Jeg har et særligt forhold til en madanmelder på en dansk morgenavis. Jeg er meget taknemmelig for vedkommendes anmeldelser. For jeg ved præcist, at hvis han anbefaler et sted, eller en speciel madret, så skal jeg stensikkert vælge et andet spisested og en anden ret på menuen.
På den måde er hans skriverier ganske nyttige form mig.
På samme måde med en bestemt boganmelder på en anden morgenavis. Hans anbefalinger følger jeg på en tilsvarende måde: En anbefaling af en bestemt bog fra ham – så skal jeg ikke spilde tid på den.
Fraråder han bogen, så ligger den sandsynligvis på mit bord samme dag.
Så tak til de to, hvis smag jeg på ingen måde deler.
Og kun på den måde kan jeg have glæde af anmelderiet, som jeg ellers i de fleste tilfælde synes er ganske overflødigt.
For smag og behag – øj, hvor er det dog forskelligt.
Hvad den ene synes er brølende morsomt – får den anden til at sidde tilbage med et stenansigt.
Hvad den ene synes smager godt – får det til at vende sig i den anden.
Bøger læser man efter interesse – og den kan være vidt forskellig efter alder, køn og meget andet.
Og maden? Helt umuligt at rådgive andre.
Jeg har ofte moret mig over restaurationsgæster, der spører tjeneren: “Den kalvefilet her, smager den godt?”
Jeg har endnu til gode at høre den tjener, der svarer: “Nej det gør den ikke, pyha, jeg vil bestemt fraråde, De bestiller den…!”
Endnu mere formålsløst er det at stille et tilsvarende spørgsmål om vin.
Her er smagsforskellene så store, at det er komplet spild af tid at læse andres mening herom.
Og vinanmeldelser begynder ærlig talt at blive lidt for kringlede for mig:
“Vinen har en herlig smag, jeg aner frugt, peber, chokolade, læder og tobak…”
Tak for kaffe, jeg springer over og tager husets. Ikke så meget snak… op med proppen og skål! Kan jeg lide den, så er der lagt op til en munter aften, hvis ikke tager jeg en kold øl eller Coke Zero.
Ikke så meget vrøvl, lad folk drikke hvad de vil, der findes ikke god eller dårlig smag, der findes smag…Den ene kan efter min mening være lige så god som den anden.
For det er jo smag og behag.
God weekend!