Sildesalat fra Poulsker

Der er mange lækre opskrifter på sildesalat. Her er Diabetesforeningens version.

 

På Bornholm har man fra gammel tid tilberedt sildesalat med kød. Det gør man ikke i samme grad andre steder i landet, hvor den røde sildesalat sædvanligvis udelukkende fremstilles af sild og rødbede med lidt andet, f.eks. æble, men altså ikke kød.

Fra Hansaage Bøggilds fremragende værk om bornholmske madskikke ”Hverdagskost og højtidsmad” har vi hentet denne opskrift på bornholmsk sildesalat, der stammer fra Ebba Hansen fra Lærkegård i Poulsker:

Ingredienser:

  • 500 gr kød, kalv eller gris, stegt el. kogt
  • 200 gr spegesild, udvandede
  • 500 gr rødbeder
  • 100 gr løg
  • 200 gr asier
  • 400 gr æbler

Tilberedning:

Alt hakkes i kødmaskinen, smages til med to-tre spiseskefulde melis og peber samt ribs- eller blommesaft efter smag. Ingen salt, det klarer silden.

Denne sildesalat  skulle ifølge bogen smage så godt, at mandfolkene på gården spiste den som skemad…

Vi andre kan gøre det samme eller spise den på groft rugbrød eller et stykke Husman-knækbrød.

Må denne signatur anbefale en mørk lagerøl hertil, f.eks. Carlsbergs 1883 og – for selskabs skyld – en Bornholmer Akvavit?

 

Men der er altså også mange bud på sildesalat uden kød. Fra Rogilds dk.s samling af verdens bedste opskrifter har vi denne opskrift på en velsmagende rød sildesalat uden kød:

Ingredienser:

Grunddressing:
2 spsk mayonnaise
200 ml cremfraich 18pct. el. yoghurt el.kvark
salt, peber
½ tsk dijonsennep
½ spsk citronsaft
lidt sukker
1  finthakket løg

Sildesalaten:
3 -4  marinerede spegesild
½  æble i tern
1  løg i tern
3 spsk hakket, syltet rødbede
1  hakket æg

Tilberedning

Først røres alle ingrdienserne sammen til grunddressingen. Du kan selv bestemme, hvor fed, du ønsker den. Silden skæres i små tern, og alle ingredienserne undtagen ægget, røres i dressingen til denne røde sildesalat.

Drys det hakkede æg på toppen og servér med rugbrød.

 

Og fra Diabetesforeningen kommer denne lækre opskrift:

  • 1 lille glas marinerede sildefileter (ca. 175 g sild)
  • 2 små kogte kolde kartofler (ca. 100 g)
  • 1 lille æble (ca. 75 g)
  • 4-5 skiver syltet rødbede uden tilsat sukker (ca. 75 g)
  • 1 syltet drueagurk (ca. 25 g)
  • 1 lille rødløg (ca. 50 g)
  • ½ dl rødbedesaft uden tilsat sukker

Tilberedning:

Afdryp sildefileterne og skær dem i tynde strimler. Skær kartofler, æble, rødbede og drueagurk i små tern. Pil løget og hak det.

Bland ingredienserne, gem nogle sildestykker til pynt. Vend rødbedesaften i, og lad sildesalaten trække i køleskabet i mindst ½ time. Pynt svensk sildesalat med sildestykker og server den som pålæg til rugbrød.

Velbekomme!

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pizza i sognegården

KIRKELIV: Vestermarie Kirke inviterer søndag 21. april alle børn og barnlige sjæle til familiegudstjeneste. Efterfølgende serveres der pizza i sognegården.   Af Lene Dam Jørgensen

Læs mere »