“Noget har jeg vel gjort rigtigt…”

FØDSELSDAG: Onsdag 14. august runder Torben Severinsen et skarpt hjørne. Og det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ve’ det, men manden bliver 60.

Musikken fylder meget i fødselarens liv.Hjemmet bærer præg af det. (Foto: Torben Ager)

 

Fredag 14. august 1964 var der store uroligheder på ferieøen. Hele verden holdt vejret, da to nabolande for alvor begyndte at strides om den populære ø, så dansk militær måtte drage afsted og store hold af danske værnepligtige blev udstationeret på øen. Det skulle vise sig på sigt at koste 24 af dem livet.

Det var på Cypern, hvor Grækenland og Tyrkiet var røget i totterne på hinanden. Og stadig er det.

På Bornholm var der derimod fred og ro. Også på Aakirkeby Sygehus. Ja det skulle måske lige være med undtagelse af, at en nyfødt baby gav lyd fra sig den dag. En ny, lille bornholmer var født.

Tiden er gået…
Drengen blev døbt Torben, og dengang var der måske ikke så mange udover familien, der tog notits af den lille nye.

Det har ændret sig, for i dag kan man ikke bevæge sig meget rundt i kulturlivet på Bornholm, før man støder på navnet Torben Severinsen.

Og onsdag 14. august fylder “den lille nye” 60 år. Tiden er gået…

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben Severinsen foran hjemmet i Nyker, den flotte have er Hannes fortjeneste. (Foto: Torben Ager)

 

Man møder ham mange steder, hvor der er oplevelser at hente: Dels i Middelaldercentret, hvor han nu på sjette sæson har været en stor arbejdskraft. Dels i Musikhuzet, hvor han begyndte som frivillig, men hvor han nu har været en væsentlig drivkraft i de sidste fire år – og nu ligefrem som konstitueret leder.

Og dels som frivillig til mange andre arrangementer, bl.a. i Ekkodalhuset, når det populære sted holder en af sine mange koncerter.

Mange gøremål
Og listen over mandens mange gøremål er alenlang: Hammershus Fairtrade Concert, Bornholms Kulturuge, Lokalrådet Bornholm, Destination Bornholm – og da også Nyker Idrætsforening, ikke at forglemme.

Og da også her på Bornholmnyt.dk, hvortil Torben med usvigelig sikkerhed sender sine referater, når der endnu engang har været en stort arrangement i Musikhuzet. Og ofte sender han såmænd også gode fotos med.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Torben med sit idol – (Foto: Torben Ager)

 

Torben Severinsen. Hvor skal man begynde?

Begyndelsen i Aakirkeby har vi haft fat i. Skolegang i Aaker Skole – ja, så længe er det siden – i dag hedder den Hans Rømer Skolen.

Torben kom på handelsskolen og blev butiksuddannet. Kom til Kvickly på Store Torv i Rønne. Karrieren begyndte beskedent med at stable sukker og svesker. Avancerede stille og roligt, afdelingsleder – og med ansvar for de nye betalingsterminmaler, da de blev indført – og så videre som førstemand i Brugsen i Klemensker.

Mødte Hanne
I Kvickly arbejdede også Hanne  – og til en julefrokost, sagt med et glimt i øjet, slog det gnister. Meget lange gnister, de kan fejre 34 års bryllupsdag senere i denne måned.

Torben syntes ikke, at de begge skulle arbejde samme sted, skiftede til Brugsen, men begyndte så en ny karriere for Colgate. Han kunne sælge, kunne han, og det kunne han også, da han senere blev ansat som butikschef i den taxfree kiosk på færgen Jens Kofoed. Det var i de glade dage, hvor folk også sejlede med for turen og de billige varers skyld.

Festen ombord sluttede i 1999 – EU var ikke vild med de billige taxfree varer, og Torben fortsatte karieren til søs som purser. En purser er en person, der har ansvaret for alt det, som kaptajnen og maskinmesteren ikke har. Forklarer han tålmodigt Bornholmnyt.dk’s maritimt uvidende medarbejder.

Land og rige rundt
Torben fortsatte karrieren i BornholmsTrafikken (Nordic Ferry Services hed det også senere) – også på hurtigfærgen Villum Clausen, da den blev sat ind i år 2000. Senere blev titlen serviceinspektør – også med ansvar for indkøb til rederiets andre færger, bl.a.Samsø, Langelands og Fanø-ruterne. Og så blev ansvaret for markedsføringen også tildelt ham.

Det bragte ham rundt i hele landet, 14 færger havde han ansvaret for, en ordentlig mundfuld, og stillingen blev derfor nu delt i to: Torben blev indkøbschef – en vis Pernille Kofod Lydolph marketingschef. Et fagligt og personligt venskab, der dog var indledt allerede, da Pernille var marketingschef på Destination Bornholm, blev skabt.

Gik i land
Karrieren fortsatte i land – og nu kastede Torben sig over indkøbene – og det skulle vise sig, at det havde han også talent for. Pernille Kofod Lydolph flyttede senere tilbage som direktør for Destination Bornholm – og arbejder iøvrigt nu nu ovre som direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening. Det forhindrer dog ikke de to i at fortsætte med at dyrke den fælles interesse som helårsbadere. Søen trækker stadig…

Et lille tip
Og her kommer så et lille tip fra Torben, der om nogen kender de gode badesteder på øen: “Fosforitten” ved Arnager – og hvis det er fra badebro, så er det ved Stammershalle mellem Gudhjem og Tejn. Tippet er hermed givet videre, men lad nu være med at rende rundt og fortælle det til hele øen…

Karrieren gik strålende i rederiet, men pludselig lød andre toner: Nu skulle der spares, og det blev til en lidt besynderlig affære, hvor Torben endte med at blive afskediget. Ikke nogen køn sag, som Torben dog forlængst har lagt bag sig.

