Spiser De and eller gås?

I skrivende stund er der kun få dage til en af årets hyggeligste aftener: Mortensaften, der fejres på tirsdag.

Traditionen tro skal der spises gås denne aften, men hånden på hjertet: Jeg har kun spist gåsesteg en eneste gang i mit liv, og der er ikke udsigt til, at retten kommer til at befinde sig på min tallerken foreløbig.

Og jeg kommer til at tænke på dagbladet B.T.’s royale medarbejder Bodil Cath…

Kan De huske hende? Et vimmert fruentimmer, der sad lårene af de kongelige, klar med spidset blyant og blok, begge ører slået ud og synet stillet på skarpt.

Hun fik nogle fantastiske nyheder – og var i øvrigt en sød og munter dame.

Man morede sig lidt over hende og hendes sønderjyske dialekt. Og hendes nysgerrige “Spiser De and eller gås til jul?”

Ja, ja, det er altid nemt at være morsom på andres bekostning, og det er mig en glæde at meddele, at fru Bodil stadig er i fuld vigør, og som 75-årig rejser rundt og holder foredrag om sine mange bøger.

Men and eller gås?

Spørgsmålet er relevant i disse dage, hvor vi nærmer os Mortensaften.

Jeg har altid godt kunnet lide den aften, hvad enten den fejres i familiens skød eller ude på en restauration. Selv skal jeg ud og spise i år, og jeg siger ikke hvor, for vi må ikke være for mange. Nu klarer enhver sig selv…

Og det bliver med andesteg på min tallerken.  Min oplevelse med gåsen var ikke den bedste, en sprødstegt and smager bedre, synes jeg.

Men jeg kan jo tale mod bedre vidende.

Bare jeg ikke skal sidde ved siden af min nevø. Han plejer at rydde fadet for flæskesvære til julemiddagen, og da han er væsentligt yngre end jeg, kan jeg ikke så godt tillade mig at brokke mig. Folk vil tænke, “hvor er han dog barnlig…”

Så jeg bider tænderne sammen og lover mig selv at sidde væk fra ham til næste år.

Han skal også med  Mortensaften i år, men der bliver tallerkenservering, så der kan han ikke ødelægge aftenen for mig…

Og så tænker jeg på, hvordan det kan være, at det pludselig blev ænderne, der skal lade livet Mortensaften?

Historien er jo, at det var gæssene, dert forrådte den gode præst Martin fra den franske by Tours. I øvrigt et besøg værd, byen ligger mellem Paris og Bordeaux, husk det, når vi må rejse igen.

Men det skete i i årene omkring 300, at Martin fra Tours ville ikke være biskop, og sprang afsted, da beboerne kom for at udnævne ham til det værdige embede. Han gemte sig blandt en flok gæs. Disse skræppede op, da beboerne snusede rundt for at finde Martin. Og så blev han biskop alligevel.

For at straffe gæssene besluttede han, at der hvert år skulle slagtes en masse gæs på den dag, hvor han blev afsløret. Så kunne de lære det…

Så hvorfor ænder nu?

Der er ingen, der kender den virkelige årsag til, at gæssene fik rettet fokus mod ænderne. Men det menes, at en af grundene kan være, at ænder er noget billigere – og at det i de mere moderne tider var mere praktisk at tilberede en and end en stor gås. Hvem ved…

Så tilbage bare et enkelt spørgsmål:

Skal De ha’ and eller gås?

God weekend.

Seneste artikler

Fik du læst?