Grundlisteudvalget, samlet for at gøre en første status på arbejdet med at skaffe i alt 197 egnede bornholmere til listen over lokale lægdommer-kandidater, og tilslutningen er ganske stor.

Som lægdommer kan man blive indkaldt som nævning eller domsmand i retssager og dermed være med til at træffe retslige afgørelser. Listen over de bornholmske kandidater skal i april sendes videre til Østre Landsret, som i sidste ende er dem, der udvælger de egentlige lægdommere.

200 har søgt
Det bornholmske Grundlisteudvalg er godt tilfredse med, at der allerede er omkring 200, som har ansøgt om at komme i betragtning til hvervet som lægdommer allerede inden fristen den 15. februar. Formand for udvalget, Matilde Lissau siger:

”At være lægdommer indebærer, at man påtager sig et ansvarsfuldt og samfundsvigtigt hverv, der godt kan være personligt udfordrende. Derfor er det også rigtigt dejligt, at der allerede på nuværende tidspunkt er så mange bornholmere, der har vist interesse og har ansøgt.”

Spred budskabet
Grundlisteudvalgets opgave er at sikre, at listen med kandidater fra Bornholm repræsenterer øen så bredt som muligt, derfor lyder følgende opfordring fra udvalgets formand:

”Vi ved af erfaring, at det kan være vanskeligt at få især unge og danske statsborgere med anden etnisk oprindelse end dansk til at ansøge, og derfor sender vi nu en særlig opfordring til disse grupper om at søge. Så spred gerne budskabet videre til de relevante grupper.”

Åbent sind
Det er dog stadig muligt for alle at ansøge om at komme på listen – det kan gøres frem til 15. februar. Som lægdommer skal man hverken have særlige juridiske kvalifikationer eller uddannelse for at kunne ansøge. Tværtimod er tanken, at man som lægdommer med åbent sind og en kritisk holdning til det, man præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre en sag.

Et borgerligt ombud
Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og det betyder, at man som udgangspunkt har pligt til at være lægdommer, hvis man melder sig til listen og bliver udtaget af Østre Landsret til opgaven. For at søge skal man være fyldt 18 år. Man kan ikke søge, hvis man når at fylde 80 år inden perioden udløber i 2027.
De ansøgere, der i sidste ende bliver udtaget til hvervet, får svar fra Østre Landsret – modtager man ikke et svar, er man ikke udtaget.

Seneste artikler

Fik du læst?

Pizza i sognegården

KIRKELIV: Vestermarie Kirke inviterer søndag 21. april alle børn og barnlige sjæle til familiegudstjeneste. Efterfølgende serveres der pizza i sognegården.   Af Lene Dam Jørgensen

Læs mere »