Sillehoved fortæller: Fakta, gamle historier og sagn om Bornholm

LITTERATUR: Ny turbog fra Søren Sillehoved om 100 steder på Bornholm med forunderlige fakta og gamle historier og sagn.

Søren Sillehoved – flittig forfatter

 

Copra-stien, Jættens Bold og ”den rustne ubåd”. Tilflugtsborge, hilse-sten og “Knajla Bajla”. Hvor finder man sådanne underlige og fascinerende steder og ting på Bornholm. Øen med sin særegne historie, folkesagn og myter. Søren Sillehoved – med en lang række gode bøger om Bornholm bag sig – har igen været ved tastaturet og skrevet en herlig bog om øen – 100 gode forslag til spændende ture.

Bogen fortæller om både kendte og ukendte seværdigheder på Bornholm og Christiansø. Alle kender Hammershus, men vidste du, at det i virkeligheden var ”de underjordiske”, som byggede borgen – og himmelsengen, som stod i kongeværelset?

(Artiklen fortsættes under billedet)

“Det er én af de historier, som jeg selv holder mest af – og sengen eksisterer faktisk stadig den dag i dag,” fortæller Søren Sillehoved og fortsætter:

“Jeg har indsamlet historier og sagn siden jeg startede som naturvejleder i 1994, og gemt dem alle i en mappe. De bedste er nu kommet med i bogen her.”

Bogen kommer bl.a. med forklaringer på nogle af øens vulgære og mærkelige stednavne. Den fortæller også om bornholmske personligheder, som stod bag nogle bemærkelsesværdige gerninger i øens historie.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Søren Sillehoved – god fortæller

 

Dertil drysser Søren Sillehoved ud af sin viden om særlige planter, fugle, moser, klipper og grotter. Samt historiske bygninger og borganlæg, gådefulde helleristninger og minder fra øens kultur og industrihistorie.

“Personligt kan jeg godt lide de gamle sagn, som er fra en tid uden tv og internet, hvor man havde tid til at fortælle hinanden en god historie. Jeg kan også lide de historier, som giver en måske overraskende forklaring, såsom historien om Sorte Muld og kongebyen Swanvika, hvor man jo har fundet over 3000 guldgubber, men hvor fik man guldet fra i jernalderen?

Vikingerne
Det hentede man såmænd i Østerled, som vikingerne kaldte de østeuropæiske lande. Man sejlede til Sankt Pedersborg og via de russiske floder til det store marked i Ostanovka, hvor de indkøbte varer løbende blev lagt i runde pakhuse af sten. Hjem kom guldet, men man efterlignede også de runde pakhuse, som senere blev til vores rundkirker, hvilket bliver bekræftet på en udstilling på Moesgård ved Aarhus i øjeblikket,” fortæller Søren Sillehoved.

Bogens 100 historier er alle ledsaget af foto. Der er også landkort, så man kan finde vej til ruinen, ”den rustne ubåd” eller det sted, hvor sagnet eftersignende fandt sted.

Stor fortælleglæde
Bogen sælges hos boghandleren eller via forlaget Hakon Holms webshop webshop. Den udkommer fredag 7. juni.

Søren P. Sillehoved er naturvejleder, forfatter, skribent, fotograf og feltornitolog. Han er født og bosat i Rønne.

Sillehoved er kendt for sin store fortælleglæde. Den kommer til udtryk på hans mange guidede ture, men også i Bornholms Tidende, hvor han er fast naturskribent og skriver om alt fra Bornholms geologi og botanik til dyreliv og naturpleje. Sidst er Sillehoved også kendt for at krydre sine ture, bøger og artikler med gode, finurlige og fascinerende historier og folkesagn, hvoraf han har samlet de bedste i denne bog.

Sillehoved er selvlært naturfotograf, botaniker og geolog – og har modtaget flere priser for sit arbejde med at bevare og formidle øens naturarv.

 

Seneste artikler

Fik du læst?