Den fhv. klubpædagog og lærervikar Sanne Zarp har hele livet interesseret sig og arbejdet for andre mennesker. Nu er hun bl.a. leder af Stop Spild Lokalt i Rønne, der forsyner ca. 100 mennesker om ugen med forskellige madvarer fra uddelingen på Bornholmerslottet i Rønne.
Det er strålende solskinsvejr denne eftermiddag ved Bornholmerslottet i Rønne. Det tidligere plejehjem, der nu er indrettet til lejligheder, men som altså også er hovedkvarter for initiativet Stop Spild Lokalt i Rønne, hvor primus motor er den tidligere klubpædagog Sanne Zarp.
Sanne er kendt af rigtig mange på øen efter mere end 30 års ophold her. I alle de år har hun været beskæftiget med at arbejde for andre.
Oprindelig er hun fra Hedehusene på Sjælland, men flyttede med til Bornholm, da kæresten overtog en gård i Vestermarie. Så gik turen til Solskinsøen.
Senere lejede hun hus i Rønne, hvor hun boede med sine børn på ni og 13 år. De er begge voksne i dag, den ene arbejder for Aakirkeby Møbler og den anden er selvstændig VVS-mand i Ringkøbing.
Ungdomsklub i Aakirkeby
Senere begyndte Sanne at arbejde for hjemmeplejen i Rønne. Det blev til otte år, hvor hun fik indblik i mange menneskers liv, men da Sanne er født med en form for astmaeksem, blev hun nødt til at stoppe det fysisk, ret krævende arbejde i hjemmeplejen.
Hun begyndte i stedet at arbejde som klubpædagog efter en uddannelse i Ryslinge på Fyn, hun var med i begyndelsen af ”Natteravnene”, hvor voksne forsøger at holde styr på unge i nattelivet, og i den egenskab talte hun bl.a. til mere end 3.000 fynboer på Comwell H.C. Andersen Hotel i Odense.
Tilbage på Bornholm flyttede hun til Aakirkeby, hvor hun startede en ungdomsklub i den gamle biograf.Her kastede hun sig straks ud i den udfordrende opgave at tegne sponsorater, så de unge mennesker kunne få nogle musikinstrumenter at spille på – og det lykkedes selvfølgelig for hende til stor glæde for klubbens unge medlemmer.
For de 18-25-årige startede hun en madklub, så de kunne lære at stege en frikadelle, og Sanne har også arbejdet som støttepædagog og som lærervikar på Aaker Skole.
Sådan kunne man blive ved at remse op, hvad Sanne har startet og sat gang i det meste af sit liv.
Sådan et flittigt livsstykke kan naturligvis aldrig sidde med hænderne i livet, og det var derfor også Sanne, der stod i spidsen, da Stop Spild Lokalt i Rønne begyndte at dele gode madvarer ud til de, der trængte til en hjælpende hånd til hverdag.
Sanne skaffede lokaler på Slottet på Zahrtmannsvej i Rønne, hvor hun også selv bor i en hyggelig lejlighed med en smuk udsigt ud over Rønne Havn.
Nu er der uddeling af madvarer mandag, onsdag og fredag fra kl. 15 til 16, og folk kommer i god tid og venter, når Sanne og hendes frivillige medhjælpere åbner dørene. Der kommer gerne 30-35 mennesker, der får glæde af de mange gode madvarer, der bl.a. kommer fra Rema 1000, Fakta, Bornholms Mosteri og Dagrofa.
Her er godt udvalg af frugt og grønt, mel, sukker, syltetøj, pølser, pålæg og meget mere. Gode madvarer, lige til at spise, hvilket de så også bliver.
Sanne har gennem årene fået mange rosende ord med på vejen for sit arbejde og mange initiativer. Senest har Selina Juul, den dansk-russisk aktivist, der er kendt for sit arbejde omkring madspild, indstillet Sanne til Fællesskabsprisen Hun er stifter af forbrugerbevægelsen og kampagnen Stop Spild Af Mad og forfatter til en kogebog. I Indstillingen af Susanne står der
En ægte ildsjæl
”Sanne Zarp fra til Stop Spild Lokalt (Rønne) er en ægte ildsjæl, som arbejder hårdt for fællesskabet. Hun forvandler madspild til måltider for udsatte i Rønne ved at være frivillig i Stop Spild Lokalt i Rønne som er en del af Stop Spild Lokalt, Danmarks største landsdækkende organisation mod madspild. Sanne Zarp knokler ulønnet og frivilligt, til hverdag og helligdagene – og er med til at redde tonsvis af god overskudsmad, mætte flere hundreder af udsatte og er samtidigt med til at passe på klodens ressourcer. Sanne Zarp er en stærk stemme i fællesskabet og fortjener derved Fællesskabsprisen 2020!
Flotte, fortjente ord, og alle kan gå ind og like Sanne på Fællesskabsprisens hjemmeside, hvor hun står blandt de indstillede fra Københavnsområdet, som Bornholm i denne forbindelse hører ind under. Så er der større chance for, at Sanne får Publikumsprisen 2020.
PS: Behøver vi at nævne, at Sanne også er blandt arrangørerne, når der skal samles affald i Rønne 13. september? Frivillige kan allerede nu melde sig til ved at henvende sig til Sanne, som man kan finde på Facebook.