Øens hyggeligste købmand

Den 87-årige købmand Birgit Holm Sonne i Aakirkeby har stadig friskmalet kaffe, ris og sukker, vin, krydderier og is på hylderne i sin købmandsbutik i Smedegade… 

MENNESKER: Man kigger en ekstra gang: ”Købmandskaffe”, står der på skiltet. Og på et andet: ”Krølle Bølle Is”.

Så ved vi, at vi er på Bornholm, og lige her, i Smedegade i Aakirkeby, er vi rigtig meget på Bornholm.

Jo, det er skønt at sidde i havnen i Svaneke og i Gudhjem eller spise røget sild fra Aarsdale Røgeri. Det er også Bornholm.

Men her i Smedegade, onsdag formiddag…det er Bornholm.

Som det har været for de, der bor her nu – og for alle dem, der boede her før.

Et hurtigt kig ned ad gaden – det er ikke så meget, der er forandret. Og der sker måske ikke så meget her i Smedegade nu til formiddag.

Det skal der heller ikke. Det er godt nok, som det er nu.

Men for knap 70 år siden, var der en ung pige, der på grund af kærligheden til en ung mand, trak i købmandskitlen, gik bag disken i købmandsbutikken i Smedegade og spurgte: Hvad skulle det være…?

Der blev svaret: ”Et pund kaffe” – og så blev den friskmalet, så det duftede af kaffe i hele butikken…

Ofte blev der også langet sukker, mel og et stykke chokolade hen over disken – og måske et par øller.

Og så var der tid til en lille sludder: ”Hvordan gik konfirmationen? Er sønnen kommet hjem?”

Det var i de gode gamle dage, lige fra den tid, hvor Birgit Holm Sonnes svigerforældre drev købmandsgården i Aakirkeby i – en ejendom fra 1848. Det var dengang, hvor bønderne kom i hestevogn og spændte fra i købmandsgården.

Birgit Holm Sonne – købmand siden 1953 (Foto: Torben Ager)


Købmands-parret

Det var naturligt, at de to unge overtog købmandsgården – og sådan forsvandt de drømme, som den unge Birgit egentligt havde om at bruge en uddannelse, hun var i gang med til økonoma. Den skulle have været brugt på sygehuset i Aakirkeby, men nu blev malerens datter fra Knudsker købmandsfrue i stedet for.

Og noget siger, at hun faldt godt til: Hun havde første arbejdsdag i købmandsgården i 1953 – og hun er der endnu.

Desværre mistede Birgit sin mand Carl Otto, der kun blev 69 år. Hun husker det meste fra den dag, hun mistede ham.

Her er stille, mens hun fortæller.

Men trods det store tab blev Birgit i sin købmandsbutik. Hun har været enke i over 25 år – og har passet butikken alene lige siden. Og det næsten uden sygedage.

Og det er stadig hende, der henter varer hos grossisten.

Bornholmer-historie
I dag undskylder hun, at der ikke er så mange varer som normalt. Grundet Corona-krisen har alt ikke været som normalt. Men købmanden har holdt åbent daglig fra kl. 9 til 17.30, det kan hendes faste kunder regne med. Selv om flere af dem desværre er faldet fra i de senere år.

Og ja, der er kommet store og flotte supermarkedet mange steder på øen. Alligevel er der flere, der holder fast i at handle hos Birgit. For hun har – udover sine købmandsvarer – noget mere at byde på. Nemlig et kig ind i, hvordan Bornholm var engang. Selve turen fra kirken og torvet op til Birgits kaffebutik er den rene Bornholmer-historie.

Og så kommer man ind…

Den hyggelige købmand i Aakirkeby – meget mere end en butik


Nysgerrige turister
Og der er der også mange turister, der gør. De dåner, når de ser Birgits fine, gamle købmandsbutik og kommer indenfor og ser sig nysgerrigt rundt.

Og så forlader de butikken igen: ”Tak for synet”, siger de, mens Birgit i sit stille sind tænker, at de måske godt kunne have købt en is eller er stykke chokolade.

Det er jo ikke et museum, hun driver, men en købmandsforretning.

”Og dem er vi flere af her i Aakirkeby”, siger hun med et skælmsk smil og en slet skjult hentydning til det store og nærliggende Spar-supermarked.

Til frisøren
Om lørdagen lukker købmandsbutikken kl. 12. Birgit skal jo også have tid til frisøren, og det bliver så lørdag eftermiddag.

Birgit og Carl Otto fik tre børn, hun har de to tilbage: En søn i Rønne og en datter, der bor i Nexø.

Og selvfølgelig også en storesøster på 92 år.

Birgit forstår ikke helt, hvor alle årene er blevet af.

For tiden står ikke stille i Smedegade, selv om livet bare leves på en mindre hektisk måde. Og Birgit har ikke tænkt sig at dreje nøglen om foreløbig.

Hvor er det godt, hun er der…

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »