Spændende vinbesøg fra Portugal

En god håndfuld bornholmere smagte på skøn portvin under kyndig vejledning fra to portvinseksperter fra stort vin-kooperativ fra Douro-dalen ved Porto

Vinhandler Thomas Kristensen fra Rønne flankeret af Catarina Pizarro og Paulo Osório fra Regua i Portugal. (Foto: Torben Ager)

 

Det ruskede og rykkede i et efterårsmørkt Rønne, men indenfor i selskabslokalerne bag Thomas Kristensens vinhandel i Snellemark var der varme og hyggebelysning i aftes: Til stede var en god håndfuld bornholmske portvinsentusiaster, og der var linet op med skøn portvin i alle prisklasser til en rigtig portvinsaften i selskab med to eksperter fra Dourodalen ved Porto, Catarina Pizarro og Paulo Osório fra vinfirmaer Porto Reccua Vinhos.

(Artiklen fortsættes under billedet)

De lækre portvine fra Porto Reccua. (Foto: Torben Ager)

 

Og så var der ellers disket op med lækre oliven fra Stigs Oliven, perfekte ledsagere til portvinen: Oliven fra Portugal, let saltede og stenfri.

Og så blev der ellers smagt på portvin til den store guldmedalje: Portvin er en hel lille videnskab, hvis man rigtigt sætter sig ind i sagerne med forskellige kvalitetsbetegnelser m.m., men Paulo Osório slog stemningen an med det samme ved at understrege, at man absolut ikke behøver gøre portvin til en videnskab:

“Glem al snobberiet, invitér nogle gode venner, åben en flaske portvin og hyg jer sammen,” lød hans opfordring.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der blev duftet mig smagt på portvine i Rønne i aftes. (Foto: Torben Ager)

 

Men de tilstedeværende fik alligevel en grundig gennemgang af de forskellige typer: Først gruppering af hvid og rød portvin: De hvide anvendes som aperitif eller som longdrink med halv portvin, halv tonic og masser af is.

Og så smagte gæsterne på en pragtfuld hvid, sødlig portvin fra Porto Reccua, en lækker drue at smage på – og perfekt til et godt stykke ost.

Bagefter var der et stort udvalg af de røde portvine: De unge, friske, frugtige Ruby’s – og de mere modne Tawnys.

Catarina fortalte om forskellen på lagringen, Ruby i flaske, Tawny på træfade – og der blev fortalt om Late Bottle Vintage, Vintage og Reserva.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Flere blev portvinseksperter under smagningen hos vinhandler Thomas Kristensen. (Foto: Torben Ager)

 

En Porto Reccua Colheita 2006 vakte vild jubel – og blev iøvrigt kraftigt anbefalet til julens søde desserter, især naturligvis ris a’ la’ mande.

Og så blev der iøvrigt lejlighed til at høre en masse om Portugal og om portvinen, der dyrkes i Douro-dalen i det nordlige Portugal og om hovedbyen for portvinsproduktionen, Regua.

Og om, hvordan der stadig plukkes druer med håndkraft på de stejle skråninger i den idylliske dal. Om englændernes store import af portugisisk rødvin allerede for flere hundrede år siden, hvordan man tilsatte druesprit for at vinen kunne klare transporten på skibene fra Portugal til England – og hvordan man ifølge myten ved en enkelt lejlighed undlod at uddampe spritten ved ankomsten til England – portvin var skabt…!

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der blev både smagt og noteret på otte forskellge portvine ()Foto: Torben Ager)

 

Myte eller ej – vinhandler Thomas Kristensen, der forhandler de herlig portvine fra Porto Reccua Vinhos, havde arrangeret en dejlig aften – og de to portvinseksperter lovede, at det ikke var sidste gang, de aflagde besøg på Bornholm.

Porto Reccua Vinhos er et relativt ungt portvinshus, der er med i det største vinkooperativ i Portugal  bestående af ikke mindre 800 primært familiedrevne portvinshuse.

Catarina Pizarro er eksportchef og Paulo Osório bestyrelsesmedlem i det store vinkooperativ.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »