Rasmus kan li’ gamle møbler

19-årige Rasmus er i mesterlære som møbelpolstrer hos 81-årig mester i Nexø… 

MENNESKER: At komme i mesterlære som 19-årig er en gave, men at komme i lære, fordi man har en forkærlighed for gamle møbler, er endnu bedre.

19-årige Rasmus Ohrhammer Dam begyndte på sin læreplads hos sin 81-årige mester i Nexø sidste år, og har i mellemtiden været på det første skoleforløb, der har bekræftet ham i, at vedligeholdelse og restaurering af gamle møbler er fremtiden for ham.

De seneste år har Rasmus også gjort sig som kræmmer ved at opkøbe og sælge gamle møbler, men i stedet for at sælge alle møblerne, bliver en stor del stående i et afsnit af Rasmus fars gård.

Det gik nemlig op for Rasmus, at møblerne jo havde historie og sikkert også kunne være interessante for nutidens unge mennesker. Men møblerne trængte til en ”opstramning” og det var dét, der satte unge Rasmus i gang med, sammen med sin studievejleder, at undersøge mulighed for at komme i mesterlære i værkstedet i Nexø.

Der er en duft af historie og gamle møbler på værkstedet i Nexø (Fotos: Georg Julin)


Gårdejer
”Det er godt nok meningen, at jeg skal overtage min fars gård, når han engang skal på pension, men den kører fint og godt, så jeg satser på at fortsætte som møbelpolstrer, siger en glad Rasmus Ohrhammer Dam, der sammenlagt skal stå i mesterlære i tre et halvt år. Heraf skal havdelen af tiden bruges på skole.

Og man skal ikke tage fejl af jobbet, siger Rasmus:

Hårdt for hænderne
”Det er rigtig hårdt for hænderne, jeg har allerede fået adskillige vabler og revet huden op en hel masse steder. Jeg troede jo bare, at det var almindeligt stof, man brugte til polstring, men det er utroligt stærkt specialstof i flere tykkelser, da det skal holde til meget pres og mange kilo i mange år. En ting er sikkert, man får hård hud på hænderne,” konstaterer Rasmus med et stort smil.

På spørgsmålet om moderne møbler fra IKEA og andre møbelhuse har interesse, lyder svaret:

”Det er slut med dem – i den grad – det er det virkelig,” siger Rasmus, der også fornemmer, at ungdommen i fremtiden vil være mere og mere interesseret i gamle møbler, der har historie, solidt stof og en lang levetid i stuerne.

Nexø er det eneste sted på øen, hvor der er en ny møbelpolstrer på vej.

Fine, gamle møbler – kommer på mode igen…

Seneste artikler

Fik du læst?