Også kirurgen slår korsets tegn…

I dag lidt om korsets betydning.

”Jeg slår korsets tegn før hver operation!” sagde en kirurg på Herlev Hospital.

Og fastetiden forbereder os jo på påskens drama – Jesu korsfæstelse, død og opstandelse.

Dagens historie skal derfor handle om det kors, hvor Jesus blev hængt, og hvad det betyder for os.

Korsvejskirken på Amager, hvor jeg var præst i 17 år, og den kirke, som for øvrigt fejrer sit 50 års jubilæum lørdag 13. maj, har som sit alterparti Danmarks største kors.

Går man ind i kirken, kan man faktisk godt gå glip af synet. Jeg har flere gange måttet gøre nye kirkegængere opmærksom på korset. Jeg har måttet opfordre vedkommende til at se op på korset, som jo bogstavelig talt holder kirkebygningen oppe. Hvis korset blev fjernet, ville kirkebygningen falde til jorden og blive totalt ødelagt.

Allerede her er der meget at lægge mærke til og tænke over.

Korset er centralt i vores kristne tro. Uden tale om korset har vi ikke kirken. Den falder til jorden.

Vi bliver nødt til at se op – se op til Gud, og vore øjne kan så følge korsets lodrette søjle fra Gud ned til os, for Gud kom jo ned til jord og til os i Jesus Kristus. Han kom for at give os sig selv. Det hele begynder med Gud. Han er størst. ( for nu at citere et kendt tv program med Peter Ingemann).

Noget større kan jo ikke ske, end at en større end mig vælger at gå i døden for mig for at frelse mig, tilgive mig og give mig livet ved at leve i mit hjerte nu og her og efter døden give mig et evigt liv hos Gud, hvor alt er godt.

Alle andre religioner har den modsatte bevægelse, hvor man som menneske skal klatre op til at være værdig nok til at møde Gud ved f.eks. at udvikle en større, og større bevidsthed og ved at fortjene sig via gode gerninger til det guddommelige møde.

Vi kan se det som en stejl stige, men ak og ve – jeg falder ned. Jeg kan jo ikke nå helt op til Gud ved at gøre mig umage med at være god nok til Gud. Det er i længden anstrengende at prøve at opføre sig perfekt – 100 pct. kærlig, specielt når der er nogen, der ikke er spor ”elsk værdige”!

Bevægelsen i den kristne tro går fra Gud ned til os. Jesus ydmygede sig og blev menneske for at nå os, hvor vi nu engang er – uperfekte og fejlbarlige! Du og jeg behøver altså ikke være perfekte! Hvilken befrielse.

Fra den lodrette søjle vandrer øjet nu til den vandrette bjælke, som symboliserer Guds Ånd – Helligånden, som virker igennem det enkelte menneske til de andre, som vi nu engang færdes iblandt.

Helligånden forbinder os med hinanden, knytter os sammen med kærligheds og sandheds Ånd, og det virker, når vi lader Gud råde, og hvis kærligheden brister, så får vi lov til at få en ny begyndelse.

Korsarmene i Korsvejskirken er beton søjler. Beton er ikke sådan at ødelægge. Jesus kors død står fast. Hans død for os kan ikke rokkes.

At gøre korsets tegn har været brugt helt tilbage i den første kirke.

Korset, som var et torturredskab af værste slags, blev et skjold, som kunne og kan beskytte mig. Det blev et hædersmærke, et tegn på, at nu tilhører jeg Jesus Kristus. Jeg kender nogen, som hver aften og morgen slår korsets tegn for sig.

Ved dåben korstegner præsten for pande og bryst, ”som et tegn på, at du skal tilhøre den korsfæstede Jesus Kristus.” Så er det sagt.

Millioner af danskere er korstegnet ved dåben, og derfor er det svært at løbe fra en længsel efter et dybere forhold til den Gud, som har rørt dem – måske allerede fra helt lille.

En ny forsknings undersøgelse baseret på 26.000 besvarelser fra danskere er netop offentliggjort og fortæller, at 82 pct. af den danske befolkning har en åndelig længsel efter en større mening med livet. F.eks behovet for indre fred, for at gøre en forskel for andre, for at blive tilgivet eller selv at tilgive, for at bede eller søge Gud. Den længsel kan kun Gud stille.

Som kirke må vi række ud imod søgende mennesker i Helligåndens kraft.

Et godt råd:

Forstå værdien af Jesu kors. Korset er ikke bare et kønt smykke. Jesu død på korset giver liv både nu, og når døden kommer til os.

”Ja, jeg tror på korsets gåde.
Gør det frelser af din nåde.
Stå mig bi, når fjenden frister.
Ræk mig hånd, når øjet brister.
Sig, vi går til Paradis

 (Hil dig frelser og forsoner vers 9)

I 2012 lå jeg en nat på Herlev hospital og ventede på at blive opereret for tarmslyng. Jeg var gjort klar til operation. Havde store smerter. Tog afsked med livet, skrev til venner, om de ville bede og hjælpe mine nærmeste  med sorg og savn, for nu var jeg på vej hjem til Gud. Det var jeg sikker på.

Pludselig kom kirurgen ind. Han beklagede meget, at han ikke havde haft mulighed for at operere mig endnu. Han lød ret fortvivlet og oprigtig, da han sagde: ”Du aner ikke, hvor travlt der er med akutte patienter på operationsstuen.”

Jeg hørte mig selv sige:” Jeg ved, jeg har familie og venner, som ber for kirurgen og mig denne nat!” Han sagde: ”Af hjertet tak! Jamen, jeg slår også altid korsets tegn før hver operation. Det er jo deroppe fra, vi skal få vores hjælp!”

Kirurgen ville så vide, om han slog korsets tegn rigtigt. Om den vandrette tegning skulle være fra venstre mod højre eller omvendt, så jeg lå der i sengen med slanger og operations parat og gjorde korsets tegn for at vise ham, hvordan jeg gjorde.

Jeg havde ikke briller på og kunne ikke se nattens gæst – kirurgen, som kendte til værdien af Jesu kors, men jeg fik håbet og troen på livet her tilbage og freden blev mig givet. Det var velsignet og stærkt!

Korset og troen på Jesus giver os liv og et fast håb. Jeg frygter ikke døden, ej heller livet her og nu, hvor farligt det end kan se ud med al den ondskab, krig og miljøkatastrofer, der er! Jesus har sejret på sit kors for mig, og det er mig nok!

Kærlig hilsen

Agnethe Zimino
Pens. sognepræst

Seneste artikler

Fik du læst?