Niels røger sild på gammeldags manér

Alle, der elsker sild på Bornholm – og mange turister med, kender Niels Kowsky, der er født op opvokset på et røgeri. Og han er stadig i gang ved ovnen på Hasle Røgeri

Niels Kowsky – røgmanden, der sørge for røgede sild til alle de sultne bornholmere og turister. (Foto: Flemming Falk Hansen)

 

Han har et arbejde, der interesserer mange: 54-årige Niels Kowsky er “røgmand” på Hasle Røgeri – kendt og elsket af alle bornholmere og så mange turister, at de ikke kan tælles.

Når Niels ryger fisk, sker det på gammeldags facon, i de gamle røgovne, hvor der røges på åbne ovne. Som man gjorde i gamle dage, og som man ikke gør mange andre steder end i Hasle.

Mormor og morfar

Og det er en erfaren mand, der står for røgningen: Niels Kowsky er født og opvokset på et røgeri: Mormor og morfar, senere far og mor, drev “Kowskys Røgeri” i Årsdale – et legendarisk og berømt røgeri, der lukkede i 2010, da Niels far, Knud Kowsky døde. Her arbejdede Niels også, så det bliver svært at finde en, der ved mere om røgning af fisk end Niels. Røgeriet var meget anerkendt og modtog således Det Danske Gastronomiske Akademis pris i 1998.

Bor i Årsdale

Og der er da stadig liv i “Kowskys Røgeri” – sådan at forstå, at røgeriet den dag i dag er bopæl for Niels, selv om der altså ikke røges og spises fisk på stedet længere.

Heller ikke i større stil af Niels, der ærligt erkender, at det ikke er så mange røgede fisk, han sætter til livs:

“Øh, jeg har jo fået en hel del af dem, de smager godt javist, men jeg fik rigtig mange af dem som barn, og hvis jeg skal være ærlig, så er min livret flæskesteg med sauce og kartofler,” siger han med et smil.

(Artiklen fortsætter billedet under billedet)

Niels foran røgeriet i Hasle.

 

Men i Hasle er det Niels, der røger de herlige sild, der i dag kommer fra enten Nordsøen eller Øresund. Sildene begge steder fra er gode at røge, Nordsø-sildene er lidt større, til gengæld er der nogle, der foretrækker sildene fra Øresund, der kan være særligt lækre i kødet. Det er en smagssag.

Resultatet kan under alle omstændigheder smages det meste af året i røgeriet i Hasle, hvor der er blevet røget fisk i mere end 100 år. Den klassiske og røgede sild serveres som Sol over Gudhjem med æggeblomme, radiser og purløg  og det hele, og det er en specialitet det er kendt og elsket af – ja, næsten alle.

(Artiklen fortsætter billedet under billedet)

Sol over Gudhjem – populært smørrebrød. (Foto: Meny)

 

Røgeriet tilbyder en lang række andre specialiteter fra havet, fiskefrikadellerne er også et stort hit.

Men det er først og fremmest fisk, man spiser på Hasle Røgeri, der også har en særdeles fristende delikatessebutik med alverdens lækkerier fra havet, bl. a. varmrøget laks, makrel, sildefilet, rejer, fiskefrikadeller

Gammeldags ovn

Niels har røget fisk i Hasle siden 2016, og vi skulle hilse og sige, at når man røger ved en gammeldags og åben ovn, så kræver det megen omhu og opmærksomhed fra røgmanden.

Niels skal holde godt øje med processen i fire-fem timer, hvor han med en lang træstang med en våd tøjklud på spidsen sørger for, at flammerne i ovnen har en passende styrke. Det er et krævende arbejde, men resultatet er derefter.

Travsport

Livet er dog ikke kun Hasle røgeri for Niels: Han har tidligere været meget optaget af travsport, har også ejet travheste, men interessen er der ikke længere. Så nyder han i stedet livet som ungkarl, og som sagt: Når han har røget de lækre sild til os andre på røgeriet i Hasle, så glæder han sig til han skal hjem til Årsdale, det gamle røgeri og spise – flæskesteg!

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »