PENLERE: Folketinget har netop godkendt en ny Øresundsaftale, som vil gøre det nemmere at arbejde og pendle på tværs af Øresund.
På den korte bane betyder den nye Øresundsaftale især, at det boomende danske jobmarked får bedre muligheder for at få adgang til en stor arbejdskraftsreserve, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.
Det har i årevis været en ganske bøvlet affære for eksempel at bo i Sverige og arbejde i Danmark. Administrative bøvlerier og knudrede skatteregler har været en hæmsko, og det bliver der nu gjort noget ved med den nye Øresundsaftale.
Tidssvarende
”Dansk Erhverv har i årevis talt for, at Øresundsaftalen blev gjort tidssvarende, så det bliver nemmere at arbejde på tværs af Øresund. Med fire millioner indbyggere i regionen er der et stort potentiale, og det er uhensigtsmæssigt, at vi på den ene side har danske virksomheder, som mangler folk, mens god arbejdskraft går ledig lige på den anden side af vandet. Nu bliver det lettere for virksomhederne at ansætte og lettere for medarbejderne at have styr på skatten. Det er ren win-win for både Danmark og Sverige,” siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.
Beregninger, som Greater Copenhagen lavede i 2019, viser, at et fuldt integreret arbejdsmarked over Øresund kan resultere i en årlig gevinst på op mod 2,9 milliarder d.kr. for svensk og dansk økonomi tilsammen. En sådan fremgang i metropolregionens bruttonationalprodukt ville samtidig forøge det årlige skatteprovenu på op til 1,3 mia. d.kr.