Så er det tid til et godt glas portvin

Vinhandler Thomas Kristensen (“Hos Thomas – din vinhandel” i Rønne) giver vintips hver uge på Bornholmnyt.dk.

 

I denne weekend gælder det – portvin!

Det er vist ingen hemmelighed, at portvine er blevet meget populære i de senere år – og med god grund.

Alle de heldige, der har været på rejse i Portugal, har måske smagt mere på denne skønne drik, der produceres i det meget naturskønne område omkring Douro-floden, der har sit udspring i Spanien, hvor de spanske vine Ribera del Douro produceres. Douro har sit udløb i Atlanterhavet  i den smukke by, Porto.

En myte

Alle tror, at portvinshusene ligger i Porto, det er ikke sandt: De ligger på den anden side af floden, i nabobyen Vila Nova de Gaia, men det er en anden historie,

Det samme er hele fremstillingsprocessen af portvinene, den lader vi ligge til en anden god gang, ligesom de forskellige gradueringer er meget omfattende – og som ikke kan fortælles kortfattet. Lad os nøjes med at smage i denne weekend.

Dybe rødder

Men: De fleste af druerne dyrkes op langs Douro-floden, og vinmarkerne og det store vinområde støder man på ca. 80 km fra Porto, og så strækker de sig næsten helt frem til den spanske grænse.

Vinstokkene står i snorlige rækker, og rødderne må ofte bevæge sig 10 meter ned, for at få fat på det sparsomme vand i den tørre og stenede jord.

300 års historie

Portvinen, som vi kender den i dag, er resultatet af en mere end 300-årig udviklingshistorie. I slutningen af 1600-tallet kunne engelske handelsrejsende fortælle om rødvinen, som blev forvandlet til portvin, og englænderne fik smag for denne herlige aromatiske og dybtrøde vin, som havde en højere alkoholprocent end den almindelige rødvin.

Hemmeligheden lå i tilsætningen af alkohol for at stoppe den naturlige gæringsproces, en metode der blev brugt på grund af de lange sørejser vinen ofte skulle ud på. Vinproducenterne mente, at ved at tilsætte alkohol, druesprit, så blev vinen ikke ødelagt undervejs.

Skøn portvin

Til denne weekend anbefaler jeg en Porto Réccua LBV 2014  – en rubinrød portvin med en lækker duft af varme og fylde med modne bær, der går igen i smagen med sødme og syre i perfekt balanceDen mørke rubinrøde farve gør et godt førstehåndsindtryk sammen med den varme og fyldige duft af modne bær.

Den er perfekt til søde desserter med fløde, en stor bøf med portvins sauce, stærk ost eller bare til at nyde et glas. Husk at servere afkølet, d.v.s. 10-12°C.

Late Bottled Vintage – i daglig tale kaldet LBV – kan oversættes til ”sent flasket vintage”. Der er dermed tale om portvin fra et bestemt år, som har fået lov til at lagre i lidt længere tid inden aftapning.

Friskbagt brød og ost

Porto Réccua Vinhos SA er et forholdsvist ungt foretagende, der blev etableret i 2013. Firmaets vinfolk arbejder dedikeret på at udvikle portvine, hvor kun de bedste er gode nok.

Og det er denne skønne portvin, som jeg personligt foretrækker til et friskbagt brød og en god ost – ligegyldig hvilken. bare ta’ en bid, drik – og smag!

God weekend…

PS: Ikke for meget reklame, nej – ved det godt, men alligevel: Lige nu er vinen på tilbud til kr. 150,-

 

Seneste artikler

Fik du læst?