Spareforslag vil ramme øens frivillige

DEBAT: Vi i Frivillig Forum Bornholm  håber inderligt, at der kan findes muligheder for at minimere sparekravene til det frivillige område, da vi har svært ved at se Bornholm fungere uden støtte fra øens mange frivillige, skriver formand Steffen Gerdes i dette debatindlæg.

Frivillig Forum Bornholm er bekymret ved udsigten til sparekravene til det frivillige område.

 

DEBAT: Som formand for Frivillig Forum Bornholm (FFB), følger jeg selvfølgelig med i budget-processen, og kan jo godt se, at det ikke ser alt for lyst ud lige nu.

Udover, at der indgår et forslag om at fjerne driftstilskuddet til FFB, så er der jo også en hel del andre spareforslag, som vil påvirke det frivillige arbejde på Bornholm. Det vil også ramme kommunen på en lang række områder, hvor samspillet med frivillige og foreningslivet er helt afgørende i forhold til f.eks. socialt udsatte grupper, patientgrupper, børne- og ungdomsaktiviteter, kultur- og fritidstilbud, miljø og lokalsamfundsopgaver.

Kraftigt bindeled

Frivillighedskonsulenten samarbejder meget med FFB, og udover den meget vejledende rolle overfor foreninger m.m. omkring §18-midlerne udgør funktionen et kraftigt bindeled mellem kommunen, (sygehuset) og ikke mindst de sociale foreninger, herunder i særdeleshed patient- og pårørendeforeninger af vidt forskellig art.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Steffen Gerdes

 

Såfremt Lokalsamfundspuljen bortfalder, vil der helt sikkert være mange frivillige i lokalsamfundene, som ikke føler at deres arbejde har værdi. Lokalsamfundspuljen er jo den pose penge, der gør, at de små (og større) lokalsamfund kan have et juletræ i december, et sankthansbål med tilbehør, andre aktiviteter som kan tiltrække tilflyttere samt få pyntet op med flag og andet højtidsrelevant.

Forsvinder denne støttemulighed, så vil de fleste lokalsamfund hurtigt miste deres egenkapital, og de aktiviteter, der holder sammen på samfundet vil forsvinde.

Med spredehagl

Disse puljer understøtter også på forskellig vis de frivillige, uanset om det er kulturelt eller på anden vis. Reduktionen vil uundgåeligt ramme med spredehagl blandt de frivillige.

En reduktion vil unægtelig ramme vel nok primært de folkeoplysende foreninger, som vil få sværere ved at være i faste lokaler, endsige overhovedet have lokaler til rådighed.

Da rammereduktionen endnu ikke er fastlåst, så kan det selvfølgelig ikke siges, hvor den vil ramme, men at det igen er de frivillige der rammes, kan nok ikke undgås.

Lukning af haller

Lukning af Klemensker eller Svaneke-hallen: Uanset hvilken hal der måtte lukkes, så kan det ikke undgå at ramme lokalsamfundet omkring hallen, og dermed de frivillige, der har deres gang i og omkring hallens virke.

I det hele taget, så er det en lang række spareforslag, som vil ramme og stække vingerne på mange af øens frivillige kræfter, som arbejder for at de lokale samfund stadig kan eksistere eller understøtter dem i vores samfund, som ikke kan hjælpe sig selv.

Vi i FFB håber inderligt, at der kan findes muligheder for at minimere sparekravene til det frivillige område, da vi har svært ved at se Bornholm fungere uden støtte fra øens mange frivillige.

Steffen Gerdes, formand, FFB.

Seneste artikler

Fik du læst?