Nytårshilsen fra ny borgmester: Der venter en spændende tid…

Bornholms borgmester fra 2022, Jacob Trøst, Det Konservative Folkeparti, sender denne nytårshilsen:

Jacob Trøst – Bornholms nye borgmester sender en nytårshilsen…

 

Af Jacob Trøst

Vi har taget hul på et nyt år. Dagene bliver længere og lysere. Mange af os har et nytårsforsæt, vi vil forsøge at leve op til i 2022. Mit nytårsforsæt er at lære endnu mere af Bornholm og endnu flere bornholmere at kende. Det er et nytårsforsæt, som jeg har haft siden jeg ankom til Bornholm i 2017 for at arbejde som vikar ved Bornholms Politi.

Søde kolleger

Her mødte jeg søde og imødekommende kollegaer og borgere. Selv de mennesker, der havde begået kriminalitet, opførte sig ordentligt, i forhold til det, jeg var vant til ovrefra. Flere gange oplevede jeg, at anholdte, der i påvirket tilstand havde lavet ballade, dagen efter kom ind på politistationen for at sige undskyld for deres opførsel. I et par tilfælde var der også borgere, der meldte sig selv, for en lovovertrædelse, de havde begået.

Vi er næsten som en familie

På Bornholm er det som om, vi alle er en del af et fællesskab, ja næsten en familie. Vi kender hinanden og vi hjælper hinanden. Et eksempel på den bornholmske mentalitet ser jeg, når jeg kører bil i mørke med fjernlyset tændt og møder en modkørende bil. Der er nærmest en konkurrence om, hvem der først blænder ned for ikke at genere den anden. Vi viser hensyn.

Taget godt imod

Jeg er blevet taget godt imod, både på mit arbejde, blandt mine naboer, i foreningslivet og da jeg blev involveret i politik. Jeg anså ikke mine egne chancer for at være ret store, da jeg stillede op som kandidat til kommunalvalget. Jeg havde jo hørt, at man skal have boet på Bornholm i flere generationer, før man bliver accepteret.

Men jeg er evig optimist og tog chancen, og mange af vælgerne viste mig en tillid, som jeg ikke havde turde drømme om. Jeg var mildest talt overvældet og dybt bevæget over, at jeg fik fjerde flest stemmer og at konstitueringen endte ud i, at jeg nu de næste fire år kan sætte mig i borgmesterstolen.

Dygtige medarbejdere i kommunen

Den tillid vil jeg gerne give videre til vores ansatte i Bornholms Regionskommune. Her er dedikerede medarbejdere, som hver dag gør deres bedste for at servicere borgerne på Bornholm.

Det er ikke altid nemt, for ressourcerne er begrænsede. Det havde været en fornøjelse at kunne vælge guldløsningen hver gang, men ofte må vi nøjes med sølv- eller bronzeløsningen, fordi der også skal være penge til andre områder. Det vigtigste for mig er, at vi gør os umage; at vi gør det bedste vi kan.

Lad os lære af vores fejl

Hvis der bliver begået fejl, er det vigtigt, at vi er åbne om det, så vi alle kan lære af fejlen og blive bedre og klogere – sammen. Ingen bliver bedre af, at blive slået i hovedet med deres fejl, men vi kan alle blive bedre af at lære af hinandens fejl og undgå at begå de samme fejl – men det kræver tillid, at vi tør tale om vores fejl, og det kræver, at vi skaber rum for det. Det rum vil jeg gerne skabe, så vi både kan lære af vores fejl og fejre når tingene går godt.

Meget at byde på

Og Bornholm har SÅ meget godt at byde på. Det er der blandt andet mange iværksættere, der har opdaget. Jeg glæder mig, hver gang jeg ser en iværksætter starte en ny forretning op. Uanset om det er en familie, der åbner en vingummifabrik og producerer med lokale råvarer, det er en sygeplejerske, der opfinder og sælger økologisk modellervoks til hele Europa eller om det er en havbiolog der bruger havet omkring os, til at blive klogere på det liv, der skal værnes om der.

Fælles for dem er, at de tror på eventyret; at det kan lykkes. Lad os fortsætte med at støtte dem og hinanden i troen på, at alt kan lade sig gøre, hvis vi gør os umage.

Smuk natur udenfor hoveddøren

Bornholm ER noget særligt. Udover mentaliteten og fællesskabet i befolkningen har vi en unik og smuk natur, som både turister og tilflyttere bliver draget af. Vi har til gengæld ingen motorveje, og netop dét, at det ikke er alt, der er strømlinet, hurtigt og effektivt, kan også være en kvalitet. At der er tid til fordybelse.

Og til at gøre tingene, som vi gjorde ”i gamle dage”. Jeg har mødt flere familier, der er flyttet til Bornholm for at ”stå af ræset” og komme ned i gear, hvor de selv og deres børn kan være med. Og hvor der er smuk natur lige uden for hoveddøren.

Tilbud til børn og unge

Bornholm skal være et godt sted at vokse op. Der skal være tilbud til vores børn og unge, uanset om de kan klare sig selv, eller om de har brug for støtte. Kommunen har naturligvis et ansvar for at de rette tilbud er der, men vi voksne skal også turde spørge, om der er noget vi kan hjælpe med. Måske er det lige dig, som barnet har tillid til, og så skal vi give os tid til at lytte.