Tilbage til Brugsen
Det skulle derfor vise sig, at skilsmissen fra Brugsen ikke holdt – Torben tiltrådte som ny leder af Brugsen i Vestermarie. Efter et års tid tog Torben imod en udfordring, da Brugsen i Nyker for alvor skrantede  – og han blev udset som redningsmand. Kunderne svigtede, økonomien var i bund. men det lykkedes alligevel at holde liv i butikken i over seks  år efter en stor arbejdsindsats. Men det gik alligevel ikke: Rema 1000 og Lidl slog dørene op – og kunderne svigtede Brugsen i Nyker.

Hvis Brugsen i Nyker skulle svare enhver sit, inden den for alvor ville lukke ned, så var Torben nødt til at anbefale bestyrelsen at dreje nøglen om. Det skete, alle leverandører fik deres penge – men lukningen skabte lidt surhed i Nyker, husker Torben. Nogle kendte måske ikke baggrunden for beslutningen…

Bud efter ham
Torben har stort set aldrig selv søgt en stilling. Det gjorde han dog efter et meget kort visit i Netto i Allinge. Det var slet ikke ham – og så søgte han for en gangs skyld et job – nu som salgsleder i Middelaldercentret

“Jeg har været så heldig, at der ofte har været bud efter mig. Noget må jeg vel ha’ gjort rigtigt”, siger han med klassisk bornholmsk beskedenhed.

Ja, noget må han ha’ gjort rigtigt, for der er stadig bud efter ham – og det er vel ikke for meget sagt, at fødselaren er på hat med det halve Bornholm.

Torben og Kim
Og trods krævende stillinger nu i Middelaldercentret og Musikhuzet, så er der også tid til musikken, den helt store fritidsinteresse. Det er ikke nogen hemmelighed, at en stor del af Torbens liv er dedikeret til musikken: Kast et blik på fødselarens højre arm: Et portræt af Kim Larsen!

Fascinationen af Kim og resten af medlemmerne i Gasolin stammer tilbage fra 12 års alderen, da han overværede sin første, men absolut ikke sidste, koncert med Gasolin. Det var i Nordlands Hallen – og Torben havde fundet sit livs orkester, kan man roligt sige. Der findes formentlig ikke nogen større kender af orkestret fra Christianshavn – det skulle da lige være de tilbageblevne medlemmer selv. Torben har været til koncert med Gasolin og Kim mere end 130 gange…

Gasolin-ekspert
Og medvirkede ogå som Gasolin-ekspert i Teater Bremen i København, da showet “Gasolin i hverdag og fest” rullede hen over scenen. Og var kommentator i TV2, da den populære Kim Larsen forlod denne verden.

Så et godt råd – lav ingen væddemål med Torben om Gasolin.

Eller så meget andet for resten, for Torben er ikke en mand, der løber med sladder. Til gengæld er han næsten altid sikker i sin sag, når han udtaler sig. Ikke nogen ringe egenskab.

Tvivlen nager dog i et spørgsmål, der optager mange på Bornholm i denne tid

Hvad med fremtiden?
Bliver han den nye leder i Musikhuzet?

Torben er blevet konstitueret leder, og det er klart, at han er en oplagt kandidat til at fortsætte som stedets leder. Ikke at han selv siger det, for han ved slet ikke, om han er interesseret, om han overhovedet skal søge – eller sige ja, hvis han bliver spurgt.

Man skal ikke bore for meget i det – heller ikke om årsagen til, at den forhenværende leder blev sagt op. For Torben render som bekendt ikke med sladder.

Spaniens Bornholm
Så vil han hellere tale om sine mange dejlige rejser med Hanne: Parret har rejst meget, foretrækker storbyferier, og bl.a. besøgt Budapest, Bratislava, London, Prag, Dublin – og også været en tur i Kina.

Og måske han finder ud af om han skal søge stillingen som leder af det højt elskede musikhus, når han senere på året rejser til favoritdestinationen: Mallorca.

“Mallorca er jo Spaniens Bornholm”, som han siger.

Og lokalpatrioten har selvfølgelig fundet frem til en bornholmsk restauratør på Mallorca, der laver en paella, der er bedre end mallorcinernes, som han siger. Og så gør det jo ikke noget, at Suzi Quatro befinder sig lige i nærheden…

Mor og søster
Ak ja, man kunne blive ved at fortælle om månedens fødselar. Men alt får en ende. Også historien om drengen, der blev født i Aakirkeby for nu næsten 60 år siden.

Af en mor, der stadig lever og bor i Aakirkeby. Lige fyldt 80 år er hun- og har ikke faret så meget rundt som hendes mere forfløjne søn.

Der er også en søn, et barnebarn – og en lillesøster – og så der jo også de nære venner.

De glæder sig til at fejre Torben, der denne dag forhåbentligt kan holde helt fri for sine mange gøremål omgivet af sine nærmeste.

Forhåbentligt.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?