Røgalarmer tjekkes i flere bornholmske byer

FOREBYGGELSE: RøgalarmPatruljen tjekker røgalarmer i Allinge, Nyker og Klemensker lørdag 18. november

RgalarmPatruljen – besøger forskellige byer og tjekker røgalarmerne. Spejdere fra Nexø hjælper til…

 

Færre skal miste livet eller komme alvorligt til skade i brandulykker i private hjem. Derfor sender BrandBevægelsen og TrygFonden i samarbejde med Bornholms Brandvæsen nu RøgalarmPatruljen på gaden i udvalgte boligområder i Allinge, Nyker og Klemensker for at tjekke, at borgerne har en virksom røgalarm i deres hjem.

Lørdag 18. november i tidsrummet fra kl. 10 til 15 besøger RøgalarmPatruljen udvalgte boligområder i Allinge, Nyker og Klemensker for at tjekke, at beboerne har røgalarmer i deres hjem, og ikke mindst at røgalarmerne virker. Har beboerne ingen røgalarm, får de tilbudt at få opsat en ny røgalarm gratis, og trænger en eksisterende røgalarm blot til nye batterier, kan patruljen også klare det. Indsatsen skal sætte fokus på vigtigheden af at have en virksom røgalarm i hjemmet – for røgalarmer redder liv.

Især de ældre
“Særligt ældre mennesker er udsatte, når det gælder brand i hjemmet, bl.a. fordi de ofte har svært ved selv at opsætte røgalarmer og ikke mindst vedligeholde dem. Derfor sender vi RøgalarmPatruljen på gaden i boligområder med mange ældre, så beboerne kan få tjekket eksisterende røgalarmer og opsat nye de steder, hvor der mangler,” siger Ole Nedahl, konsulent i BrandBevægelsen, og fortsætter:

“RøgalarmPatruljen består af unge hjælpere fra De Gule Spejdere i Nexø og brandkadetter fra Bornholms Brandvæsen, og vi håber, at de vil blive taget godt imod alle steder, de banker på døren i løbet af lørdagen. Vi håber også, at indsatsen vil få mange andre til at tjekke, at de har virksomme røgalarmer i deres hjem – og at familiens ældre har røgalarmer, der virker. En røgalarm holder vagt døgnet rundt og reagerer allerede i opstartsfasen af en brand, så man kan nå at redde både sig selv og andre,” siger Ole Nedahl.

Patruljen kommer på besøg i udvalgte boligområder, som vil blive orienteret på forhånd.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Over 60 mennesker mister livet hvert år i forbindelse med brand.  (Arkivoto: Bornholms Foto & Video.)

 

Gennem de seneste ti år er i gennemsnit 61 personer hvert år omkommet ved brand. Dertil kommer tusindvis af brande, hvor personlige ejendele og uerstattelige minder er gået tabt.

BrandBevægelsen og TrygFonden har siden 2007 samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed og har gennem årene sat mere end 14.000 røgalarmer op hos udsatte borgere. Ca. 75 pct. af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke dem alle, der virker.

Klædt på til brandbekæmpelse

Før RøgalarmPatruljen går i aktion, undervises De Gule Spejdere og brandkadetterne i brandsikkerhed og røgalarmer af en instruktør fra Bornholms Brandvæsen. Her bliver de klædt godt på, hvad angår bl.a. test og opsætning af røgalarmer, så de har færdighederne i orden, når de skal ud for at styrke brandsikkerheden i lokalområdet – også på sigt.

“Undervisningen skal både forberede spejdere og brandkadetter til besøgene med RøgalarmPatruljen og give de unge en viden om brandsikkerhed, som de kan tage med sig videre i livet. I TrygFonden har vi særligt fokus på røgalarmer i vores arbejde for, at færre skal miste livet eller komme alvorligt til skade i brandulykker i private hjem. For en røgalarm kan redde liv, og med RøgalarmPatruljen ønsker vi at udstyre flere boliger med røgalarmer og samtidig oplyse om vigtigheden af jævnligt at tjekke sine røgalarmer, hvis de skal gøre en forskel,” siger René Højer, projektchef i TrygFonden, og slutter:

“Vi håber, at indsatsen med RøgalarmPatruljen vil skabe opmærksomhed og ikke mindst styrke brandsikkerheden i danske hjem, så vi kan reducere antallet af alvorlige brande.”

 

Seneste artikler

Fik du læst?