Det er også vigtigt at støtte op om vores foreningsliv. Her får vi som børn og unge vores første sociale erfaringer og gode venner. Det giver os en styrke og et netværk, vi kan bruge resten af livet. Vores foreningsliv er en grundpille i samfundet og vi bør hylde vores frivillige, der bruger mange timer af deres liv på at bidrage til fællesskabet og hjælpe andre.

Godt sted at nyde sit otium

Det har blandt andet vores ældre på plejecentre gavn af. Uanset om det er besøgshunde eller hjælp til kagebagning, så er det med til at give afveksling og indhold i dagligdagen. Bornholm skal også være et godt sted at nyde sit otium, uanset om det er i egen bolig eller på et plejehjem.

Der venter en spændende tid for Bornholm.

Den grønne energi

Folketinget har netop vedtaget at bygge en energi-ø, som skal ligge i Østersøen med forbindelse til Bornholm. Det er vigtigt, at vi griber chancen for både arbejds- og uddannelsespladser, og vi skal naturligvis arbejde for, at Bornholm bliver koblet på den grønne energi og ikke mindst får gavn af den nye power-to-x teknologi, som vil kunne gøre Bornholm til et maritimt trafikknudepunkt.

Den nye færge

Østersøen er også scenen, når Bornholmslinjen får leveret den nye færge Express 5 i slutningen af 2022. At verdens største hurtigfærge kommer til Bornholm, siger lidt om, hvor vigtigt det er, at vi opretholder en god forbindelse til og fra Bornholm.

Vi skal naturligvis fortsætte arbejdet med at skabe en stabil trafikkorridor gennem Sverige, så vi ikke igen skal opleve timelange køer eller at blive afskåret fra omverdenen.

Naturnationalparken

Hegnet i den nye naturnationalpark i Almindingen kan også afskære nogen fra deres frie bevægelighed. Der er delte meninger om, hvordan vi bedst passer på vores natur, og Naturstyrelsen har heldigvis valgt at inddrage mange borgere og foreninger i arbejdet med, hvordan den kommende naturnationalpark skal indrettes. Der skal gerne være en god balance mellem at passe på naturen og samtidig sikre, at vi i videst muligt omfang har adgang til den.

Jeg har selv brugt meget tid på at prøve at blive klogere på, hvorfor vi har brug for en naturnationalpark, og da jeg talte med en om hegnet, sagde hun: Ja, hegn i naturen er ikke naturligt, men man kan også se det som et hegn, der skal beskytte dyrene fra at bevæge sig ud af naturen. Det mindede mig om et skilt, jeg så på indersiden af havelågen, da jeg for nogle år siden boede på et hostel i Miami. Der stod: ”Pas på – det er en jungle derude”.

Sortere affaldet

Vi skal til at sortere vores affald endnu mere end vi har gjort hidtil. Det er svært at argumentere imod, at vi selv er ansvarlige for bortskaffelse af vores eget affald på den mest miljørigtige måde. Det har naturligvis skabt frustrationer, at det til at starte med bliver dyrere end vi var sat i udsigt, men jeg tror og håber, at det bliver billigere med tiden. Dels bliver teknologien til sortering og behandling hele tiden bedre, og dels kommer der et producentansvar, så emballage fremover bliver mindre miljøskadeligt.

Vi kan også selv gøre noget – og det gør vi allerede. Vi er for eksempel blevet bedre til at tage en pose med, når vi handler ind. Det kan virke som en lille ting at gøre, men det har faktisk en stor betydning, at vi alle gør det. I Danmark bruger vi nu i gennemsnit 32 plastikposer om året – det er lavere end de 40, som er målsætningen fra EU.

Lad os alle bidrage med vores holdninger og synspunkter med nuancer og nysgerrighed – også når vi debatterer på de sociale medier.

Gå fremtiden i møde

Forandring kan skabe utryghed. En frygt for det ukendte. For nogle år siden kørte jeg som motorcyklist i færdselsafdelingen i Ringsted. Det var en lille afdeling, hvor vi alle kendte hinanden, og de fleste havde arbejdet sammen i flere år. Det blev besluttet, at vi skulle lægges sammen med andre afdelinger i en nyt, stort center, Tungvogncenter Øst. Min kollega Ivan havde søvnløse nætter af bekymring, for hvad ville det betyde for ham og hans arbejde? Det fyldte meget for ham.

Inden sammenlægningen fik jeg arbejde i en anden afdeling, men da jeg mødte Ivan et år senere, spurgte jeg ham om skiftet til det nye center. Han lyste op i et smil og sagde: ”det er simpelthen det bedste, der er sket i min karriere”. Vi vælger selv, hvordan vi møder forandring. Forfatteren Mark Twain sagde: Jeg har haft mange bekymringer i mit liv, men det er kun de færreste af dem, der er blevet til noget.

Det bedste for Bornholm

Det er lettere sagt end gjort at smide bekymringerne i baggrunden. Mit forestående arbejde i kommunalbestyrelsen har endnu ikke givet mig bekymringer, men snarere forhåbninger og forventninger. Jeg glæder mig meget til at komme i gang og til at arbejde sammen med resten af kommunalbestyrelsen og medarbejderne i BRK. Uanset partifarve, så ved jeg, at vi alle ønsker det bedste for Bornholm.

Godt nytår!

 

Seneste artikler

Fik du læst?