Præsten i den kønne kirke

Det var med sne på bilen og i klassisk vintervejr, at Áki Kristoffer Nielsen ankom med sin familie til Bornholm for at tiltræde stillingen som sognepræst ved Skt. Ols Kirke i 2010. Inden da havde han aldrig været på Bornholm – men nu har han fejret 10 års jubilæum som præst på øen…

Áki Kristoffer Nielsen – sognepræsten fra Olsker. (Foto: Torben Ager)

 

Da Áki Kristoffer Nielsen en dag hjemme i Aarhus blev opmærksom på, at der var et præsteembede ledigt i Olsker Sogn på Bornholm, så blev han straks interesseret.
Han havde ganske vist aldrig selv været på øen, men til alt held havde et lejrskoleophold ikke skræmt hans hustru væk fra Bornholm.
Og springet til øen i Østersøen var lykkeligt: Det varede ikke længe, før præsten og hans familie faldt til, og i år kunne han fejre 10 års jubilæum i sognet og i Olsker Præstegård.
Áki Kristoffer Nielsen kone er sygeplejerske og arbejder på  Bornholms Hospital og parret har tre børn på to, fem og seks år.
– Vi var glade for at mærke den imødekommenhed og store gæstfrihed, som vi straks mærkede ved ankomsten til Bornholm, fortæller sognepræsten, der som navnet antyder oprindeligt er fra Færøerne og dermed ikke uvant med en tilværelse i et ø-samfund.
En stor fritidsinteresse er da også både jagt og fiskeri, hvilket sommetider også ”giver lidt til gryden”, som han siger.
Han er meget glad for sin menighed, som han  har lidt svært ”ved at sætte en firkant om”. For her kommer ikke blot de faste kirkegængere, men også mange turister og faste feriegæster. Kirken har mange besøgende, der kommer virkelig langvejs fra…
Men han er meget glad for sin menighed, som han betegner som trofast.

Fiskerne fra Tejn
Der er jo også Tejn Kirke i sognet. Den passer Áki også. Den blev i sin tid bygget, fordi fiskerne fra Tejn syntes, at der var var lige lovligt langt at gå til Olsker fra havnen i Tejn, og kirken i Tejn kan i år fejre 80 års fødselsdag.
Áki Kristoffer Nielsen fortæller, at Skt. Ols Kirke, der også blot kaldes Ols Kirke eller Olsker Kirke,  oprindelig  er indviet til den norske helgen Skt. Oluf, så det er måske en af grundene til, at så mange nordmænd er glade for kirken?
Der er også flere, der så  glade for den romantiske rundkirke, der af mange betegnes som den kønneste rundkirke på øen, at de ønsker at blive gift der. Det kan i nogle tilfælde lade sig gøre, hvis brudeparret selv betaler de mest nødvendige omkostninger ved at åbne kirken. Et mindre beløb.

Syv rundkirker i Danmark
Kirken i Olsker er en af de i alt syv rundkirker i Danmark, hvoraf de fire altså er placeret på Bornholm.
De andre tre er Bjernede Kirke på Sjælland, Horne Kirke på Fyn og Thorsager Kirke i Jylland.
De er noget af et mysterium, de runde kirker, og der er flere teorier om årsagen til deres udformning. Nogle mener, at de var rene forsvarsværker, andre at de skulle ligne Gravkirken i Jerusalem, og de mere fantasifulde, at de er opført af Tempelridderne.

Den smukke rundkirke i Olsker


Kirken i Olsker er opført omkring 1150 og altså nogenlunde på samme tid som rundkirken i Østerlars, der ellers regnes for at være øens ældste kirke.
Olsker Kirke er med 13 meter samtidigt den højeste af øens fire rundkirker og var oprindeligt som de andre rundkirker formentligt opført både som kirke og som forsvarsværn.
Olsker Kirke menes at have været noget nær umulig at indtage for indtrængende fjender. Den øverste del af muren på Olsker Rundkirke har tydeligt været en del af det brystværn, der omgav kirkens oprindeligt flade tag. Der er i alt ni skyttegab på Olsker Rundkirke.
Alt det og meget mere kan de godt 25.000 årlige besøgende konstatere ved selvsyn, når de besøger kirken, og måske har de også hørt om det mystiske sagn om “Præsten fra Olsker og hans smukke hustru?”

Sagn og myter
Ellers kan man læse det i Søren P. Sillehoveds bog ”Gamle sagn, skrøner og historier fra Bornholm.”
Her fortælles om dengang for mange år siden, hvor præsten fra Olsker skulle på pilgrimsrejse til det hellige land. Rejsen varede så længe, at den smukke præstefrue langsomt blev rynket og gammel. En dag gik hun til en troldkælling og bad om råd.
Resten af den historie må man selv læse i Sillehoveds glimrende bog. Men historien ender med noget nær et mirakel, som man kan få den bekræftet ved at besøge kirken på årets længste dag, hvor et blomstermirakel skulle finde sted. Siges det…
Årets længste dag var i lørdags, så man må vente til næste år.
Men et års ventetid er vel ikke for meget for at opleve et ægte mirakel…?

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?