S: Historisk grøn aftale – også for Bornholm

POLITIK:  Den politiske aftale om et grønt Danmark er en historisk markant ændring af anvendelsen af jorden i Danmark, indsats for mere skov, renere vandløb og hav, mere biodiversitet og natur, siger Claus Larsen-Jensen, gruppeformand i kommunalbestyrelsen og spids- og borgmesterkandidat Anne Thomas for fra Socialdemokratiet.

Socialdemokraterne på Bornholm er tilfredse med den grønne aftale. (Arkivfoto)

 

Socialdemokraterne på Bornholm er godt tilfredse med den nye, grønne aftale, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har indgået med et bredt flertal i Folketinget:

“10 pct.  af Danmarks areal omlægges til natur og skov m.v., bl.a. med 240.000 hektar ny skov og 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde. 100.000 hektar bliver urørt skov. Der er en målsætning om, at 20 pct.  af Danmarks areal skal være beskyttet natur. Der etableres 6 seks nye nationalparker, så vi får 21 i alt i Danmark. Der skal plante fem mia. træer, som med normal afstand vil nå jordkloden rundt 38 gange. Der bruges 43 mia. kr. på dette massive udtag af jorder til natur. Det er historisk kæmpestort,  siger Anne Thomas og Claus Larsen-Jensen, henholdsvis socialdemokratisk spids- og borgmesterkandidat og gruppeformand for socialdemokraterne på Bornholm og fortsætter:

Særregel for Bornholm
“Det er også stort for Bornholm. Bedømmelsen af den grønne aftale må ikke drukne i den særregel Bornholm har fået i forhold til kvælstofudtag. Det dækker jo over, at havmiljøet kun for 60 pct. af  udledningen er påvirket af den bornholmske udledning. Resten af nabolandene. Og man skal bemærke, at regeringen i henhold til EU-krav går efter en supplerende aftale med Sverige og Tyskland om deres udledninger i Østersøen,” siger de.

Bornholm skal deltage
De to socialdemokrater siger endvidere:

“Bornholm skal også deltage i en lokal trepartsorganisation, der med kommunen for bordenden sammen med de lokale trepartsaktører, bl.a. Bornholms Landbrug og Danmarks Naturfredningsforening, skal planlægge og gennemføre arealomlægningerne. Bornholm kan få støtte hertil gennem Danmarks Grønne Naturfond, tilskud i EU’s landbrugsordninger – CAP-en, midler til skovrejsning mv., og at Bornholm også kan anvise potentialer for store sammenhængende naturområder og -projekter. Bornholm skal også deltage i Kystvandråd og i Vandoplandsstyregrupper, påpeger Claus Larsen-Jensen og Anne Thomas.

Det er også unikt, at partierne i regeringen S, V og M sammen med SF, Det radikale Venstre, De Konservative og Liberal Alliance kan lande en så bred rød-blå grøn aftale, og som også Landbrug- og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening samt øvrige deltagere i den grønne trepartsaftale bakker op om, slutter Anne Thomas og Claus Larsen-Jensen

Seneste artikler

Fik du læst?