Ny ordning for asbest får betydning for de fleste håndværkere

ASBEST: Er man selvstændig håndværker, eller på vej til at blive det og vil vide mere om nye regler for asbest, så kom til fyraftensmøde på Campus Rønne.

Billedtekst: Asbestsække – nu kommer der nye regler.

Fra 1. januar skal håndværkere, der ønsker at håndtere asbest, som udgangspunkt have autorisation, med mindre der er tale om ”mindre støvende arbejde” i begrænset omfang. Og det gælder mange flere håndværksvirksomheder, end man først lige tror.

Er man håndværker – og arbejder med asbest  – er det derfor en god idé at dukke op til det fyraftensmøde, der er arrangeret på Campus Bornholm tirsdag 10. december kl. 16 på Campus Rønne. Deltagelse er gratis, men man skal melde sig til på Fyraftensmøde – Asbest | Byggeriets Kvalitetskontrol A/S)

En overraskelse
Det er kommet som en overraskelse for mange, især tømrervirksomheder, at Arbejdstilsynet har ændret reglerne hen over sommerferien, så nedtagning af asbesttag nu fremover anses for støvende arbejde, og derfor er autorisationskrævende fra 1. januar.

I praksis betyder det, at man ikke kan nedtage et asbesttag, efter 1. januar, med mindre man har asbestautorisation.

Det gælder også private, der ikke må udføre autorisationskrævende arbejde, og fra januar skal benytte en autoriseret håndværker, hvis arbejdet indebærer kontakt med asbest og ikke falder under bagatelgrænsen for autoriseret arbejde. Og det gælder ikke kun tagplader. Asbest har gennem tiden været anvendt i mange byggematerialer.

Mange bliver berørt
Det er ikke kun tømrere, der fjerner asbesttag eller installerer tagvinduer, der bliver berørt. Det samme gør mange andre håndværksfag. Det er de færreste, der ved, at der kan være asbest i fliser, klinker og fliseklæb, rørisolering, slidlag på betongulve, puds, maling, loftplader, fiberplader i vægge, fuger, sålbænke, aftrækskanaler og i rigtig mange andre materialer, der er blevet anvendt i bygninger fra ca. 1900 og helt frem til ca. 1990.

Det betyder, at murere, VVS´ere, eller kloakmestre, der renoverer eller moderniserer bygninger, risikerer at komme i karambolage med lovgivningen på flere måder.

Store bøder
Man risikerer store bøder, hvis man ikke har en autorisation, når arbejdet har et vist omfang eller støvniveau, og der er asbest i de materialer, man fjerner. Bøderne starter ved 30.000,- kr. Hertil kommer potentielle erstatninger og udgifter til rengøring efter en asbestforurening af en ejendom, der kan løbe op i hundredetusind kroners klassen, hvis man ikke arbejder efter reglerne i asbestbekendtgørelsen.

En regning som forsikringsselskabet som udgangspunkt ikke vil betale, da uvidenhed om asbestreglerne eller asbestforekomst ikke er en undskyldning for manglende overholdelse af asbestbekendtgørelsen.

Den ukendte asbest
Det bliver autorisationskrævende, når man f.eks. banker gulvklinker op i badeværelset, bryggerset, eller køkkenet, og der er asbest i fliseklæben. Flere håndværkere er allerede kommet galt afsted i badeværelset, og står nu over for regninger så store, at det kan lukke deres firma.

Det samme risikerer man, hvis man er VVS’er og fjerner gamle kedler og varmerør med asbestholdig isolering. Et arbejde, der kan være meget aktuelt, i en tid hvor fjernvarmen rulles ud mange steder i landet eller ved etablering af nye grønne varmekilder.

Få autorisation
Som håndværker er det en god ide at få en autorisation, med mindre man vil overlade opgaverne til en anden, der har autorisation, når man støder på asbest i forbindelse med et stykke arbejde.

Blot der er den mindste mistanke om asbest, skal man lave forundersøgelser – f.eks. sende materialeprøver til analyse for at finde ud af, om der er asbest til stede. Gør man ikke det, og der er mistanke om asbest, skal arbejdet udføres, som om der er asbest, med alt hvad det indebærer af værnemidler og beskyttelsesforanstaltninger. Og mistanke er der som udgangspunkt i alle huse, der er bygget eller renoveret før 1990.

 

Seneste artikler

Fik du læst?