Rita på havnen er kattenes ven

Hvis man handler tidligt om morgenen i Allinge, har man måske set Rita fodre de hjemløse katte på parkeringspladsen ved havnen. Hun investerer både tid og penge i kattenes ve og vel…

Rita har taget sig af kattene i de sidste syv år…(Foto: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

En af øens største dyrevenner har fodret de vilde katte på havnen i Allinge hver eneste morgen i mere end syv år. Hvis hun selv har været forhindret i at komme, har hun sendt en afløser af sted, for kattene regner med hende.

Rita fortæller, at hun indfanger de vilde katte på havnen og sørger for, at de bliver neutraliserede. Hun får dem også behandlet hos dyrlægen, hvis de er blevet påkørt og har brug for operation eller antibiotika.

Betaler af egen lomme

Rita har selv betalt for alle kattenes operationer, der udover neutralisering, også har indbefattet amputerede haler og betændte øjne.

Men selv om Rita tager sig af kattene af egen fri vilje, så kunne hun godt ønske sig, at nogen ville hjælpe med at løfte det økonomiske ansvar for kattenes ve og vel. Hun bor ikke selv i Allinge, men kører tværs over øen hver morgen for at fodre dem og et par katte mere, bag træningscentret.

I en grå boks på parkeringspladsen ved Netto, indsamler Rita donationer i form af kattemad. Indtil videre kommer donationerne udelukkend, fra nogle få private personer.

Et juleønske

Ritas juleønske er, at supermarkederne får lyst til at donere nogle af de varer væk, som ikke bliver solgt. Det kunne for eksempel være skiveskåret pålæg, for når der af og til ligger sådan en pakke i donationsboksen, så får kattene det som en ekstra godbid. Det er ”slik” for dem, siger hun med et smil.

Et andet ønske er hjælp til dyrlægeregningerne. Dyrlægerne vil ikke neutralisere kattene gratis, ej heller mod lavere betaling. En sjælden gang får hun lidt rabat, men det er desværre kun småpenge, hun sparer.

Alternativet er at lade kattene passe sig selv og formere sig som de lyster, for der er ingen foreninger, der tager sig af de vilde katte.

Intet kattehjem på Bornholm

Rita fortæller: ”Der er ikke noget decideret kattehjem her på øen. På Sjælland har de Inges kattehjem, som man kan aflevere dyrene til, men på Bornholm, har vi kun et internat, og de har rigeligt med katte i forvejen. Og det er ikke kun i byerne, de herreløse katte findes. Især på landet er der en stor udfordring, fordi mange gårdkatte bliver overladt til sig selv. De formere sig, og nogen er syge og kan ikke skaffe mad i vinterkulden”.

Skulle nogen have lyst til at donere mad til kattene, så er alle bidrag meget velkomne i den grå kasse, opstillet på havnen. Hvis man vil yde økonomisk tilskud til dyrelægeregninger, eller er dyrlæge selv, og gerne vil hjælpe Rita med at tage sig af kattene, kan man skrive til Bornholmnyt.dk, der vil formidle kontakten.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?