Ny direktør ikke bange for vokseværk: Plads til alle

Den nye direktør for Folkemødet ferierer i disse dage på Bornholm – og ja: Camilla Laudrup  er i familie med fodbold-familien, om end det er langt ude. Og nej: Fodbold er ikke det første, Camilla tænker på, når hun vågner om morgenen…

 

Der skal være og er plads til alle på Folkemødet, siger den nye direktør, Camilla Laudrup, der ikke er bange for, at begivenheden vokser sig for stor.  Foto: Destination Bornholm.

 

Det er en energisk og glad Camilla Laudrup, som Bornholmnyt.dk taler med kort efter hendes præsentation som ny direktør for Folkemødet.
Den store, demokratiske begivenhed, der blev søsat i 2011 og siden bare er vokset og vokset. Ved det første folkemøde deltog ca. 10.000 mennesker over de fire dage i Allinge: Ved det sidste Folkemøde i 2019 var tallet mere end tidoblet til godt 115.000 deltagere.
Så det er noget af en begivenhed, den nybagte direktør nu skal overtage styringen af.
Men hun har masser af erfaring med i bagagen. Uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og senere tilknyttet Institut for Menneskerettigheder, Amnesty International, Mellemfolkeligt Samvirke samt kommunikationskonsulent hos DSB og seniorrådgiver hos Rostra Kommunikation.
Camilla har indtil nu været leder af Danmarks Radios ultra:bit-indsats for børns digitale dannelse, som involverer 100.000 børn og bl.a. har modtaget de internationalt anerkendte ”Prix Italia 2019” og ”Prix Europa 2019” for at nyskabe involverende public service-indhold.
Hun har været involveret i adskillige andre opgaver for DR og, måske vigtigst af alt, været projektleder for DR’s deltagelse i Folkemødet igennem en årrække.

Et oplagt bud
Hun var med alle disse kvalifikationer et oplagt bud på en ny direktør, og i midten af august tager hun så plads i Folkemødehuset i Allinge og går i gang med arbejdet. Hun afløser Mads Akselbo Holm, der har siddet i stolen siden 2017, hvor Folkemødet for første gang blev afviklet udenfor kommunalt regi. Han sagde sin stilling op pr. 30. juni og fik flotte ord med på vejen af formanden for Foreningen Folkemødet Jann Sjursen, der bl.a. takkede Holm for at have hævet Folkemødet til nye højder.
Så det må vi spørge den nye direktør om:
Kan Folkemødet blive for stort? Kan der komme for mange deltagere?
Nej, siger den nye direktør, der mener, at der altid skal være plads til alle de forskellige mennesker, der kommer for at lade sig inspirere af andre og deltage i de åbne samtaler, hvor paraderne er nede og automatpiloten slået fra. Og så tilføjer Camilla Laudrup, der netop i disse dage ferierer i Allinge, at der stadig er god plads i området til de mange, der vil være med til dét, man roligt kan kalde for landets største demokratiske begivenhed, valg til kommune og folketing undtaget.
Camilla Laudrup fremhæver Folkemødet som selve essensen af den demokratiske debat. Hvor vidt forskellige mennesker, græsrødder, politikere og erhvervsfolk mødes og taler sammen.
Hun kan ikke skjule sin begejstring for denne begivenhed, som hun nu selv skal stå i spidsen for.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Camilla Laudrup – opfordrer alle til at deltage i de kommende ugers Folkemødevandringer omkring Allinge. Foto: Pelle Rink

 

Tabte sit hjerte
Hun husker også med glæde de første minder fra Bornholm, hvor hun ferierede med sin familie som barn.
”Men jeg må indrømme, at det først var som voksen, da jeg var med til at lede DR’s dækning af Folkemødet, at jeg for alvor tabte mit hjerte til Bornholm”, siger hun.
”Jeg er et nysgerrigt menneske, og jeg glæder mig til at være med til at skabe rammerne omkring denne store begivenhed og lytte til alt det, der vil blive sagt af de mange forskellige mennesker, der kommer hertil”, tilføjer hun.
Og hun understreger, at en anden mening med Folkemødet er, at der gerne skulle komme en bedre dag ud af det i morgen – som en følge af de mange samtaler og debatter.

 Synger i kor
Og hun sender et stort smil, da det uundgåelige spørgsmål falder: Er hun i familie med fodboldfamilien Laudrup:
”Du er ikke den første, der spørger”, siger hun og tilføjer, at ja, det er hun, langt ude, og nej: Hun er ikke specielt interesseret i fodbold.
Men det er hun til gengæld i korsang. Hun synger med i koret ”Læderhalsene”, der både giver den med pop og rock, så mon ikke også, hun vil lade sin stemme lyde i fællessangen, når der er Folkemøde i Allinge til næste år? Det holdes i øvrigt i dagene 17. til 20. juni og kan samtidigt fejre 10 års fødselsdag.

Tag på vandretur
Og så opfordrer Camilla Laudrup turister og fastboende til at deltage i de nye Folkemødevandringer, der finder sted tirsdage og torsdage frem til torsdag 6. august. Folkemødevandringerne foregår fra kl. 10 til 12 og er gratis at deltage i. Vandringen starter i Folkemødehuset, Sverigesvej 1 i Allinge, hvor der bydes på kaffe og vand og et oplæg om Folkemødet. Derefter en gåtur rundt i Allinge på cirka to kilometer, for til sidst at slutte af ved Domen. I tilfælde af kraftig regn afholdes arrangementet udelukkende i Folkemødehuset i en kortere udgave. Tilmelding på folkemoedet.dk

Historien bag Folkemødet
Folkemødet er skabt med inspiration fra den svenske politikeruge Almedalsveckan, der holdes sidst i juni på Gotland.
Og ideen til Folkemødet på Bornholm er opstået parallelt to steder:
I 2008 og 2009 besøgte Bornholms borgmester Winni Grosbøll den svenske Almedalsveckan i Visby på Gotland og begyndte at undersøge muligheden for at skabe en dansk udgave på Bornholm.
I sommeren 2010 var daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder  inviteret til Almedalsveckan af Öresundskomiteen. Også han blev begejstret, og begyndte derfor med stor entusiasme at tale for et lignende arrangement i Danmark.
De to spor krydsede hinanden, da Bornholms Regionskommune ansøgte Indenrigs- og Sundhedsministeriet om støtte til en demokratifestival på Bornholm. Det blev begyndelsen til et formelt samarbejde, og da Folketingets partier også bakkede op om idéen, gik arbejdet med at arrangere den første udgave af Danmarks demokratifestival på Bornholm i gang.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?